Uluslararası Tarım Gazetecileri Federasyonu (IFAJ), İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "yerelde kalkınma" temalı tarım politikasından övgüyle bahsederek örnek alınması gerektiğini belirtti.
IFAJ'ın İsviçreli Başkanı Redifer, "Hem kent merkezindeki hem de kırsaldaki vatandaşlarınızın ihtiyaçlarını karşılama açısından çok iyi bir denge kurmuşsunuz" dedi. Finlandiyalı gazeteci Godtfredsen da, "İzmir'de çok mükemmel bir iş çıkarıyorsunuz. Açıkçası kıskandım. İzmirli çiftçiler sizinle gurur duyuyordur" şeklinde konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Uluslararası Tarım Gazetecileri Federasyonu (IFAJ) Başkanı Markus Rediger, Yönetim Kurulu Üyesi Micke Godtfredsen, Tarım ve Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı (TAYGAD) İsmail Uğural ve yönetim kurulu üyeleri ile Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan'ı makamında ağırladı. İzmir'in tarımsal hasılanın en yüksek il olduğunu, Tarım Fuarı'nı dünya çapında bir fuar haline getirmek için çalıştıklarını belirten TAYGAD Başkanı Uğural, "Bu yıl IFAJ Başkanı ve yönetim kurulu üyelerini fuara davet ettik. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarım alanında yaptığı yatırımlardan bahsedince çok etkilendi ve sizi ziyaret etmek istediler" diye konuştu.
Konuk gazetecilerin merak ettiği soruları yanıtlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yerelde kalkınmayı stratejik hedefine koyan ilk yerel yönetim olduğunu söyledi. Türkiye'de bünyesinde Tarım Daire Başkanlığı'nı kuran ilk yerel yönetimin yine İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, uyguladıkları tarım politikası hakkında bilgiler verdi. Arazi yollarının asfaltlanması ve sözleşmeli alım modeliyle kırsal kooperatiflere ve üreticiye destek olduklarını anlatan Başkan Kocaoğlu, sosyal proje olarak 2007 yılında uygulamaya başladıkları "Okul Sütü Projesi"nin merkezi hükümet tarafından örnek alındığını ifade etti. Süt üreticisine desteğe 0-5 yaş grubunu kapsayacak şekilde "Süt Kuzusu" projesiyle devam ettiklerini belirten Başkan Kocaoğlu, İzmir'in 2014 yılında Türkiye'de en çok süt üretiminin yapıldığı şehir olduğunu kaydetti. Belediye bünyesinde Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuvarı kurduklarını, çiftçiye her yıl ücretsiz 1 milyon adet fidan dağıttıklarını, meyve üreticileri için Selçuk'ta soğuk hava deposunu hizmete açtıklarını, organik üretim için pazarlar kurduklarını ve ücretsiz eğitim verdiklerini sözlerine ekleyen Başkan Kocoğlu, hayvancılık sektörü için de mezbaha ve soğuk hava deposu kurmak için arazi satın aldıklarını ifade etti.
Çok iyi bir örnek
Başkan Kocaoğlu'nun verdiği bilgileri ilgiyle dinleyen IFAJ'ın İsviçreli Başkanı Rediger, "Çok ilginç ve önemli bilgiler verdiniz. Uyguladığınız politikayla hem kent merkezindeki hem de kırsaldaki vatandaşlarınızın ihtiyaçlarını karşılama açısından çok iyi bir denge kurmuşsunuz. Bu açıdan İzmir, bizim için çok iyi bir örnek oldu" diye konuştu.
Sizi kıskandım
IFAJ Yönetim Kurulu Üyesi, Finlandiyalı gazeteci Godtfredsen ise, "Çok mükemmel bir iş çıkarıyorsunuz, açıkçası kıskandım. İzmirli çiftçiler sizinle gurur duyuyordur. Finlandiya'da yerel ürünlere maalesef öncelik verilemiyor. Çünkü özellikle okullarda ve hastanelerde bu yerel ürünlerin alınmasına Avrupa Birliği rekabet kuralları nedeniyle izin verilemiyor. Bu konuyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Belediyeler kendi bölge üreticilerinin ürettikleri yerine, hemen sipariş verebildikleri için büyük firmalardan almak daha kolay geliyor. Aslında bu çok doğru değil, kuralların değişmesi için bir takım çalışmalar sürüyor. Belediyeler de bununla ilgili çalışmalar yapmak istiyor. Sizi kıskandığımı bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.
Sondakika