İsviçre'de etik ve sürdürülebilir gıda konularında verilen teklifler, referandumda vatandaşlar tarafından reddedildi.
İsviçre'de etik ve sürdürülebilir gıda konularında verilen teklifler vatandaşlar tarafından reddedildi. Ülke çapında yapılan iki oylamada da vatandaşların yüzde 60'ın üzerinde hayır oyu verdiği kaydedildi.
Öneriler yerel çiftçiliği geliştirmek ve daha sürdürülebilir bir tarımı desteklemek için yapılmıştı. Ancak şirket yöneticileri ve devlet yetkililerinin de aralarında bulunduğu muhalif kesim, böyle bir uygulamanın gıda fiyatlarını yükselteceğini ve seçenekleri azaltacağını öne sürerek hayır oyu verilmesini önerdi. Bu büyük mağlubiyet çiftçi grupları ve gıda kampanyacıları için önemli bir hayal kırıklığı olacak.
Tam olarak ne önerildi?
'Adil gıda' adı verilen ilk öneride devletin daha sürdürülebilir ve hayvan dostu ürünlere destek vermesi ve vatandaşların ne aldıklarını bilmesi için ürünlerin üzerinde daha detaylı bir etiket bulunması önerilmişti. Bu öneri aynı zamanda gıda israfının da önüne geçmeyi amaçlıyordu. Ayrıca İsviçre'ye girecek ürünlerin ülkedeki işçi koşulları, çevre güvenliği ve hayvanların refahı gibi standartlara uygun olması beklenecekti. Yani İsviçreli müfettişler, yabancı gıda üreticilerinin de ülkedeki kurallara uygunluğunu denetleyecekti.
İkinci öneri ise 'gıda bağımsızlığı' olarak adlandırılıyordu ve yerel aile çiftliklerine devletin daha fazla destek vermesini, gıda ithalatına daha fazla vergi getirilmesini ve İsviçre standartlarını karşılamayan yabancı ürünlerin yasaklanmasını öneriyordu.
Uyarılar oyları belirledi
Oylama öncesindeki kamuoyu yoklamalarında İsviçre'nin küçük aile çiftliklerine daha fazla yatırım yapılması konusunda ciddi bir destek olduğu görülüyordu. Son birkaç yılda binlerce aile çiftliğinin kapanması da bu görüşte etkiliydi. Aynı şekilde, yabancı üreticilerin İsviçre'deki sürdürülebilir tarım ve hayvan koruma kurallarına uyması gibi konuların da popüler olduğu görülüyordu.
Ancak kampanyanın son günlerinde, devlet yetkililerinin bu yaptırımların uygulanamayacağını söylemesi, gıda üreticilerinin de fiyatların artacağı konusundaki uyarıları oyların kaymasına sebep oldu. Ekonomi Bakanı Johann Schneider-Ammann bu önerileri 'tehlikeli' olarak nitelendirdi ve ticari partnerlerin vergi artırımı ya da diğer misillemelere yönelebileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Ancak ülkede gıda ile ilgili sorunlar henüz rafa kaldırılmış değil. Yakın dönemde tarım ilacı kullanımı ve aşırı hayvancılık ile ilgili de oylamalar yapılması planlandı.
BBC