Aydın ekonomisinin lokomotif ürünü incirde, rekolte ve kalitenin düşmesi nedeniyle üretici ve ihracatçı firmalar sıkıntı yaşıyor.
İncirin 20- 25 liraya tezgahlarda yer alacağını söyleyen üreticiler fiyatların aracılar nedeniyle yükseldiğini savundu.
Türkiye'deki incir üretiminin yüzde 80'inini karşılayan Aydın'da incirdeki kalite ve rekolte düşüklüğü, üretici kadar ihracatçıyı da düşündürüyor. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50 rekolte kaybı yaşandığına dikkat çeken Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkan Vekili ve incir ihracatçısı Kazım Günaydın, "İncirde geçen yıl hem rekolte, hem de kalite yüksekti. Bu sene incire uygun hava şartları oluşmadığından dolayı yüzde 50 civarında rekolte kaybı var. Aynı zamanda ovalarda olan incirlerde de yüzde 70 oranında kalite kaybı yaşandığını görüyoruz" dedi.
'ÇİFTÇİNİN ZARARI BÜYÜK'
İhracatçı firmalar olarak piyasadan topladıkları inciri işlediklerini söyleyen Günaydın, "Biz yine ürünleri titizlikle seçerek en kaliteli şekilde piyasaya ulaştıracağız. Ancak çiftçinin zararı çok büyük. Üretici 10 ton inciri 6 liradan satacağını hesaplayarak borçlandı ancak 3 liradan satabildi. Rekolte kaybından dolayı yarı yarıya azalmasının yanında kalite kaybından dolayı maddi hasarlar meydana geldi. Biz Aydın Ticaret Borsası olarak bankalara olan borçların faizsiz olarak uzatılmasını istiyoruz" dedi.
Aydın incirinin onurunu korumak gerektiğini söyleyen Kazım Günaydın, geçen yıl ilk fiyatları 4.5 lira civarında olduğunu belirterek bu yıl işlem yapılan incirlerin 8 - 8.5 lira arasında işlem gördüğünü ifade etti. İkinci kalite incirlerde ise fiyatların daha da düştüğünü kaydeden Günaydın, "Geçen sene Türkiye genelinde toplam 93 bin ton incir üretildi. İhracat rakamımız 74 bin tondu. Bu sene bu rakamlara ulaşmamız mümkün değil" diye konuştu.
ÇİFTÇİYE DESTEK İSTEDİ
Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken ise İhracatçılar Birliği'nin açıkladığı rekolte rakamının çok daha altında bir rekolte beklediklerini belirtti. Ülken, "Türkiye'nin lokomotif sektörü inşaat ise Aydın'ın lokomotif sektörü de incirdir. Aydın'da lokomotif sektör olan incirde rekolte kaybından daha önemlisi kalite sıkıntısıdır. Yaşanan rekolte ve kalite kaybı maalesef ekonomimizi olumlu etkilemeyecek. Umudumuz en az zararla kurtulmak. Devletin bu noktada yaşanan iklimsel sıkıntıdan dolayı çiftçinin uğradığı zararı sübvanse etmesini umuyoruz" diye konuştu.
ÜRETİCİ SABİT FİYAT BEKLİYOR
Aydın'da geçimini incirden kazanan çiftçilerden Mümin Kılınç da, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50 oranında rekolte kaybı yaşadıklarını belirterek, "Geçen yıl incir hem kaliteli hem de fazlaydı. Bunun sebebinin iklim değişikliği, gölet ve sıcak sular olduğu söyleniyor. Ziraat mühendislerinin bunu araştırması gerekir. İncirin çok yada az olması en çok bizi etkiliyor. Devlet emeğimizin karşılığını alabilmemiz için bize yardımcı olmalı. İncirin bu kadar pahalı olmasına gerek yok. İncirde sabit fiyat bekliyoruz. 8-10 lira olmalı ama kaliteli mal olmalı. Bu işte en çok parayı aracı kazanıyor. Bizim 10 liraya verdiğimiz incir tezgahta 20-25 liraya satılıyor. Ben üretiyorum, çalışıyorum, gece gündüz burada yatıyorum ama parayı aracı kazanıyor" dedi.
Haberler