İRAN`DA SAFRAN HASADI

İran'da dünyanın en pahalı baharatları arasında yer alan safran hasadı başladı.

İlaç, gıda ve tekstil sektöründe kullanılan "altın değerinde" olduğu belirtilen bu baharatın üretiminde İran, dünyanın önde gelen ülkelerinden biri durumunda.

Ülkede yılda yaklaşık 300 bin kilogram safran üretiliyor. İranlı yetkililer, yaklaşık yüzde 70'ini ihraç ettikleri safranın, halen dünya piyasasında yeteri kadar tanınmadığına inanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya ve Çin, İran'dan safran ithal eden ülkelerin başında geldiği, İspanya'nın ithal ettiği safranı "iyi bir paketlemeyle" dünya ülkelerine ihraç ettiği ifade ediliyor. Safran, İran'dan Türkiye'ye ise çoğunlukla bavul ticaretiyle giriyor. İran'da kilogramı yaklaşık 2 bin dolara satılan safranın fiyatı, Türkiye'de 25 bin dolara kadar çıkıyor.

İran'da safranın yüzde 60 ile 70'i ülkenin kuzey doğusundaki Horasan-i Rezevi eyaletinde yetiştiriliyor. Bu bölge İran'da safranın merkezi olarak kabul ediliyor.

Meşhed ilinin Kaşmer ilçesi Kaymakamı Mehdi Furuzanmehr, Türk yatırımcıları safran üretimi ve pazarı için ülkesine davet ediyor.

Türk yatırımcılara davet

Furuzanmehr, bölgelerinin toprak ve iklim yönünden safran üretimine uygun olduğunu fakat paketleme ve pazarlama yönünden ise dünya standartlarının çok gerisinde bulunduklarını vurgulayarak,  "İran safranı gerek koku, gerekse kalitesi yönünden bulunmaz bir ürün. Fakat biz ürünlerimizi gerektiği gibi paketleyip pazarlayamıyoruz. Sizin aracılığınızla dünya standartlarını iyi tanıyan Türk yatırımcıları Kaşmer'e davet ediyorum. İster üretsinler, ister paketlesinler" dedi.

Kaşmer Belediye Başkanı Cafer Süleymani de üretilen safranı pazarlamada zorluk yaşadıklarını dile getirerek, "Bugün İspanya, İran'da üretilen safranı dış piyasaya satıyor ve safran ihracatında ilk sırada yer alıyor. Bu bizim zaafımız. Yabancı yatırımcılar buraya geldiğinde, ürettiğimiz safranın dünya piyasalarında hak ettiği yeri alacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Ürünü toplama dönemir

On yıldır safran üreticiliği yapan Abbas Begli, yıl içerisinde üç aylık çalışma süresinin en yoğun toplama dönemini oluşturduğunu söyledi.

Begli, bu haftada içerisinde her gün toplanan, her gün yeni çiçek açan çiçeklerin içindeki liflerin toplanması ve kurutulması gibi işlemlerin özenle yapıldığını kaydederek, "Lifler, zamanında temizlenip kurutulmalıdır, aksi takdirde ürünün bozulma ihtimali bulunuyor" ifadesini kullandı.

Haberler

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.