Evinin bahçesindeki bir serada istiridye mantarı üreten Nedim Yılmaz, mantarın Kayseri'deki tüketimini artırmak için kolları sıvadı. Yeni tesisiyle günde 1 ton mantar üretmeye hazırlanan girişimci Nedim Yılmaz, tüm Türkiye'ye ürün göndermeyi hedefliyor
Halk arasında “kavak mantarı” olarak bilinen istiridye mantarının üretimi Kayseri’de yaygınlaşmaya başlıyor. Sofraları süsüleyen bu ürün, bir yandan da kentte yaşayanlar için yeni bir geçim kaynağı haline geliyor. Bu alanda çalışmalara başlayan isimler arasında Nedim Yılmaz da yer alıyor.
Girişimci Nedim Yılmaz ilk önce Kayseri’deki evinin bahçesinde bulunan küçük bir serada deneme amaçlı istiridye mantarı üretiyor. Yılmaz, 100 metrekarelik kapalı alanda yıllık 14 tonun üzerinde mantar üretimi gerçekleştiriyor. Kilosu 6-7 lira arasında satışa sunulan istiridye mantarında zamanla üretim çıtasını yüksetmeye karar veren Yılmaz, bu planını gerçeğe dönüştürmek için kolları sıvıyor. Bu kapsamda gündemine yeni bir yatırım alan Yılmaz, yapımı süren 10 haneli yeni üretim merkezinde günlük 1 ton mantar üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyor. Yaklaşık 2 bin metrekarelik alana sahip tesisinde kuru havadan çok nemli havayı bulundurduklarına anlatan Yılmaz, “Biz istiridye mantarını halk arasında yaygın hale getirmeyi amaçlıyoruz. Ürünün hasadı mayıs ayının yarısında sona erdi. Bir hafta da dinlendirme süreci var. Daha sonra ise yeni mahsule geçtik” diyor.
Kayseri İl Tarım Müdürlüğü’nden destek aldı
“Hasat yaparken bıçak kullanmıyoruz, ürüne zarar vermemek için bu işlemi koparma yöntemi ile gerçekleştiriyoruz” bilgilerini veren Yılmaz, “Yeni tesisimizle birlikte bir yılda yaklaşık 120 ton mantar üretmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl da ciro anlamında yüzde 30 büyüme bekliyoruz” açıklamasını yapıyor. İstiridye mantarının üretim maliyetinin az, gelirinin ise yüksek olduğunu dile getiren Yılmaz, Kayseri İl Tarım Müdürlüğü ile birlikte yürüttükleri bu projenin kendilerine önemli katkılar sağladığının altını çiziyor. Yılmaz, “Kayseri İl Tarım Müdürlüğü tarafından verilen destek, bizim için istiridye mantarı üretiminde farklı bir ufuk açtı. Bu destek bizi teşvik etti ve Kayseri’de örnek olacak bir çalışmaya imza attık” ifadelerini kullanıyor.
Kayseri’den sonra sıra Ankara ve Nevşehir’de
Mantar üretiminin ciddi süreçleri de beraberinde getirdiğinin altını çizen Yılmaz, tamamen organik üretim yaptıklarını aktarıyor. Yılmaz, “Pazar konusunda başta tereddüt yaşadım. Fakat korktuğum gibi olmadı. Pazar sorunumuz yok. Kayseri’nin ardından önce Ankara ve Nevşehir’e daha sonra tüm Türkiye’ye ürün göndermeyi istiyoruz” açıklamasını yapıyor. İstiridye mantarı üretiminde Kayseri’nin önde gelen isimleri arasında girmeyi hedefl ediklerine dikkat çeken Yılmaz, “Bu işi büyütmek istiyoruz. Mantarcılık alanında Kayseri’nin önde gelen isimlerinden birisi olmayı amaçlıyoruz ve istihdama katkı sağlamayı hedefliyoruz” diyor.
Dünya