İNSANSIZ HASAT VE TARIM 4.0

Tarım 4.0 teknolojileri çiftçinin hayatını kolaylaştıracak mı ?

Bu yılın başında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yüksek maliyetleri olan ve küresel gıda ihtiyacının karşılanması için sürdürülebilir olmayan yıkıcı tarım metodlarının yerini alacak uygulamaların geliştirilmesinin önemi vurguladı. Yeni yüzyılın teknolojik gelişmelerini kullanarak, tarım ve gıda üretiminde verimliliği arttıran Hassas Tarım / Tarım 4.0 uygulamalarını araştırmaya devam ediyoruz.

Harper Adams Üniversitesi Araştırma Görevlilileri traktör, biçerdöver, droneları 10 dönümlük tarlada otonom bir şekilde çalışmaları için özelleştirdiği Hands Free Hectare isimli projesi, geçtiğimiz aylarda 4.5 tonluk arpa hasadını tamamladı.

Proje çalışanlarının yaptığı açıklamaya göre Hands Free Hectare; toprağın hazırlanması, dikim, örnek toplama&analiz, gübreleme, hasat gibi normalde insan gücü gerektiren işlemlerin otonom makineler tarafından yapıldığı ilk proje.

Evet doğru duydunuz, bu tarlada insan çalışmıyor.

Daha önce yayınladığımız "Teknolojiye Yenilecek Mesleker Hangileri?"nde çiftçilik 4.sıradaydı.

Mevcut gerçeklikle kavga ederek bir şeyi değiştiremezsiniz. Bir şeyleri değiştirmek için eski modeli köhneleştirecek yeni bir model yaratmanız gerekir. (Buckminster Fuller)

Gün geçtikçe fiyatları ucuzlayan dronelar, tarımda kullanılan otonom sistemlerin en güzel örneklerinden. Doğru otomasyon teknolojileri uzunca bir süredir etrafımızda, ama maliyetlerin azalmasıyla kullanımlarının büyük bir hızla artması yeni başlıyor. Hands Free Hectare projesi, insanı traktör koltuğundan çekerek yetenekli işçiye olan ihtiyacı yok eden bir sistem yaratmak için varolan 3 teknolojiyi birleştiriyor: GPS, otomasyon ve sensörlerler. Makineleri otonom hale getirmek için ilk aşamanın makineleri Radyo Kontrollü hale getirmek olduğunu belirten Proje görevlileri, makinelerin yapacağı bütün hareketleri önceden programlanması gerektiğini böylece sistemin belirlenmiş yörüngeyi takip edebildiğini belirtti.

Taşıtlar tamamiyle GPS temelli hareket ediyorlar ve sadece önceden belirlenmiş hedeflere doğru ilerliyorlar. Farklı GPS hedeflerinde, gerçekleştirilmek üzere tasarlanmış farklı eylemler var.

İlk denemelerinde düz yörüngeyi takip etmekte zorlandıkları ve bu yüzden ekinlerin bir kısmına zarar verdiklerini belirten araştırmacılar, bir sonraki hasat için bu probleminde ortadan kalkacağını söylüyorlar. Tarım 4.0'da teknolojinin ilerlemesi bu tür geçişlerin hızlandırılması için yararlı olacağa benziyor.

Tarım 4.0'da droneları multispektral sensörlerle izlemenin yanında, tarladaki ekinlerden örnek almaya yönelik, dronelara özel bir tutacak kol icat etmişler. Bu sayede drone tarlanın üzerinde uçarak, seçilen bitkilerden örnek toplayıp analiz laboratuvarına götürebiliyor.

Shropshire'daki Harper Adams Üniversitesi haricinde, York'tan Precision Decison ve makineleri robotik kontrol için otonom kullanımına çeviren Autonomous Solutions ortaklığında gerçekleşen proje bedelinin 250 bin dolar olduğu belirtildi.

Proje çalışanları dünyanın artan nüfusu ile artacak gıda ihtiyacının robotik teknolojinin tarımda verimliliği arttırabileceğini düşünüyor. Tarım 4.0 ile gelen teknolojide, teorik olarak tam otomasyon, tarımın her bölümünde mümkünken, ekonomik ve sosyal olarak sadece belli durumlarda mantıklı olduğu belirtiliyor. Tarım 4.0 ile başlayan yeni tarım devriminde, bu tarz projeler gelecek tarım ve gıda üretiminde nelerin olabileceğinin bir göstergesi.

Otomasyonun sürdürülebilir bir sistem için gerektiğini belirten Hands Free Hectare çalışanları; projenin, çiftçileri işlerinden etmek değil, konumlarını modernize edip güçlendirmek olduğunu belirtiyor. İş tanımlarının yakında değişmesi gerektiğinin ve yeteneklerdeki değişimin kaçınılmaz olacağından bahseden proje çalışanları, çiftçilerin tarlada traktörle bir aşağı bir yukarı gitmek gibi çok robotik bir görev yapmak yerine zamanlarını tarla ve ekinleriyle daha iyi kullanabileceklerini belirtti.

Bilgisayarların eskiden pahalı olduğunu düşününce, otomasyon teknolojisinin maliyetinin de zaman geçtikce ucuzlamasını ve küçük çiftlik tarlalar için bile kullanılabilir hale geleceğini tahmin ediyoruz.  Peki ya robotları da robotlar yaratmaya başlarsa ?

 

Tarim.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.