İSTİRİDYE MANTARI ÜRETİMİ YAYILIYOR

Kolesterolü düşürme, bağışıklık sistemini güçlendirme, yüksek tansiyonu kontrol etme, kabızlığı giderme gibi sağlık faydaları bulunan, antibakteriyel, antioksidan özelliğe sahip ve yüksek besin değeri olan istiridye mantarının üretimi Ordu'da yaygınlaşıyor.

Karadeniz iklimine uygun olan, yetiştirilmesi kolay, kazancı çok olan istiridye mantarının üretimini yapan üretici sayısı Ordu'da her geçen gün artıyor. Ordu Valiliği'nce de desteklenen istiridye mantarı üreticilerinden birisi olan Enver Ustaoğlu, Vali İrfan Balkanlıoğlu'nu ziyaret ederek, yaptığı istiridye mantarı üretimi hakkında bilgiler verdi.

İstiridye mantarı üretimi yapan Enver Ustaoğlu'nu kutlayan Vali İrfan Balkanlıoğlu, "Enver Ustaoğlu kardeşimiz, istiridye mantarı üretmek için bir süre önce Valiliğimize müracaat ederek, bizlerden destek talep etmişti. Biz de Valilik olarak sonsuz destek vereceğimizi kendisine ifade ettik. Ne istedilerse kendilerine yardımcı olduk. Devletten bir kuruş para almadan kendi çabasıyla istiridye mantarını üretti. Bir örnek çalışmadır bu üretim" dedi.

10-20 derecede yetişiyor

Ordu'nun ikliminin istiridye mantarı üretimi için çok uygun olduğunu belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, "Ordu, istiridye mantarının en iyi üretileceği iklime sahip yegane ildir. Yağmur var, nem var, uygun ağaç yapısı var. İnsanlar çürük ağaçları yakıyorlar. Bu ağaçları hızar talaşı haline getirip, içine biraz da özel katkı maddesi koyup, bu mantarı çok ucuza mal etmek mümkün. İstiridye mantarı, son derece kıymetli, besleyici protein kaynağıdır. Böyle atıl ardiye yerler, depolar, bodrum katları, nemli alanlar, hiçbir işe yaramayacak yerlerde bu mantar yetişiyor. Güneş istemiyor, çok düzgün ve havadar yer istemiyor. Sadece ısı derecesi eksinin altına düşmeyecek. 20 derece civarında bir ısı olursa çok güzel gelişiyor. Isı 10 dereceden aşağı da düşmezse yine yetişiyor" diye konuştu.

Kilosu 10 lira, markette 25 lira

İstiridye mantarının iyi bir gelir sağladığını ifade eden Vali Balkanlıoğlu, "Bu mantarın kilosu toptan 10 TL civarındadır. Paketlenip, markete girdiğinde ise 25 TL'yi buluyor. Etten çok daha lezzetlidir. Vejetaryen olanlar çok rahat yiyebilir. Bu mantar, her çeşit yemek yapmak suretiyle yenilebilir. Ben kendim denedim ve lezzetine doyum olmuyor. Vatandaşlarımız fındığa bağımlı olmaktan kurtulsunlar. Az bir alanda tonlarca istiridye mantarı yetiştirmek mümkündür. Bu işin toptancılığı yapan kişiler, firmalar bize gelip, 'her hafta 4-5 kamyon istiridye mantarı bize verebilir misiniz?' diye soruyorlar. Veya belli sürelerle, 2-3 günde bize 4-5 kamyon istiridye mantarı verin' diyorlar. Yani birçok ticari alanda insanlar bir birine rakipken, tarımsal ürünlerde böyle bir durum söz konusu değil. İnsanlar fındığını satmak için nasıl tüccar tüccar gezmiyorsa, eğer bu mantarın piyasasını Ordu'da oluşturabilirsek, pazarlama sorunu olmayacak. Çok kolay yetiştirilen, çok hesaplı ve aşırı masraflı olmayan bir ürün. Çokta iyi para kazandırıyor. Üreticilerimiz, kendi aralarında örgütlenir ve pazarlarlarsa, fındığın çok üzerinde bir gelir temin edebilirler. Hatta daha fazla üretirlerse ihracata kadar gidebilir. Çünkü bu mantarı üretebilecek en uygun iklim bu bölgede mevcut" şeklinde konuştu.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.