İNEGÖL TARIM FUARI KAPILARINI AÇTI

İnegöl Tarım Fuarı (İNTARF) düzenlenen törenle kapılarını açtı. Mer-Pa'da düzenlenen fuar, 16 Eylül 2014 Salı gününe kadar açık kalacak.

Açılış törenine İlçe Kaymakamı Ali Akça, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcıları Alper Taban, Adil Kansu, Eşref Yiğit, İlçe Jandarma Komutanı Uğur Baş, CHP İlçe Başkanı Turhan Neşe, SP İlçe Başkanı Ertan Sütçü, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, bazı oda ve dernek başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

İnegöl Belediyesi Folklor Ekibinin gösterisi ile başlayan programın açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Gelişen bir ekonominin en önemli bileşenlerinden biri olan tarım sektörüne bakarak o ülkenin gelişmişlik düzeyi hakkında fikir yürütmek mümkündür. Örneğin, Türkiye'de tarım sektörü büyük bir potansiyele sahip olup, ülke kalkınmasına değişik yollardan katkı yapmaktadır. Tarım Sektörü; Ülke nüfusunun zorunlu gıda maddeleri ihtiyacını karşılaması, sanayi sektörüne hammadde sağlaması, sanayi ürünlerine talep yaratması, ulusal gelir ve dış satıma katkıları ile büyük öneme sahiptir. Bu anlamda her alanda olduğu gibi tarım, gıda ve hayvancılık üretiminde de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlama çabasında olan İnegöl'ümüz bugün buna bir yenisini daha ilave ediyor. İnegöl Belediyesi olarak İnegöl'e yaptığımız her türlü çalışmanın yanında, şehrimizin tarım gerçeğine de dikkat çekebilmek adına ilkini 2007 yılında gerçekleştirdiğimiz 'Ayçekirdeği Şöleni' ile şehrimizin tarım gerçeğine vurgu yapmıştık.

Yine Büyükşehir yasasından sonra kurduğumuz Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüzle de tarıma verdiğimiz önem ve desteği daha da arttırarak devam ettiriyoruz. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz yıl Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öncülüğünde Çerezlik Ayçiçeğimizi 'İnegöl Alası' markasıyla tescillendirdik. Tarıma destek vermek adına Şipali köyünde ayçekirdeği kurutma alanını geçtiğimiz yıllarda hizmete sunmuştuk. Yine geçtiğimiz aylarda Cerrah Mahallesi sakinlerimizin çöğürlerini daha kolay, daha çabuk kurutmaları ve yıkamaları amacı ile İnegöl belediyesi olarak mahallemizde bir çöğür yıkama alanı yaptık" dedi.
 
İnegöl için sanayi ve ticaret şehri denildiğini ifade eden Aktaş, "Aslında bir o kadar da tarım ve hayvancılık şehridir İnegöl. Bu kadar tarımla iç içe olan bir ilçede tarım fuarı düzenlemek, yeni tarım teknolojilerini, alet ve ekipmanlarını ilçemiz çiftçisinin yakından görmesini sağlamak İnegöl Belediyesi olarak hedeflerimiz arasında olan bir çalışmaydı. ve bunu da 2 yıldır çok güzel şekilde icra ettiğimizi söyleyebilirim. Hatta tarım fuarını önümüzdeki yıldan itibaren MODEF Fuarcılık marifetiyle yapmayı planlıyoruz. Bölgemizde önemli bir tarımsal potansiyel mevcut. İnegöl bu potansiyelin büyük bir kısmına hitap edebilecek birikime, güce, yeteneğe, akla ve alt yapıya sahip. İnegöl'ün sanayicisi, tüccarı, üretici, çiftçisi, sadece ürettiği ile değil, bölgede üretilen ürüne de katma değer katıp bunu bölgeye uzak yerlere ihraç edebilecek imkana sahip.

Bizim belediye olarak görevlerimizde biri de bunların önünü açmaktır. Buna imkan sunmak ve daha iyi bir noktaya gelmesini sağlamaktır. İnegöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden alınan 2013 yılı verilerine göre İnegöl'ün bitkisel üretim cirosu; yaklaşık 390 milyon TL, hayvansal üretim cirosu ise yaklaşık 56 milyon TL'dir. Bu rakamlar göz önüne alındığında şehrimizin tarımsal etkinliğinin hiçte küçümsenmeyecek boyutlarda olduğunu görüyoruz. Yine bu fuarda üreticiyle tüketiciyi, çiftçimize kredi imkanı sağlayacak bankaları, üreticimizle ihracatçıları da buluşturmayı hedefliyoruz. Bugün burada, ürettiğimiz tüm tarım ürünlerimizi ve tarımsal ekipmanlarımızı Türkiye'nin dört bir yanından gelen misafirlerimize tanıtıyoruz" diye konuştu.

Tarım fuarının 13-16 Eylül tarihleri arasında açık kalacağını belirten Aktaş, "4 gün sürecek olan fuarımızda; 37 adet tarımsal mekanizasyon firması, 12 adet kamu kurumu ve tarımsal sivil toplum örgütü, 33 adet tarımsal kalkınma kooperatifi, 4 adet finans kurumu olmak üzere toplam 86 adet stant açılacaktır. Fuarımıza çevre il ve ilçelerin ziraat odaları ve ticaret odaları da iştirak etmektedir. Fuarımızın hazırlanması ve katılımcı firmaların koordine edilmesinde Belediye Tarım Komisyonu Başkanı meclis üyem Selahattin Külcü Başkanlığında ve Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüz öncülüğünde yapılan organizasyona, ciddi destek ve katkı sunan Ticaret ve Sanayi Odamıza ve temsilcisine, İlçe Tarım Müdürlüğüne, Ziraat Odası başkanımıza ve çalışanlarına öncelikli olarak teşekkür ediyorum. Ayrıca; bu fuarda bize desteklerini ilk günden beri esirgemeyen İnegöl Orman İşletme Müdürlüğüne, Bursa İhracatçılar Birliği öncülüğünde şehrimizde bulunan; Yağlı Tohumlar Kooperatifi, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Süt Üreticileri ve Kırmızı Et Üreticileri Birliğine, Muhtarlar Derneği, Meyve Üreticileri Birliği, Bursa Or-Koop, Bursa Köy-Koop. gibi tarımsal sivil toplum örgütlerine de çok teşekkür ediyorum. İnegöl'ün gücünü bu girişimci müteşebbis ruhtan aldığını da belirtmek istiyorum. İnegöl tarımını tanıtmak ve üretim hacmini genişletmek adına İNTARF adı altında böyle bir organizasyonu İnegöl'ün tüm dinamikleriyle hep birlikte gerçekleştiriyoruz. İnegöl'de, böylesi bir fuarın düzenlenmesi tıpkı mobilyada olduğu gibi İnegöl tarımına ve ekonomisine de büyük bir ivme kazandıracağına yürekten inanıyorum. Hatırlatmak isterim ki bugün Türkiye'nin en büyük 2. Mobilya fuarına ev sahipliği yapan İnegöl, yaklaşık yarım asır önce bu amatör ruhla mobilya fuarcılığına başlamıştır.

Ne hoş bir tesadüftür ki o fuarın temelleri de yine Perşembe pazarı diye adlandırdığımız alanda atılmıştı. Bu duygu ve temennilerle Fuarımızın öncelikle ilçemize, ülkemize ve tüm katılımcılarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyor, verimli bir fuar olmasını temenni ediyorum" dedi.

ZİRAAT ODASI BAŞKANI SEZAİ ÇELİK

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, "Tarım da başarılı olmamıza rağmen tek eksiğimiz reklamımızdı. Bildiğiniz gibi daha önceden Belediyemiz tarımla ilgili hiçbir yaptırımı olmadığı halde sayın Başkanımız Alinur Aktaş'ın sonsuz desteklerini gördük. ve bu desteklerle 2 tane tarım fuarı düzenledik. İnegöl ayçekirdeğinin patentini aldık. Şuan da bu patent sayesinde İnegöl, ayçekirdeği konusunda Türkiye'nin borsası konumunda. En az 20 tane il ve ilçeden bizi arayarak fiyat soruyorlar. Biz 6 lira dersek onlar 4-5 liraya satıyorlar. Bu çok önemli bir şey. İnegöl'de 400 bin dönüm kullanılabilir tarım arazileri var. Bunların bir kısmı sulanmıyor. Babasultan barajından Mezit boğazına kadar olan kısmının sulanabilmesi için kanalet çalışmaları yapılmakta. Bu çalışmaların yapılabilmesi için Milletvekilimiz Hüseyin Şahin'den büyük destek görüyoruz. Bu sulama sistemleri hayata geçtiği zaman maliyetler düşecek, verimlilik artacaktır. Yine Kampüs'te 4 tane tarım bölümünün açılması da Vekilimiz sayesinde olmuştur. Odamızın hemen yanında yaptığımız tarım laboratuvarımızın da yakın zamanda açılışını yapacağız. Çiftçilerimiz bundan sonra toprak, su ve yaprak tahlillerini yaptırabilecekler" diye konuştu.

CHP BURSA MİLLETVEKİLİ İLHAN DEMİRÖZ

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı'nın kısa selamlama konuşmasının ardından kürsüye çıkan CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, fuarların çok önemli olduğunu ifade ederek, "Neden önemli? Tarımın hangi noktada olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama gelin görün ki, çiftçilerle beraber örgütlenen Ziraat Odalarımız çiftçilere moral vermek üzere çaba sarf ediyor. İşte bunlardan bir tanesi İnegöl'de ki tarım fuarımız. Karacabey'de tarım fuarı, Yenişehir'de biber festivali, Gürsu'da armut festivali. Ziraat Odası Başkanlarımızın bu çabalarıyla çiftçilerimize moral veriyor. Buna İnegöl'de Belediye Başkanımızın katkı vermesi bizleri mutlu ediyor. Çünkü biz tarımla ilgili her platformda söylüyoruz; geleceğimiz ona bağlı. Önümüzdeki dönem de stratejik ürün; gıda. Savaşlar gıda ve su üzerine olacaktır diye altını özellikle çizmek istiyorum. Tarım fuarının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ŞAHİN

Tarım öncelikli bir konu olduğunu, desteklenmesi ve beslenmesi gerektiğini belirten AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise, "Hükümetler tarafından öncelik verilmesi gerekiyor. 2002 yılında Türkiye'nin yatırıma ayırdığı bütçe 10 milyar TL idi. 2013-14 yılında biz bütçeden 13 milyar TL sadece tarıma destek verdik ki sulama hariç. 2015 yılında daha fazlasını vereceğiz. Bu bizim AK Parti hükümetleri olarak tarımın öncelikli sektör olması için verdiğimiz desteğin bir göstergesidir. Hangi desteği versek az ama gelişen, büyüyen Türkiye'nin ekonomisi ve bütçesi de geliştikçe inşallah destekleri de aynı oranda hatta artar olanda verilecek. 1995-1996 yılında dönemin iktidarları tarafından birçok yerde sulama suyu barajlarının temeli atılmıştı. Özellikle 1990 ile 2000 yılları arasında 300-400 temeli atılmış baraj vardır. AK Parti hükümeti tarafından bunların birçoğunu bitirdik. Artık yer altı sulama şebekesi ile yer üstüne damlama sistemi ile suyu en yakın mesafeye ulaştıracak sistemleri kurduk. Hamdolsun bugün Babasultan Barajı'nın İnegöl'de 4 bin 100 hektar alanı sulayacak inşaat çalışması da başladı ve 2015 sene sonuna doğru bitecek. İnegöl'de 4 bin 100 hektar alan tarımsal sulamaya ulaşacak ki bununla birlikte yüksek noktalarda yaptığımız desteklerle tarımsal sulamayı özendireceğiz. Sulu tarım ile ürün kalitesin, verimliliğini ve çiftçimizin refahını arttırmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

TBMM'de İran ile ticaret anlaşması yaptıklarını ifade eden Şahin, "Rusya'da 'Tarım ürünleri ve gıda ürünlerinin Avrupa Birliği ve diğer ülkelerden ithalatını kısıtlamak ve yakın komşumuz Türkiye'den temini noktasında çalışma yapmak' konusunda bir açıklamada bulundular. Bize düşen tarım ürünleri kalitemizi işleyerek, dondurarak, paketleyerek ne gerekiyorsa ihracata hazır hale getirmektir. TBMM'de İran ile ticaret anlaşması sağladık. Sanayi ürünlerinin ihracatında vergi muafiyetleri getirecek olan bu anlaşma inşallah ihracatımıza ve cari açığımıza da katkı sağlayacak. Çok şey yapıyoruz. Tarımda destekler veriyoruz, ihracatçımızın önünü açacak ikili anlaşmalar ile birçok çalışmaya imza atıyoruz. Ama esas iş size düşüyor, yani üreticilere. Üretip, ürettikten sonra satma noktasına getiren işadamlarımıza, çiftçilere ve onların oluşturduğu birliklere kalıyor. Bu konuda da biz hükümet olarak gerekli desteği veriyoruz. El birliği ile Rusya pazarında ki 250 milyon nüfusa hep beraber hizmet edelim ve ihracat yaparak onların tarım ürünleri girdisinin pazarına biz hakim olalım. Bunun için biz hükümet olarak, bu yörenin bir çocuğu olarak elimden gelen gayreti göstermeye hazırım. Aynı gayreti değerli ağabeyim İlhan Demiröz'ün de vereceğinden adım gibi eminim. Bu konuda sizlerden de destek bekliyoruz" dedi.

SGK borçlarının yeniden yapılandırıldığı bir kanun çıkarttıklarını belirten Şahin, "Çarşamba günü 05.00'da yapılandırma diye adlandırdığımız özellikle SGK borçlarının yeniden yapılandırıldığı bir kanun çıkarttık. Tarımsal sulama kooperatiflerinin çiftçilerimizden olan alacaklarını da yapılandırma kapsamına aldık. Onların üzerinden faizleri ve gecikme zamlarını ortadan kaldırdık. Hayırlı uğurlu olsun. Tarım fuarının yapımında emeği geçen herkesi kutluyor, fuarın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.

KAYMAKAM ALİ AKÇA

Kaymakam Ali Akça ise, "Cenabı Hakk'ın bizlere bahşettiği ve kara toprağın bizlere verdiği, siz değerli çiftçilerimizin ürettiği değerli ürünlerin, çok önemli değerlerin sergilendiği bu tarım fuarında sizlerle birlikteyiz. Benden önceki konuşmacı arkadaşlar ifade ettiler, İnegöl'ün değerlerinden bahsettiler. İnegöl'ün mobilyası meşhurdur, köftesi meşhurdur, tekstili meşhurdur, sanayisi meşhurdur. İnegöl'ün tüm bunlarla birlikte en önemli değeri üretimden kaynaklanan gücüdür. İnegöl'ün üretimden kaynaklanan bu gücüne çiftçi kardeşlerimizin de katkısı gerçekten çok büyüktür. İnegöl'ün gayrisafi milli hasılasına siz değerli çiftçi kardeşlerimizin katkısı senelik yaklaşık 445 milyon TL seviyesindedir. İnegöl'ün yaklaşık 29 bin 700 hektar kültür arazisi vardır ki bu arazinin 13-14 bin hektarı sulanmaktadır. Babasultan Barajı sulanabilir arazi miktarına 4 bin 100 hektarlık katkıda bulunulacaktır. Yani İnegöl mobilya üretiyor. Mobilyayı da mobilya fuarında hem dünyaya hem Türkiye'ye açıyor. İnegöl çiftçisi üretiyor ve bu tür fuarlarla çiftçinin ürettiğini hem Türkiye'ye hem dünyaya açıyoruz. İnşallah bu 445 milyon TL'lik üretim hacmini Babasultan Barajı gibi projelerin tamamlanması ile birlikte daha yukarı seviyelere taşıyacağız. Bu önemli ve güzel fuarın ilçemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle İnegöl Tarım Fuarı ziyarete açıldı. İnegöl Belediyesi, İnegöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İnegöl Ziraat Odası, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü ve Bursa İhracatçılar Birliği öncülüğünde, Yağlı Tohumlar Kooperatifi, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Süt Üreticileri ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Muhtarlar Derneği, Meyve Üreticileri Birliği, Bursa Or-Koop, Bursa Köy-Koop. gibi tarımsal sivil toplum örgütlerinin katkıları ile Mer-Pa'da izlenime açılan İnegöl Tarım Fuarı 16 Eylül 2014 Salı gününe kadar açık kalacak.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.