KANATLI VE SÜTTE ÜRETİM İYİ GİDİYOR, İHRACAT DÜŞÜYOR

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kanatlı ve sanayiye aktarılan sütte üretim artışının sürdüğünü, buna karşın ihracatta düşüşün devam ettiğini bildirerek, "Mart'ta geçen yılın aynı ayına göre tavuk etinde yüzde 9,7, hindi etinde yüzde 4,6, tavuk yumurtasında yüzde 3,6 üretim artışı oldu" dedi.

Bayraktar, bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre kanatlı eti ve kanatlı ürünleri ihracatınin yüzde 6,4 azalarak 139,85 milyon dolara, yumurta ve ürünleri ihracatının yüzde 14,4 azalarak 95,7 milyon dolara, süt ve ürünleri ihracatının ise yüzde 39,5 azalarak 60,6 milyon dolara indiğini dikkati çekti. Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, kanatlı sektörü ve süt üretiminde artışın Mart ayında da devam ettiğini, Mart 2014 ve Mart 2015 döneminde 1 milyon 461 bin 801 ton olan tavuk yumurtası üretiminin 1 milyon 514 bin 522 tona, 155 bin 44 ton olan tavuk eti üretiminin 170 bin 104 tona, 3 bin 959 ton olan hindi eti üretiminin 4 bin 140 tona, 788 bin 988 ton olan sanayiye aktarılan inek sütü üretiminin 802 bin 275 tona yükseldiğini belirtti. Sektörün 2014 yılını 17 milyar 145 milyon 389 bin adet tavuk yumurtası, 1 milyon 894 bin 669 ton tavuk eti, 48 bin 662 ton hindi eti, 8 milyon 625 bin 743 ton sanayiye aktarılan inek sütü üretimiyle yılı tamamladığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Mart ayı itibarıyla 12 aylık tavuk eti üretimi 1 milyon 934 bin 357 tona ulaştı. Aynı dönemde tavuk yumurtası üretimi 17 milyar 315 milyon 825 bin adede, hindi eti üretimi ise 50 bin 325 tona yükseldi. Sanayiye aktarılan inek sütü üretimi ise 8 milyon 659 bin 568 ton oldu. 2015 yılının ilk üç ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,9, tavuk eti üretimi yüzde 9, hindi eti üretimi yüzde 16,4, sanayiye aktarılan inek sütü ise yüzde 1,55 arttı.”
İHRACATTAKİ DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
Bayraktar, 2014 Ocak ayında 50 milyon 974 bin 968 dolar, Şubat ayında 48 milyon 865 bin 267 dolar, Mart ayında 49 milyon 600 bin 634 dolar olan kanatlı eti ve ürünleri ihracatının 2015 yılının Ocak ayında 42 milyon 369 bin 797 dolar, Şubat ayında 49 milyon 637 bin 434 dolar, Mart ayında 47 milyon 843 bin 220 dolar olduğunu bildirdi. Şemsi Bayraktar, 2014 yılında 651 milyon 175 bin 632 dolar olan kanatlı eti ve kanatlı ürünleri ihracatının 2015 yılının ilk çeyreğinde 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 6,4 azalarak 149 milyon 440 bin 869 dolardan 139 milyon 850 bin 451 dolara indiğini belirtti.
Bayraktar, 2014 Ocak ayında 43 milyon 346 bin 271 dolar, Şubat ayında 38 milyon 423 bin 691 dolar, Mart ayında 30 milyon 39 bin 760 dolar olan yumurta ve ürünleri ihracatının 2015 yılının Ocak ayında 34 milyon 852 bin 33, Şubat ayında 31 milyon 745 bin 502 dolara, Mart ayında 29 milyon 82 bin 930 dolara gerilediğini bildirdi. Şemsi Bayraktar, 2014 yılında 402 milyon 28 bin 752 dolar olan yumurta ve ürünleri ihracatının 2015 yılının ilk çeyreğinde 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 14,4 azalarak 111 milyon 809 bin 722 dolardan 95 milyon 680 bin 451 dolara indiği bilgisini verdi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 2014 yılını 347 milyon 504 bin 891 dolar ihracatla kapatan süt ve süt ürünleri sektöründe 2014 yılı Ocak ayında 32 milyon 630 bin 690 dolar, Şubat ayında 32 milyon 292 bin 170 dolar, Mart ayında 35 milyon 226 bin 733 dolar ihracat yapıldığını, 2015 yılında süt ve süt ürünleri ihracatının Ocak ayında 18 milyon 868 bin 880 dolar, Şubat ayında 19 milyon 315 bin 638 dolara, Mart ayında 22 milyon 424 bin 268 dolara düştüğünü belirtti. Bayraktar, 2014 yılında 402 milyon 28 bin 752 dolar olan süt ve ürünleri ihracatının 2015 yılının ilk çeyreğinde 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 39,5 azalarak 100 milyon 149 bin 593 dolardan 60 milyon 608 bin 786 dolara indiğine dikkati çekti.
Çevre ülkelerin ekonomik sıkıntılarının, siyasi istikrarsızlıklarının ihracat rakamlarını vurduğunu, ihracatın zorlaştığını bildiren Bayraktar, “İhracat kanallarının zorlanması gerekiyor. Yeni pazarlar bulunmalı, mevcut pazarlar elden kaçırılmamalı, üretim ve ihracat desteklenmeli. Tavuk eti, yumurta ve süt ve süt ürünleri tüketiminin artırılması bir zorunluluk” dedi.

BUGÜN
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.