KADIN ÇİFTÇİLER İÇİN ÖNERGE

Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, kadın Çiftçileri meclis gündemine taşıyarak, kadın çiftçilerin daha çok desteklenmesini istedi.

Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde Kadın Çiftçileri meclis gündemine taşıyarak, kadın çiftçilerin daha çok desteklenmesini istedi.

Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e bir soru önergesi veren Gaytancıoğlu; "Tarımda çalışan 5 milyon 154 bin kişinin 2 milyon 352 bininin kadınlardan oluştuğunu ve tarımda çalışan kadınların yüzde 93,8'inin de kendi adına sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmadıklarınıı belirterek ,Bakan Çelik'e "Tarımda sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmayan kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yapmaya yönelik çalışmalarınız nelerdir?" diye sordu.

Kadınların tarlada, bahçede, ahırda, cumartesi-pazar tatili olmadan günün büyük bir kısmında çalışarak tarımsal üretime çok büyük katkı sağladıklarını da belirten Gaytancıoğlu'nun "Kadın Çiftçilere sosyal güvenlik kapsamına girebilmeleri için prim desteği yapılıp yapılmayacağını ve kadın çiftçilere yönelik eğitim faaliyetlerinin ne düzeyde olduğunu sordu

Gaytancıoğlu'nun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlanması talebi ile TBMM Başkanlığına sunduğu Önerge şöyle:

"Yaşamın her alanında yer alan kadınlarımız çalışma hayatında da bir çok probleme rağmen yer almakta, sıkıntılarla mücadele etmektedirler. Kadın emeğinin istismarının gün geçtikçe artması, sigortasız, güvencesiz, sendikasız çalışma koşullarına maruz kalmaları, kamu yönetiminde ve siyasette, karar verme mekanizmalarında kadınların oranının halen birçok ülkenin gerisinde olması bu sorunlardan sadece bir kaçıdır. Bu sorunlarla karşı karşıya olan kadınlarımız her yeni günde Türkiye'de kadın olmanın zorluğunu yaşamaktadırlar.

Son rakamlara göre, tarımda çalışan 5 milyon 154 bin kişinin de 2 milyon 352 binini kadınlar oluşturmakta bu da oran olarak %46'ya denk gelmektedir. Ancak tarımda çalışan kadınların yüzde 79,4'ü ücretsiz aile işçisidir. Kendi nam ve hesabına çalışan kadınların oranı da %10'dur. Tarımda çalışan kadınların yüzde 93,8'i kendi adına sosyal güvenlik sistemine kayıt değildir

Tarlada, bahçede, ahırda, cumartesi-pazar tatili olmadan günün büyük bir kısmında çalışan kadınlar üretime çok büyük katkı sağlamaktadırlar.

Buna göre;

1. Tarımda sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmayan yüzde 93,8 kadın çiftçiye pozitif ayrımcılık yapmaya yönelik çalışmalarınız nelerdir?

2. Kadın Çiftçilere sosyal güvenlik kapsamına girebilmeleri için prim desteği yapmaya yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?

3. Bakanlık olarak Kadın Çiftçilere tarımsal eğitim, iş güvenliği, sosyal güvenlik, kooperatifçilik vb. alanlarda eğitim vermekte misiniz? Verdiğiniz eğitimlere katılım oranı nedir?

4. Edirne İlimizde bu eğitimler verilmiş midir? Verildiyse hangi tarihlerde verilmiş ve katılım ne düzeyde olmuştur?

5. Türkiye'nin Tarımsal Üretiminde çok büyük emekleri olan kadın çiftçilerimizin yeterli oranda desteklendiğini düşünüyor musunuz?"

kesanpostasi.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.