KABAK POSALARI YEM OLACAK

Türkiye'nin önemli çerezlik kabak yetiştirilen merkezlerinden birisi olan Kayseri´de, kabak posaları hayvan yemi olarak ekonomiye kazandırılıyor.

Kayseri´de özellikle Develi ve Tomarza ilçelerinin, çerezlik kabak yetiştiriciliğine uygun coğrafi konuma ve iklim şartlarına sahip olduğu ifade edilerek, bölgenin 2013 yılında 14 bin 196 ton çerezlik kabak üretimiyle Türkiye´nin yüzde 38´lik üretim ihtiyacını karşılayıp birinci sırada yer aldığı bildirildi. Her yıl üretilen ve çekirdeği alınan yüzlerce ton kabak posasının, tarlalara dökülerek ziyan edildiğini kaydeden uzmanlar, “Bu kapsamda kabak posalarının hayvan yemi olarak kullanılması amacıyla, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı tarafından başlatılan ve bilimsel olarak olumlu sonuçlar alınan kabak silajı demonstrasyon çalışmaları İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile yürütülüyor” şeklinde bilgi verdi.

Yapılan çalışmalar doğrultusunda Tomarza´nın Cücün mahallesinde gerçekleştirilen çerezlik kabak demonstrasyonuna, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yusuf Konca, İl Müdür Yardımcısı Ayhan Temiz, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mümtaz Hacıpaşaoğlu, çerezlik kabak üretimi yapılan ilçelerden ilçe müdürleri ve teknik personeli, Tomarza Kabak Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, çerezlik kabak üretimi yapan önder çiftçiler katıldı. Demonstrasyon çalışmaları kapsamında Doç. Dr. Yusuf Konca tarafından üretim yapan çiftçilere kabak posalarının hayvan yemi olarak nasıl kullanılacağı hakkında bilgi verildi.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.