Domates ve biber salçası üretip ihraç eden Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin kadın çalışanları, aile bütçeleri ve ülke ekonomisine destek oluyor.
İnegöl ilçesinde, yaklaşık 35 yıldır faaliyet gösteren ve yıllık ortalama ihracatı 1 milyon lira olan kooperatifin kadın çalışanları hem aile bütçeleri hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 yıldır yurt dışına domates ve biber salçası gönderdiklerini söyledi.
Kooperatif çalışanlarının çoğunun kadınlar olduğunu belirten Uğur, "1,5-2 aylık çalışma dönemlerinde, yaşları 18 ila 81 arasında değişen 40-60 kadın personelimiz oluyor. 5-6 erkek işçimiz de var ama ihraç ettiğimiz biberin işlenmesi için önce saplarının kesilmesi gerekiyor. Bundan dolayı kadın işçi sayımız daha fazla" dedi.
Uğur, evlerinde gündelik işlerini yapan kadınların, tesiste yevmiyeli çalışıp aile bütçeleri ve ülke ekonomisine katkı sağladığını vurguladı.
Türk kadınının, son yıllarda üretime doğrudan katıldığını anlatan Uğur, şöyle konuştu:
"Türk kadını eskisi gibi artık evde oturmuyor. Hem tarlasındaki hem de evindeki işlerini yapıyor. Yevmiyeli işlerde de çalışıp ekonomiye katkı sağlıyor. Biz de bundan çok memnunuz. Çünkü istihdam oluşturuyoruz. Kooperatif olarak aşağı yukarı yılda 1 milyon liralık ihracatımız var. Bu, azımsanacak bir olay değil. Önümüzdeki yıllarda bu daha çok artacaktır."
"Çalışmazsam hasta oluyorum"
İşçilerden Ayşe Teke (81) de kooperatifte 22 yıldır çalıştığını söyledi.
Kazandığı parayla ailesine destek olduğunu dile getiren Teke, "Çocuğuma 10 sene taksitle ev aldık, onu ödüyorum. Her şeyden memnunum. Çalışmazsam hasta oluyorum, çalışınca çok iyi oluyorum" ifadesini kullandı.
Müzeyyen Sağdıç (72) ise 17 yaşından bu yana çalıştığını, yaşı ilerlemesine rağmen çocukları ve onların ailelerine destek olmak için mücadele verdiğini belirtti.
Selma Doğan (18), hem okul harçlığını çıkarmak hem de 7 kardeşine katkıda bulunmak amacıyla çalıştığını kaydetti.
Son Dakika