İZMİR`DEN URFA`YA 400 GEBE DÜVE

İZMİR İli Damızlık Sığır yetiştiricileri Birliği (İDSYB), Ödemiş Üretim Tesisleri'nde bulunan 400 gebe düveyi Şanlıurfa'ya gönderdi.

Üreticilerin ve sektör temsilcilerinin büyük ilgi gösterdiği özel tasarımlı TIR’larla yapılan sevkiyat töreni doğrusu görülmeye değerdi. İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Altıntaş ve İDSYB Başkanı Mehmet Çelikkaleli ile Bozova Gökören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne yapılan organize satışı görüştük.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, “İlimizin iki önemli özelliği olan hayvan varlığı ve süt üretiminden sonra Birliğimizin düve üretimiyle de İzmir olarak farklılığımızı ilan ediyoruz. Bakanlığımız ve İl Müdürlüğü olarak bu başarılı çalışmayı kutluyorum. Önceden başka illere bir seferde 400 tane damızlık hayvan satışının yapılacağını söyleseler bu mümkün olmazdı derdik, ama bu oldu. İDSYB bu örnek çalışmayı yaptı. Kendilerini kutluyorum. Bakanlığımızca büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığa verilen düşük faizli kredilerle yem bitkisi, besi, süt, buzağı gibi desteklemeler hayvancılık sektörüne büyük bir ivme kazandırıyor.
 
Bildiğiniz gibi ülkemizden AB’ye ilk defa süt ürünleri ihracı için izin çıktı. Bundan 5 firma yararlanıyor. AB’ye süt ürünleri satılması demek, sütün merkezi konumundaki AB ülkelerine kaliteli süt ürünlerinin satılabilmesinde gerek üreticimiz gerekse sanayicimizin başarısının kabul gördüğü anlamına geliyor. Söz konusu 5 firmadan 2 tanesinin de İzmir ilinden olması bizler için ayrı gurur kaynağı. Bundan sonra kaliteli ve sağlıklı süt üreten ari işletme ve onaylı işletme sayısını artırmak, İzmir’e olan ilgiyi daha da artıracak” diyor.

 

Ödemiş merkez oldu
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Altıntaş ise, “Ödemiş ilçemizde 120 bin büyük baş hayvan bulunuyor ve günlük 700 ton süt üretiliyor. İlçemizden yılda 45 bin büyükbaş hayvan sevk ediliyor. Artık bu konuda da Ödemiş önemli bir merkez haline geldi. Ülkemizde süt hayvancılığının gelişimi kaliteli gebe düve temini ile mümkün. Bugün Şanlıurfa ilimize gönderilen düveler 500 kilonun üstünde, damızlık vasfını haiz ve soy kütüğüne kayıtlı düvelerdir. İthal edilenlerden daha kaliteli olduğunu söyleyebilirim. İşte İDSYB’nin organizasyonu ile ülkemiz süt hayvancılığına önemli bir katkı yapılmış oldu” diye konuşuyor.

Katkıya hazırız
İDSYB Başkanı ve Veteriner Hekim Mehmet Çelikkaleli de, “Amacımız sütün başkenti olan İzmir’in, damızlık sığır yetiştiriciliğinde de ‘başkent’ olduğunu tüm Türkiye’ye göstermek. Bu başarıyı sağlayan üreticilerimizin bu sektörden para kazanmasını istiyoruz. Hükümetimizin uyguladığı doğru destekleme projeleri ile birlikte Birliğimizin gücünü de kullanarak süt hayvancılığının İzmir’de daha da güçlenmesi için çalışacağız. Göreceksiniz İzmir’i hem sütte hem de sığır yetiştiriciliğinde marka il yapacağız.
 
Hedefimiz il genelinde 5 bin düve yetiştirmek. Ayrıca Kiraz, Tire, Bayındır ve Beydağ’da yeni üretim tesislerini de bir an önce hayata geçirmek istiyoruz. Bilgi ve deneyim olarak çok önemli aşama kaydettik. Ne mutlu bize, üyelerimizin yetiştirdiği genetik olarak İzmir’i temsil eden Holstein cinsi 400 düveyi Şanlıurfa’ya gönderebiliyoruz. Bundan böyle Güneydoğu’da süt hayvancılığı işletmelerinin verimli ve başarılı yönetimi sağlayabilmeleri açısından da her türlü desteği vermeye hazırız” ifadesinde bulunuyor.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.