AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, dünya da 9,6 milyon hektar alan üzerinde 20 milyon ton zeytin üretimi yapıldığını, ülkemizin dünyanın önde gelen zeytin ve zeytin yağı üreticilerinden olduğunu söyledi.
Verilen destek sayesinde zeytin ağacı sayısının çok arttığını ve yakın gelecekte Türkiye'nin zeytinde bir numara olacağını belirten Yurttaş, zeytin yağını üreten ancak çok az tüketen bir toplum olduğumuzun altını çizerek "Kalbiniz için zeytin yağı tüketin" dedi.
Yurttaş, açıklamasında, Türkiye'nin yıllara göre değişmekle birlikte; sofralık zeytin üretiminde İspanya'nın ardından dünyada ikinci, zeytin yağı üretiminde dünyada yıllara göre değişmekle birlikte 3-5'inci sırada yer aldığını söyledi.
AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, zeytin konusunda hükümetleri döneminde yapılan çalışmaları şöyle sıraladı:
"1) Zeytinyağı primi: Zeytinciliğimizin ve zeytin üreticilerimizin desteklenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana üreticilere zeytinyağı için kilogram başına destekleme primi ödemesi yapılmaktadır. Litre başına 70 kuruş destek primi veriyoruz. 1998-2012 yılları arasında toplam 206,6 Milyon TL prim ödenmiştir. 2012 yılında Türkiye genelinde 26.141 çiftçiye 75.540 ton zeytinyağı karşılığında yaklaşık 37,8 Milyon TL 2012 yılı Aralık ayında ödenmiştir.
2) Sertifikalı Fidan Desteği: Dünya standartlarında ve ihracat kalitesinde zeytin yetiştiriciliğine uygun tür ve çeşitler ile kapama modern bahçe tesislerinin gerçekleştirilmesi amacıyla 2005 yılından itibaren yeni tesis edilen zeytin bahçelerine sertifikalı fidan desteği verilmektedir. Zeytin için 2005-2011 yılları arasında toplam 72 Milyon TL sertifikalı fidan desteği verilmiş ve bu destekle 368 bin dekar yeni zeytin bahçesi tesis edilmiştir.
3) Girdi Destekleri: 2004-2013 yılları arasında zeytin üreticilerine toplam;93 Milyon TL mazot, 2005-2013 yılları arasında toplam 101,1 Milyon TL gübre ve 2006-2013 yılları arasında toplam 59,2 Milyon TL toprak analizi desteği verilmiştir. Ayrıca, organik tarım uygulamaları yapan üreticilere 2012 yılında 35 TL/da, İyi Tarım Uygulamaları yapan üreticilere 25 TL/da ödemesi yapılacaktır.
4) Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi: Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde, depolama, ürün işleme paketleme, ambalajlama, sulama ile makine-ekipman alımı konularında yüzde 50 hibe desteği sağlanmaktadır.
5) Düşük Faizli Tarımsal Krediler: Zeytin üreticilerimize, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından tarımsal kredi cari faiz oranlarından, tarımsal sulama sistemleri için yüzde 100, diğer üretim konularında ise 'iyi tarım uygulamaları, standart fidan yurt içi üretimi/kullanımı, tarımsal mekanizasyon vb.' yüzde 25-50 arasında indirimli tarımsal kredi kullandırılmaktadır.
6) AR-GE Destekleri ve Çalışmaları: AR-Ge ile zeytincilikte projeli çalışmalar yapılmakta ve yeni gelişmelerin önü açılmaktadır. Toprak analizi, zeytin ve zeytinyağı ile ilgili bilimsel çalışmaların yapılması konusunda üniversitelerimizle işbirliği yapıyoruz.
7) Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi: Zeytin ve zeytinyağında mevcut politikaların geliştirilmesi için Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) 2007 yılında kurulmuştur. Konsey zeytin ve zeytinyağının daha geniş kitleler tarafından tanınması ve kullanılması konusunda çalışmalar yapmaktadır. Ülkemizin, dünyada zeytin ve zeytinyağı sektöründe rekabet gücünün artırılması amacıyla, 1998 yılında üyeliğinden ayrıldığı Uluslararası Zeytin Konseyi'ne 2010 yılında tekrar üye olunması sağlanmış ve zeytinciliğimiz dünyaya açılmıştır.
8) Lisanslı Depoculuk Çalışmaları: Zeytin ve zeytinyağının depolanması hizmetini sunan lisanslı depo işletmelerinin kuruluş, işleyiş ve denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla Zeytin Lisanslı Depo Yönetmeliği ile Zeytinyağı Lisanslı Depo Yönetmeliği 4 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir."
Zeytin yağının faydaları hakkında da bilgi veren Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş; sözlerini şöyle sürdürdü: "Zeytin yağında yoğun miktarda E ve K vitaminleri bulunmakta olup ayrıca B1, B2, C ve D vitaminleri de içermektedir. E vitamini karaciğer, damar duvarı, beyin gibi dokular üzerinde koruyucu etkiye sahiptir. Zeytin yağı cilt ve saç sağlığı üzerinde, kemikler ve vücut gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Güneş yanıklarının çabuk ve iz bırakmadan iyileşmesini sağlar. Derideki çatlakları kısa sürede tedavi eder ve cilt kuruluğuna iyi gelir. İçerdiği maddeler sayesinde anti kanserojen etkiye sahiptir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı önleyici etkisi vardır. Akdeniz ülkelerinde diğer ülkelere göre kalp krizine daha az rastlanılmaktadır."
ZEYTİN TÜKETİMİ
Son verilere göre; 12 yıl önce 92 milyon zeytin ağacı varken bugün bu sayı 165 milyona yükselmiştir. Yıllık 480 bin ton sofralık zeytin üretiyoruz. 1.340 bin ton zeytinden 200 bin ton zeytinyağı elde ediyoruz. Yıllık 72 bin ton sofralık zeytin ihraç edip 117 milyon dolar gelir sağlıyoruz. Ayrıca yılda 23 bin ton zeytin yağı ihracatından 77 milyon dolar elde ediyoruz. İhracatımız gün geçtikçe artmaktadır. Paketli zeytin ihracatına teşvik primleri veriyoruz.
İHA