Ülkemiz'nin önde gelen süt firmalarından Sütaş, Tire Örgütlü Endüstri Kısmında hizmete geçireceği süt işleme tesisinin önce etabı tamamlandı.
Tesisle alakalı düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan şirketin Idare Heyeti Başkanı Muharrem Yılmaz, 2014 yılı ekim ayı içinde temeli atılan inşaatın önce etabının tamamlandığını ifade ederek , " Mühim olanın kuruluş yapmak değil tesisi yaşatmak.Bu tesisin pozitif etkilerini hayatını sürdürmek ve bölgenin bir kalkınma merkezi haline gelmesini arzu ediyoruz " diye konuştu .
İzmir Valisi Mustafa Toprak ise İzmir'de ülkenin süt imalatının yüzde 9'unun ele geçirildiğini , işlenen sütün Ülkemiz ortalaması yüzde 50 iken İzmir'de bu oranın yüzde 80 olduğunu ifade etti .
Açılacak tesisle üretilen bütün sütün ulusal ekonomiye kazandırılacağını belirten Toprak, "Bizim ülkemiz yerine her bir neferimiz her çeşitli riske girerek üretmeyi bir ibadet etme kararında saymasaydı bugün bu markalar olmayacaktı. İzmir bu bağlamda yeni bir üretim sahasını , yeni bir üretim gücünü kazanmış oluyor" diye konuştu .
Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, "Tire sütün merkezidir, burada profesyonel üretim yapılır. Üreticilerimizin bilinçlendirilmesinde bizim kooperatiflerimizin büyük katkısı var" diye sohbet etti .
Firmanın 600 personel istihdam edeceğini belirten Demirezer, kuruluşun gereksinimi olan kalifiye elemanı yetiştirmek için işbirliği inşa etmeye hazırlıklı olduklarını altını çizdi .
"İzmir'de üretilen sütler, İzmir'de işlenecek"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal da, "İzmir için süt çok mühim . Sütaş'ın İzmir'e, İzmir'in de Sütaş'a gereksinimi var. Bugün bu randevu gerçekleştiği için ben bakanlığım yerine çok gurur duyuyorum" diye sohbet etti .
İzmir için sütün neden mühim olduğunu rakamlarla anlatan Güldal, İzmir'in 555 bin büyükbaş hayvan ve 1 milyon 615 bin ton yıllık süt üretimi ile ülke sütünün yüzde 9'unu karşıladığını ifade etti .
Güldal, 550 bin koyun ve 236 bin keçi varlığı ile İzmir'in mühim bir süt üreticisi il durumunda olduğunu , büyükbaş hayvanlarda 6 bin 580 litre laktasyon süt verimi ile Avrupa Birliği ortalamalarının üzerinde bir rakama ulaştığını ifade ederek , "Böyle bir süt üretimi ile doğal olarak en fazla süt desteklemesi hak eden il de İzmir. İlimize bakanlığımız tarafından 2014 senesinde 968 bin ton süt için 50 milyon 500 bin TL, 2015 senesinde ise 1 milyon 50 bin ton süt için 75 milyon TL benzeri bir destekleme ödendi" diye konuştu .
İzmir'de üretilen sütün yüzde 80'inin süt işleme tesislerine satıldığını aktaran Güldal, "İzmir'de üretilen sütün yüzde 75'i il içerisinde işleniyor, olan yüzde 25'lik kısmı ise işlenmesi için il dışına gönderiliyordu. Ama zannediyorum ki Tire'de açılacak bu tesisle artık İzmir, sütünün tamamını il içerisinde işlemiş olacak" diye konuştu .
Güldal, İl Müdürlüğü olarak uzun zamandır bir "Süt Eylem Planı" uyguladıklarını, 2010 seneninden sonra bu çalışmanın çok daha etkin yürütüldüğünü, birlikler, kooperatifler, örgütler, odalar ve birebir üreticilerle çalışılarak farklı bir noktaya gelindiğini ifade etti .
İzmir Ticaret odası Idare Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş, "Böylesine bir yatırımın İzmir'e yapılıyor olması ciddi anlamda çok mühim . Ben bu yörenin geleneklerini ve özelliklerini dikkate alarak Tire'ye ait bir marka peynir türünü üretmenizi de ümit ediyorum. Küçük Menderes Havzası bereketlidir. Sizin de bu bereketi yaşayacağınızdan eminim" diye sohbet etti .
Toplantı sonunda katılımcılar hep beraber yapılacak dev tesisi gezerek incelemelerde bulundu ve görevlilerden bilgi aldı.
Haber Port