Bursa'nın Karacabey ilçesinde bulunan, ekolojisi ve biyolojik çeşitliliğiyle önemli bir değer olan longoz ormanlarının tanıtımı için Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan belgeselin ilçedeki galası büyük ilgi gördü.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Bursa'nın her köşesinde saklı kalan güzellikleri bir bir ortaya çıkararak turizme kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.
Uludağ, krater gölleri, şelaleler, göller ve sahilleri ile Türkiye'nin en güzel köşelerinden biri olan Bursa'nın sahip olduğu çok önemli bir değer daha gün yüzüne çıktı. Türkiye genelinde bir evrensel değer olarak kabul edilen jeolojik ve biyolojik çeşitliliğe sahip Karacabey Longozu'nun korunarak doğa turizmine açılması yönündeki çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan belgesel, Karacabey Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi'nde yapılan galada ilçe halkına gösterildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, Karacabey'in refah seviyesinin artarak Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle daha da gelişen bir ilçenin hedeflendiğini belirtti. İlçe belediyeleri ve kurum kuruluşlarla birlikte ilçenin her alanda kalkınmasının sağlandığını ifade eden Başkan Altepe, "Yerel kalkınma yerel yönetimlerle gelişiyor. Bursa'nın değerini Bursalılar, Karacabey'in değerini de Karacabeyliler bilir. Önce kendi değerlerimizi kendimiz bilmeliyiz. Bundan dolayı her geçen gün yetki istiyor, şehirlerimizin dünya kenti, marka kent olması yolunda önemli adımlar atıyoruz. Karacabey Longozu'nu da tabii ki bizler tanıtacağız" diye konuştu.
Bursa'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren değerlerini de hatırlatan Başkan Altepe, İznik'teki bazilika, şehrin tarihi değerleri ve stadyumla dünyanın gündemine geldiğini kaydederek, "Dünyada birkaç tane bulunan longozu da tanıtarak Karacabey'i de dünya gündemine getirmeyi istiyoruz. Arkadaşlarımız 4 ay burada çekimler yaptı. Florası ve doğal yapısıyla çok özel bir alan. İlk gördüğümüzde inşaat artıkları dökülen bakımsız bir alandı. Zamanla dünya çapında tanıtmayı hedefliyoruz" dedi.
Karacabey'in bütün değerlerinin ayağa kaldırılacağına işaret eden Başkan Altepe, "Karacabey, Büyükşehir'i fark etmiş olacak. Bizler her türlü desteğe hazırız. Karacabey Longozu'nun da turizm bölgesi ve doğal alan olarak turizme kazandırmayı istiyoruz. Türkiye'nin en nadide doğal zenginlikleri burada barındırılıyor. Karacabey de dünya merkezi olsun, dünyanın her köşesinden insanlar burayı görmeye gelsinler istiyoruz" şeklinde konuştu.
Başkan Altepe, Karacabey Longozu'nun Türkiye genelinde öne çıkan longozlardan biri olduğunu söyleyerek, "Burada, evrensel değer olarak kabul edilen jeolojik ve biyolojik çeşitlilik mevcut. İçinde subasar (longoz) ormanını barındıran Karacabey Longozu'muz, Kocaçay deltasının bir parçasıdır. Burada, poyraz gölleri, sazlıklar ve subasar ormanları bulunuyor. Deltanın doğu bölümündeki Arapçiftliği Gölü'nde kumullar, deniz börülcesi ve ılgın ile kaplı çamur düzlükler yer alıyor. Dalyan Gölü bir kum kordonu ile denizden ayrılıyor. Karacabey Longozu; dişbudak, kızılağaç, söğüt gibi belli türdeki ağaçlar ile göl soğanı, su menekşesi, nilüfer gibi özel bir bitki örtüsünü bünyesinde barındırır.
Longoz aynı zamanda karaleylek, bataklık kırlangıcı, akça cılıbıt, küçük balaban, gece balıkçılı, alaca balıkçıl, küçük ak balıkçıl, gri balıkçıl, kuğu, yeşilbaş, çıkrıkçın, macar ördeği, elmabaş patka, ak kuyruklu kartal, sakarmeke, poyrazkuşu, sumru ve pek çok ağaçkakan türü ile göç esnasında küçük karabatak ve ak pelikan gibi kuşlara da ev sahipliği yapıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak Karacabey Longozu'nun korunarak, doğa turizmine açılması yönündeki çalışmalarımızı başlattık. Sahip olduğu ekolojisi ve biyolojik çeşitliliğiyle keşfedilmeyi bekleyen Kocaçay Deltası ve longoz ormanlarının doğa turizmine açılması için ilk somut adımı attık. 70 familyaya mensup 454 türden oluşan Türkiye'nin toplam kuş varlığının 250 kadarının fotoğraflandığı Kocaçay Deltası'ndaki longoz ormanlarının bütün güzelliğini hazırladığımız belgesel ile kayıt altına aldık" diye konuştu.
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Karacabey'in sadece soğan üretimiyle anılmasının yetersiz kaldığını ifade ederek, ilçenin salçalık domates, mısır, karpuz ve hayvancılıkta da öne çıktığını, aynı zamanda ilçede tarım ve hayvancılığın yanı sıra turizm potansiyelinin de yer aldığını vurguladı. Özkan, Karacabey Longoz ormanlarının Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile dünyaya tanıtılacağını ve ilçenin turizmden payını alacağına inandığını söyledi.
Konuşmaların ardından belgeselin çekimini yapanlara ödül verildi. Daha sonra belgesel seyredildi. Galaya Büyükşehir Belediyesi ve Karacabey Belediyesi bürokratları, meclis üyeleri, partililer, muhtarlar ve öğrenciler ilgi gösterdi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan belgeselin çekimleri 2014 yılı Nisan ayında başladı. Toplam 460 saat çekim yapıldı. Yaklaşık 4 ay süren çekimlerinin ardından görüntülerin ayıklanması ve belgesel haline getirilmesi de 2 ay sürdü. Titizlik ve yorucu bir çalışmanın ardından hazırlanan 22 dakikalık belgesel, Karacabey Longozu'nun keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerini gözler önüne seriyor. Özel ekipmanlar ve hava çekimleriyle zenginleştirilen bu belgeselin çekimini Pavo Medya yaptı.
İHA