İNGİLTERE`DE KEKİKTE TAĞŞİŞ ÇIKTI, GÖZLER TÜRKİYE`YE ÇEVRİLDİ

İhraç edilen kekiğe de hile bulaştı.

İhraç edilen kekiğe de hile bulaştı. Geçen haftalarda önde gelen İngiliz gazetelerinde çıkan haberlere göre İngiltere’nin ithal ettiği kekikte tağşiş yapıldığı ortaya çıktı. Queen’s Üniversitesi’ne bağlı Küresel Gıda Güvenliği Enstitüsü (IGFS)’nün yaptığı incelemede, alınan 78 kekik örneğinin 19’unda, yüzde 70’e varan oranlarda zeytin ve mersin yaprağı bulunduğu açıklandı. İngiltere, kekiğin büyük bölümünü Türkiye'den alıyor.

Geçen hafta Türkiye çapında ortaya çıkan gıda skandallarına bir yenisi de İngiltere’den eklendi. Et ve süt ürünleriyle nebati yağlardaki hile ve tağşiş vakalarından sonra kekikten de kötü haber geldi. Daily Mail, The Independent ve The Daily Telegraph gazetelerinde yayımlanan haberlere göre İngiltere’ye giren kurutulmuş kekik üzerinde yapılan incelemelerde tağşişe rastlandı. İngiltere pazarının Türk kekiği kullandığı küresel piyasalar tarafından bilinirken dünyanın kekik ihtiyacının yaklaşık yüzde 80’ini sağlayan ülke olarak gözler Türkiye’ye çevrildi.

HER DÖRT PAKETTEN BİRİ HİLELİ

Küresel Gıda Güvenliği Enstitüsü uzmanlarının yaptığı incelemede, alınan 78 kekik örneğinin 19’unda, yüzde 70’e varan oranlarda zeytin ve mersin yaprağı bulunduğu, alınan her dört numuneden birinde hileye rastlandığı belirtildi. Enstitü Başkanı Prof. Chris Elliott’ın açıklamaları, haberlerde şöyle verildi: “Çalışmamız sonucu, bütünleşik tedarik sürecinden geçerek İngiltere’ye giren diğer bitki ve baharatları da etkileyebilecek büyük bir probleme rastladık. Yüksek oranda tağşiş uygulanmış ürünlerden tüketiciyi korumak için bu süreçlerde çok daha kontrollü olmaya ihtiyaç var.”

Karıştırılmış kekik ambalajlarının markaları henüz açıklanmazken süreç, Gıda Standartları Kurulu (FSA) ve hükümete yansıtılmış durumda. İncelemelerin tamamen sonuçlanmasıyla birlikte firma isimlerinin açıklanması ve yaptırımların gelmesi bekleniyor.

ÇÖZÜM: SIKI KONTROL VE CAYDIRICILIK

Dünyanın en büyük kekik ihracatçı ülkesi konumundaki Türkiye’yi de ilgilendiren problem hakkında yapılması gerekenler, benzer gıda skandallarıyla aynı. Daha önce yaşanan, nebati yağlarla et ve süt ürünlerindeki tağşiş vakalarında sektörün ileri gelenleri ve uzmanların görüşleri paralel gidiyor. Sıkı bir şekilde yapılmayan kontroller, ilk aşamada insan sağlığını tehlikeye atarken ikinci aşamada ihracattaki tağşiş ve hileler, ülke ekonomisi ve imajına büyük leke getiriyor. Uzmanların görüşü, sıkı gıda kontrolleri sonucu edinilen bilgiler ışığında tağşiş yaptığı belirlenen firmaya ihracat hakkı tanımamak.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.