İŞADAMLARIMIZI YATIRIMA DAVET EDİYORUM

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dış alıcıların Türkiye'de kabukları soyulmuş, soğutulmuş, paketlenmiş, işlenmiş kestane bulamadığını ifade ederek, bu alanda yatırım yapılması halinde Türkiye'nin, kestanede önemli ihracat ülkesi olabileceğini belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, iklim ve toprak özellikleri nedeniyle Türkiye'de yıllık 60 bin tondan çok daha fazla kestane üretimi yapılabileceğini bildirdi.

Modern üretime geçilmemesi nedeniyle kestanede üretim artışının sınırlı kaldığını, 2008 yılında 55 bin 385 ton olan üretimin, 2013 yılında 60 bin 19 tona yükseldiğini ifade eden bayraktar, bu yılki beklentinin ise 64 bin 724 ton olduğunu kaydetti.

Talep artışı nedeniyle kestane fiyatlarının yükseldiğini belirten Bayraktar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"5 yıldır kestane fiyatları sürekli artıyor. Üretim çok daha büyük rakamlara çıkarılabilir. Tanıtım yapılır, üreticinin yetiştiricilik ve pazarlama konusundaki bilgi eksikliği giderilir, mürekkep hastalığı ve kestane dal kanseriyle mücadelede başarı sağlanır ve kapama bahçelerin kurulması desteklenirse kestanede üretim de ihracat da artar. Dünyanın en lezzetli ve kaliteli kestanesini üretiyorsak, bunu değerlendirmeli, marka olmalıyız. Ürüne katma değer katan ürün işleme tesislerini kurmalıyız. Bu kadar üretimimize rağmen kestane soyma makinemiz yok. Ürünü işlenmiş olarak ihraç etmeliyiz. Dış alıcılar, Türkiye'de kabukları soyulmuş, soğutulmuş, paketlenmiş, işlenmiş kestane bulamıyor. Bizimle de görüşüyorlar. İşadamlarımızı yatırıma davet ediyorum. Türkiye, kestanede önemli bir ihracat ülkesi olabilir. Yatırım yapsınlar, kendileri de kazansınlar. Çiftçimiz de kazansın."

Haberler

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.