KIRSAL, 'UZMAN ELLERLE' HAYAT BULUYOR

Tarım ve Orman Bakanlığınca 250 bin TL hibe desteğiyle kırsal alanda/kırsal mahallede yaşayan ve tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim almış gençlerin kendi işletmelerini kurabilmeleri için hayata geçirilen 'Uzman Eller Projesi' yurdun dört bir tarafında ilgi görüyor.

Bakanlıkça, kırsalı kalkındırmak, tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim almış gençleri kırsala çekmek amacıyla "Uzman Eller Projesi" yürütülüyor. 2020 yılında 4 ilde pilot olarak uygulamaya başlanılan, 2022-2024 yıllarını kapsayacak 3 yıl boyunca 81 ile yaygınlaştırılan projeyle nüfusu 20 binin altındaki kırsal alan/kırsal mahallede tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim almış gençlerin girişimciliğinin desteklenmesi hedefleniyor.

Projeyle kırsal alanda/kırsal mahallede yaşayan veya yaşamayı taahhüt eden, meslek yüksekokulları ile üniversitelerin tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri eğitimi veren bölümlerinden mezun genç nüfusun istihdamına katkı sağlamak amaçlanıyor. Uzman Eller Projesi, Bitkisel üretim,  hayvancılık, gıda ve su ürünleri sektörlerinde girişimciliği destekleyerek bu faaliyetlerin eğitimli, uzman kişiler tarafından yapılmasını teşvik etmek, eğitimli iş gücü ile tarımsal üretimin miktarını, kalitesini ve verimliliğini artırmak, kırsal alan/kırsal mahalledeki tarımsal üretim yapan işletmelere örnek ve önderlik oluşturacak sürdürülebilir yatırımlara hibe desteği vermek gayesiyle yürütülüyor.

Bu kapsamda bitkisel üretim, hayvansal üretim, su ürünleri üretimi, coğrafi işaretli ve yöresel ürünler üretimi ile bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelere hibe desteği sağlanıyor.

PİLOT İLLERDE 98 PROJE DESTEKLENDİ

Proje, 2020 yılında pilot olarak İzmir, Düzce, Mardin ve Amasya illerinde başladı. Bu illerde hibe sözleşmesini imzalayan ve proje işlemlerini tamamlayan 98 proje sahibine 9,7 milyon lira hibe desteği ödemesi yapıldı ve 11,9 milyon liralık yatırımın faaliyete geçmesi sağlandı.

Uzman Eller Projesi çerçevesinde 2021-2022 dönemini kapsayan ilk yıl projeleri için 1023 kişiye 100 biner liraya kadar hibe verildi. Bu kapsamda 101 milyon 143 bin 124 lira hibe ödemesi, 26 milyon 364 bin 352 lira öz sermaye katkısı yapıldı. Toplam yatırım tutarı ise 127 milyon 507 bin 477 lira seviyesinde oldu.

2022 HİBE ÖDEMESİ YAPILAN PROJE SAYILARI

Proje kapsamında, hayvansal üretime yönelik 963 proje uygulandı. Büyükbaş hayvan süt sığırı yetiştiriciliğinde 384, büyükbaş hayvan besi yetiştiriciliğinde 148, büyükbaş hayvan manda yetiştiriciliğinde 4, küçükbaş hayvan koyun yetiştiriciliği ve besiciliğinde 251, küçükbaş hayvan keçi yetiştiriciliği ve besiciliğinde 26, arı yetiştiriciliği ve arı ürünleri ile arı sütü ve ana arı üretiminde 150 proje gerçekleştirildi. Öte yandan 46 bitkisel, 14 işleme, paketleme ve depolamaya yönelik projeye de destek verildi.

Bu kapsamda, 37 projeye hibe desteği sağlanan Mardin ilk sırada bulunuyor. Konya (36), Hakkâri (29), Kahramanmaraş (28), Bingöl (27), Kayseri (27), Balıkesir (26), Batman (25), Diyarbakır (23) ve Isparta (23) en fazla projenin uygulandığı diğer iller olarak sıralandı.

Büyük bölümünü 18-35 yaş grubundaki girişimcilerin oluşturduğu, 666'sı erkek, 357'si kadın proje sahipleri arasında, tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında doktora ve yüksek lisans yapanlar da yer aldı.

Uzman Eller Projesi kapsamında 2022-2023 döneminde verilecek hibe desteği 250 bin liraya çıkarıldı.

Türkiye'nin her ilinde ilgi gören Uzman Eller Projesinden yararlanarak işletme kuran bazı üreticiler görüşlerini aktardı.

AFYONKARAHİSAR'DA ATIŞTIRMALIK TESİSİ

Afyonkarahisar'da yaşayan Sibel Sarı, Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı hibe desteğiyle kurduğu meyve ve sebze kurutma tesisinde ürettiği atıştırmalıklarla aile bütçesine katkı sağlıyor.

Ziraat Fakültesinden mezun olan 34 yaşındaki Sarı, uzun yıllar özel sektörde çalıştıktan sonra Tarım ve Orman Bakanlığının "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi"ne başvurdu.

Hazırladığı "Meyve ve Sebze İşleme Projesi" kabul edilen ve bakanlıktan 2022'nin haziran ayında hibe desteği almaya hak kazanan Sarı, "Kurduğum işletmede ürettiğim sağlıklı atıştırmalık ve kurutulmuş sebzelerden çok şükür para kazanıyorum. Hem de çevremdeki kadınlar ile dostlarıma da istihdam sağlıyorum. Bölgenin meyve ve sebzesine katma değer katmaktan mutluyum. Bu işi daha da geliştirmek için enerjim, bana destek olan eşim ve ailem var. Destek verip, cesaret kazandırdığı için devletimden Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

 ZİRAAT MÜHENDİSİ KADIN, KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPIYOR

Osmaniye'de ziraat mühendisi Elif Gültekin, devletten aldığı hibe desteğiyle küçükbaş hayvan yetiştiricisi oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığının "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller" projesine başvuran 35 yaşındaki Gültekin, almış olduğu hibeyle 49 koyun ve 2 koç alarak yetiştiriciliğe başladı. Kurduğu ağılda hayvanlarının bakımını yapan Gültekin, 7 ayda hayvan sayısını 71'e çıkardı.

2010 yılında Ziraat Fakültesi Tohum Üretimi Bölümünden mezun olan Gültekin, sağlanan hibeyle 49 koyun 2 de koç alarak çiftlik kurduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu projeyi yapanlara, emeği geçenlere çok çok teşekkür ediyorum. Bu projeye gençlerin başvurmasını istiyorum. Projenin kapsamı ve miktarı da artırıldı. Bence gençlerin köyden şehre gidip fabrikalarda çalışmak yerine, burada üretim yapmaları daha mantıklı. Annem ve babamı yaşlandıkları için bırakıp gidemiyordum. Sürekli aklım burada kalıyordu. Bu proje sayesinde hem anne ve babamın yanındayım hem de her türlü imkânım elimde. Kendi köyünde kendi işini yapmak, fabrikalarda çalışmaktan daha mantıklı geliyor."

KAHRAMANMARAŞLI GENÇ KIZ, DEVLET DESTEĞİYLE BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİYOR

Kahramanmaraş'ta yaşayan, Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü'nden mezun 24 yaşındaki Saadet Akçal, Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı hibe desteğiyle büyükbaş hayvan yetiştiricisi oldu.

Meslektaşlarının tavsiyesiyle projeye başvurduğunu ifade eden Akçal, aldığı destekle başladığı hayvancılığı severek yaptığını dile getirerek, şöyle konuştu:

" Hayvanları çok sevdiğim için kendimi bu alanda geliştirmek istedim. Hayvanlarımın doğumlarını sabırsızlıkla bekliyorum. Hayvanlarımı çoğaltmayı ve kuracağım çiftlikle ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyorum."

KONYA'DA ÜNİVERSİTE MEZUNU KADIN GİRİŞİMCİ DEVLET DESTEĞİYLE ÇİFTLİK KURDU

Konya'da yaşayan 30 yaşındaki üniversite mezunu Fatma Nacakcı, devlet desteğiyle kurduğu 41 büyükbaşın bulunduğu çiftliğinde günlük 1 ton süt üretiyor.

Gıda İşleme Bölümü Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı'ndan mezun olan Nacakcı, Tarım ve Orman Bakanlığının "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi" kapsamında aldığı hibe desteğiyle büyükbaş hayvan çiftliği kurdu.

Yaptığı işten mutluluk duyduğunu belirten Nacakcı, "Günde üç kez sağım yapıyor, 1 ton süt üretiyoruz. Gençlerin bu sektöre girmesini isterim. İçinde bu işe yönelik bir heyecanı olan, hayvancılığa dair temeli bulunanların bu tarz projeleri takip etmesini tavsiye ederim. Kazancımı rahat elde edebiliyorum. Kadınların, devletin sağladığı destekleme programlarını takip etmelerini öneririm. Kadınlar üretmeye devam etsin, kadınların dokunduğu her yerin güzel olacağını düşünüyorum."

BALIKESİRLİ GENÇ GİRİŞİMCİ DEVLET DESTEĞİYLE BESİCİ OLDU

Balıkesir'de 33 yaşındaki Hakan Kenarlı, Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı hibe desteğiyle kurduğu ahırda büyükbaş hayvan yetiştiriyor.

Büyük ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Bölümünden 2014 yılında mezun olan Kenarlı, "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi"ne başvurarak, hibe desteğiyle edindiği "Jersey" ırkı büyükbaş hayvanlarının sayısını artırmayı hedeflediğini belirterek şunları anlattı:

"Bu bölgede 'Jersey' ırkının yetiştirilebileceğini de görüyoruz. Hedeflerim ise 4 yıl sonra 50 başlı bir aile işletmesi kurmak. Bu hedefimi başardıktan sonra ise kendi tereyağımızı, peynirimizi üreterek devam ettirmek istiyoruz."

DOKTORA ÖĞRENCİSİ ÇİLEK ÜRETİYOR

Kahramanmaraş'ta doktora öğrencisi 29 yaşındaki Esra Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı hibe desteğiyle oluşturduğu kapama meyve bahçesinde üreteceği çilekleri Avrupa'ya ihraç etmeyi hedefliyor.

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nde lisans eğitimi alan ve yüksek lisansını da tamamlayan Yıldırım, bir yandan eğitimini sürdürürken diğer taraftan ailesine destek olmak adına çiftçilik yapmaya karar verdi.

Yıldırım, genç mühendisleri üretime teşvik ederek projelerini hayata geçirme fırsatı sunan Tarım ve Orman Bakanlığına teşekkür ederek, "En büyük hedefim Almanya ve İngiltere gibi ülkelere ihracat yapmak." ifadesini kullandı.

MARDİNLİ KADIN, HİBE DESTEĞİYLE GEZGİN ARICI OLDU

Mardin'de Bakanlığın hibe desteğiyle arıcılığa başlayan Elif Çelebi, bal üretimini 70 kovandan 300 kovana yükseltmeyi hedefliyor.

Organik Tarım Bölümü'nden de mezun olan Çelebi, Bakanlıkça hibe desteğiyle arılı kovan ve ekipman aldı.

70 kovanla yaptığı üretimi 300 kovana çıkarmayı hedefleyen Çelebi, eşi ile omuz omuza üretimi sürdürüyor.

Doğal koşullarda bal ürettiklerini anlatan Çelebi, "Organik tarım mezunuyum ve kimyasala tamamen karşıyım. Doğal ürettiğimiz balı önce ailece tüketiyoruz. Yoğun bir talep var. Türkiye'nin her yerinden sipariş almaya devam ediyoruz." dedi.

GİRİŞİMCİ YÜKSEK ZİRAAT MÜHENDİSİ, DEVLET DESTEĞİYLE İŞİNİ BÜYÜTTÜ

Isparta'da iki kültür mantarı çadırı kurarak yetiştiriciliğe başlayan 36 yaşındaki yüksek ziraat mühendisi Özgür Kayaalp, devletten aldığı hibe sayesinde çadır sayısını dörde çıkardı, üretimini artırdı. Kayaalp, işletmeyi 120 metrekarelik bir alanda kurduğunu aktararak şunları söyledi:

"Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi" kapsamında aldığım hibeyle işimi büyüttüm. Proje hem veterinerler hem de ziraat mühendisleri için gerçekten güzel bir çalışma. İki çadırımıza iki çadır daha eklediğimizde yarı maliyetini devlet karşılamış oldu. Bu, benim için çok büyük bir avantaj oldu."

DEVLET DESTEĞİYLE ARICILIĞA BAŞLAYAN KADIN, KOVAN SAYISINI ARTIRDI

Kayseri'de yaşayan Afet Banu Aydın, Tarım ve Orman Bakanlığının hibe desteğiyle başladığı aracılıkta gün geçtikçe kovan sayısını arttırıyor.

Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünden mezun olan Aydın, başlangıçta 60 olan kovan sayısını kısa sürede 100'e çıkardı.

Devletin hayvancılık ve çiftçilik üzerine destekleri bulunduğunu anımsatan Aydın, "Sadece haberlerde duyduklarımızla kalmayalım. Muhakkak internetten araştıralım. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine gidelim, oralardan bilgi alalım. Bu şekilde bilgi aldık, devam ettirdik. Karşılığını da çok güzel bir şekilde aldık. Yetkililer çok yardımcı oldu, bizi yönlendirdi. Herkese tavsiye ediyorum. Ön yargılı davranmasınlar. Araştırsınlar ve peşini bırakmasınlar. Devletimiz çok güzel destek veriyor. Herkes faydalansın." diye konuştu.

HATAYLI KADIN GİRİŞİMCİ DEVLET DESTEĞİYLE BESİCİ OLDU

Hatay'da yaşayan ve Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümünden mezun olan 33 yaşındaki girişimci Cansu Binici, Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı hibe desteğiyle kurduğu ahırda büyükbaş hayvan yetiştiriyor.

Yaklaşık 5 aydır besicilikle uğraştığını dile getiren Binici, şunları söyledi:

"Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi çok güzel. Bu işe hem aile hem de ülke ekonomisine katkı sağlayabilmek için başladım. Hedefim ahırımı büyüterek hayvan sayısını artırmak."

GENÇ MÜHENDİS, ALDIĞI DEVLET DESTEĞİYLE BESİCİLİK YAPIYOR

Afyonkarahisar'da üniversite mezunu Engin Kocatürk, devlet desteğiyle aldığı 4 inekle başladığı besicilikte işini büyüterek üretime destek vermek istiyor. Ziraat Fakültesi'nden mezun olan 32 yaşındaki Kocatürk, devletten aldığı hibe desteğiyle besiciliğe başladı.

7 ayda ineklerin yavrulamasıyla hayvan sayısını 7'ye çıkaran Kocatürk, "Aldığımız ineklerden 3 buzağı aldık. Güzel ilerleme kaydediyoruz. İnşallah, hayvan sayısını daha da artırmayı hedefliyoruz. Şu anda bu hayvanlardan geçimimizi sağlıyoruz. " dedi.

 "ÜNİVERSİTELİ GENÇ ÇİFTÇİLERİN PROJELERİ HAYATA GEÇİRİLİYOR"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de kırsal kalkınmanın desteklenmesi amacıyla küçük aile işletmelerinin korunması, rekabet gücünün artırılması ve iktisadi üretim yapmalarına imkân sağlayacak politikaların geliştirilmesine öncelik verdiklerini söyledi.

Tarım ve gıda alanında eğitim görmüş gençlerin, ilgili alanlarında üretim yapmaları ve istihdama katkı amacıyla "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi" başlattıklarını belirten Kirişci,

"Katıldığımız uluslararası toplantılarda, Uzman Eller Projemizle ilgili tecrübelerimizi aktardığımızda büyük ilgi görüyor. Bu projeyle üretimde verimliliği ve kaliteyi artırabilmek amacıyla köyde yaşamayı taahhüt eden üniversite mezunlarına tarım, hayvancılık ve gıda alanlarında destek sunuyoruz. Aynı zamanda, 'Genç Çiftçilerin Desteklenmesi' ve 'Uzman Eller' gibi birçok projeyle küçük aile işletmelerini destekliyoruz." İfadelerine yer verdi.

tarimorman.gov.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.