Etmen Gram - negatif, aerobik, çubuk şekilli, kutuptan çok kamçılı
bir bakteridir.
Etmen genellikle tohumda başlar. Hastalıklı bitki artıklarında ve toprakta 2 yıl canlılığını koruyabilir. Etmen sağlıklı bitkilere yaralardan ve bitkideki doğal açıklardan giriş yapar. Rutubet hastalığı sınırlayan en önemli faktördür. Yapraklarda tipik köşeli yaprak lekelerinin oluşması için % 90'nın üzerinde nisbi nem olması gerekir. Hastalık gelişimi için optimum sıcaklık 24 - 28 C'dir.
Hastalık çemberi ve epidemiyolojisİ
Yaprak üzerindeki lekeler farklı boyutlarda ve damarların leke gelişimini sınırlaması nedeniyle köşelidir. Lekeler başlangıçta suludur. Nemli koşullarda
bakteriler lekelerden ter benzeri damlalar şeklinde dışarı çıkar ve beyaz akıntı şeklinde kurur. Kuruyan lekeler daha sonra dökülerek yaprağın saçma tanesi gibi delikli yapı kazanmasına nenden olur. Meyve lekeleri yaprak lekelerinden daha küçük ve yuvarlağımsı yapıdadır.
Mücadelesi
Kültürel Önlemler :
En başta gelen koruyucu önlemler; Hastalıksız tohum kullanma ve münavebedir (2 yıl). Dayanıklı çeşit kullanılmadır: Calypso, Caroline, Dasher II Seralar aşırı rubtubete karşı sık sık havalandırılmalıdır. Hastalıklı bitki materyalleri uzaklaştırılmalı ve imha edilmelidir.
Kimyasal Mücadele:
Hastalık belirtileri görülür görülmez 10-15 gün aralıklarla 3-4 defa ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamalarda;
Etken Madde Formülasyon Miktar (100 l su)
Bakır Oksit % 50 WP 300 g
Bakır Oksiklorür % 50 WP 300-400 g
Maneb % 80 WP 200 g
tarim.gov.tr