Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün yürüttüğü Halk Elinde Islah Projesiyle koyun ve keçi ırklarında canlı ağırlık artışı sağlandı.
Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün desteğinde, koyun ve keçi yetiştiricileri birliklerinin işbirliğiyle belirli işletmelerde uygulanan proje verimlilik artışında önemli başarı gerçekleşti.
Akkaraman ve Merinos koyun ırkı ile kıl keçisinde uygulanan projede hayvanlar 5 yıl süreyle takip edildi. Geçen sürenin sonunda 120 günlük bir koyun ya da keçi yavrusunda projeden önceye göre 5,5 ile 10 kilo arasında canlı ağırlık artışı sağlandı.
Enstitü müdürü Fatih Özdemir yaptığı açıklamada, Bakanlık kontrolünde 2006 yılında ıslah çalışmalarının temelinin atıldığını söyledi.
Kurum olarak 2009'da Konya, Karaman, Mersin, Antalya, Eskişehir ve Aksaray gibi illerde ıslah projesi başlattıklarını belirten Özdemir, çalışmaların et ve süt üretimi artışına katkı sağladığını dile getirdi.
Özdemir, projenin kabul eden üreticilere ait işletmelerde uygulandığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Halk Elinde Islah Projesi, üreticiye ait hayvanların kendi koşullarında ıslah edilmesini amaçlıyor. Teknik elemanlarımız uygun yerlerde sürüleri tespit ederek projeye dahil etti. Akkaraman ve Merinos koyun ırkları ile kıl keçisi ıslahı için proje uygulandı. Kontrol altına alınan sürü ile ilgili bütün gelişme takip edildi. Sürünün genetik ilerlemesi de koç katımı ile sağlandı. Enstitümüzden veya proje yürütülen diğer işletmelerden damızlık değeri yüksek koçlar bu işletmelere verildi. Yavruların belirli aralıklarla ağırlıkları alınarak, sürüdeki gelişme potansiyeli ölçüldü."
"Et ihtiyacının karşılanması adına da çok önemli"
Proje ile koyun ve keçilerde kilo artışı sağlandığını vurgulayan Özdemir, "Çalışmalar başladığı günden bu yana en az gelişme gösteren hayvanda, öncesine kıyasla 5,5 kilo canlı ağırlık artışı oldu. 10 kilo artış olan da var. Üreticimiz hayvanını önceden 40 kilo satıyorsa şimdi en az 45 kilo olarak satışa sunuyor. Bu, ülkemizin et üretiminde ihtiyacın karşılanması adına da çok önemli bir uygulamadır" diye konuştu.
Hayvan sayısı, kalitesi, et ve süt veriminde sağlanan artışın projenin son derece başarılı şekilde uygulandığını gösterdiğine dikkati çeken Özdemir, sadece Konya'da proje kapsamında 2013 yılında yetiştiricilere 1 milyon 700 bin lira destek sağlandığını ifade etti.
Haberler.com