KABAKGİLLERDE ANTRAKNOZLA MÜCADELE!

Salatalık, kavun, karpuz enfekte etmektedir. Nemli koşullarda ciddi zararlara neden olur.

Bitkinin tüm toprak üstü kısımlarında belirti oluşturur. Hastalık tohum kökenli olup, genç fideler üzerinde enfeksiyon yapar. İlk belirtiler kotiledonlarda solma ve aşağıya doğru sarkma ile birlikte gövde üzerinde lekeler meydana gelir. Yapraklardaki lekeler başlangıçta küçük sarımsı sulumsu görünüştedir. Zamanla lekeler genişler ve kahverengiye döner. Bir süre sonra tüm yaprak canlılığını kaybeder. Yaprak sapı ve gövdede merkez kısmı açık renkte uzunumsu siyah lekelere ve bu lekelerin ötesindeki dokununda ölmesine neden olur. Gövde kanseri salatalıkta az görülür.

Hastalık meyve ve meyve sapında da enfeksiyon oluşturur. Meyve üzerinde çökük dairesel siyah renkte kanser belirtileri neden olur. Karpuzda leke büyüklüğü 6-13mm dir. Nemli koşullarda lezyonun siyah merkez kısmında somon renginde jelatinimsi spor yığınları meydana gelir. Karakteristik renkteki kanser hattı diğer hastalıklar ile asla karıştırılamaz. Benzer lekelere kavun ve salatalık meyvelerinde de neden olur. Genç meyveler, özellikle
karpuz meyvesi kararıp, ölebilir. Kanserli meyvelerde kabuktaki çatlamalardan dolayı sekonder organizmalar doku içine girer ve çürümeye neden olur.

Hastalık etmeni tohum kabuğu üzerinde en az 5 yıl canlı kalır.Kışı tohumda ve hastalıklı bitki artıkları üzerinde geçirir. Hastalıklı materyal üzerindeki sporlar su, rüzgar, böcekler vs. ile taşınır. Nemli ve yağışlı hava hastalık gelişimi ve yayılmasını teşvik eder. Optimum sıcaklık isteği 24 C dir. 

Mücadele Yöntemleri
 
Kültürel Önlemler

  • Tohumluk hastalığın görülmediği bitkilerden alınmalıdır.
  • En az 3 yıllık ekim nöbeti uygulanmalıdır.
  • Tarladaki antraknozlu bitki artıkları yok edilmelidir.
  • Hastalığın her yıl epidemi yaptığı yerlerde varsa dayanıklı çeşitler ekilmelidir.

Kimyasal Mücadele

  • Tohum ilaçlaması Ekimden önce tohumlar 1 saat süre ile ıslatılıp, 1 saat kurutulduktan sonra tohum ilaçlarından biri ile ilaçlanmalıdır. İlacın tohum yüzeyini kaplayabilmesi için bidon, kavanoz veya naylon torbada en az 15 dakika sallanması gereklidir.
  • Yeşil aksam ilaçlaması Günlük ortalama sıcaklığın 16°C olması ve orantılı nemin en az %80'e ulaşması ile mücadeleye başlanması gerekirse de; uygulamada en pratik yol, bitkilerinin yaprak ve saplarında ilk antraknoz lekelerinin tespiti ile ilaçlamaya başlanmalıdır.
  •  İlaçlamanın bitki yapraklarının alt ve üst yüzeylerine gelecek şekilde yapılması gereklidir. Uygulamalar rüzgârsız bir havada sabah ve akşam saatlerinde yapılmalıdır.
  •  Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresine bağlı olarak ilaçlamaya devam edilmelidir.

 

tarim.gov.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.