KRİTİK SÜREÇ 24 NİSAN`DA BİTER

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle meyve ağaçları bir ay önceden çiçek açtı.

Yalancı Baharın Gelmesi İle Çiftçi Endişeli

Genellikle ağaçlar mart ayında çiçek açar. Ama bu yıl şubat ayının ilk günlerinde ağaçlar çiçeklendi.

Küresel ısınmanın da  etkisiyle yaşanan mevsim dışı hava sıcaklıkları, bitkilerinde farklılaşmasına neden oldu. Ağaçların çiçek açmasını sağlayan hormonal yapısı, dış etkenlerden dolayı bozuldu. Hormonun bozulması sonucunda bazı ağaçlar, vaktinden önce çiçek açtı.

Hassas Meyvelerde Çiçeklenmeye Dikkat!

Çoğunlukla ilkbaharda çiçeklenen bitkiler, mevsiminden önce açınca görenleri hayrete düşürüyor. Bazı ağaçlar ve çiçekleri, farklı türlere göre daha hassas olabiliyor. Badem ve şeftalinin diğer türlere göre daha hassastır ve çiçeklenme süresi daha kısadır.  Bu nedenledir ki badem ve şeftali yaşanan sıcaklık değişimlerinden daha çok etkilendiğini ifade etti.

Soğuğa Bir Tek Onlar Dayanabiiyor!

Elma ve Armut yapısal olarak soğuğa daha dayanıklıdır. Bu iki meyvenin çiçeklenme süresi daha uzundur. Çiçeklerin don ve kırağı nedeniyle yanabileceği endişesi üreticiler tarafından yerini koruyor. Bizim için kritik dönem mart ayında başlar, 24 Nisan'da sona erer.

Normal şartlarda nisan ayında meyve vermesi gereken erik ağacının çevresel faktörler, ağaçlarda bulunan böcek ve ekolojik dengesizlik, hava şartlarının sıcak geçmesi ve iklim şartlarından etkilenerek zamansız meyve verirler.

Çiçeklenme Nasıl Ertelenir?

Bilinçli üreticiler bu tür durumlarda çiçeklenmeye geciktirici ilaçlar kullanıyor. Bunu tüm üreticilerimizin yapması gerekir. Ayrıca üreticilerin her yıl gerçekleşebilecek olası zararlarının karşılanması bakımından tüm ürünlerde son poliçe kabul tarihlerini takip ederek, mutlaka sigorta yaptırmaları gerekir. Tarım ürünleri, tohumun tarlaya atılışından ürünün hasat edilerek ambara konmasına kadar her zaman risk altındadır. Bu nedenle üreticilerimizin aşırı yağış, don, dolu gibi tarımsal üretime zarar verecek konularda Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaları takip etmeleri ve alınabilecek gerekli önlemleri erken almaları, muhtemel zararın en aza indirilmesi için önemlidir.

tarım.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.