İNCİR ÜRETİMİNİN MERKEZİ OLDUĞUMUZU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Akdeniz kıyılarının tipik meyvesi olan incirin yetişme açısından en uygun ekolojik koşullarına sahip olan bölge, Ege Bölgesi'ndeki Büyük ve Küçük Menderes Havzalarıdır. Özellikle İzmir ve Aydın üretim açısından en önemli üretim bölgesidir.

Anavatanı Anadolu'dan, önce Suriye ve Filistin'e sonrasında da Çin ve Hindistan'a yayılmıştır. İncelenen dünya kuru incir üretimi verilerine göre, Türkiye yaklaşık %47'lik bir payla ilk sırada yer almaktadır. 2016 yılı itibariyle ülkemizi sırayla İran, ABD ve Yunanistan takip etmektedir.

Sıra

Ülkeler

2015

2016

Değişim

Pay (2016)

1

Türkiye

74.505

60.000

-19,5%

47,1%

2

İran

30.00

30.000

0%

23,5%

3

ABD

9.000

9.000

0%

7,1%

4

Yunanistan

8.000

7.500

-6,3%

5,9%

5

Afganistan

6.000

7.000

16,7%

5,5%

6

İspanya

6.000

5.500

-8,3%

4,3%

7

İtalya

4.000

3.500

-12,5%

2,7%

 

Diğer

5.000

5.000

0%

3,9%

 

Genel Toplam

142.505

127.500

-10,5%

100%

Dünya Kuru İncir Üretimi Tablosu

Türkiye'de İncir İhracatı

Türkiye İstatistik Kurumunun 2015 yılı verilerine göre, Türkiye'de 9,7 milyonu meyve olmak üzere, toplam 10,7 milyon adet incir ağacı vardır. Bu ağaçlardan elde edilen taze incir miktarı yılda ortalama 205-300 bin ton arasında değişmektedir.

YIL

MİKTAR (TON)

2009

56.590

2010

58.662

2011

55.653

2012

56.935

2013

61.900

2014

69.731

2015

74.505

2016

60.000

Türkiye'nin Yıllar İtibariyle Kuru İncir Üretimi

Ülkemizde incir üzerine ihracat yapan firmalar, satın aldıkları incirlerin tesislerde işlenmesinden önce ürünlerin bozulmasına karşı yıkama, temizleme ve afla toksin kontrolü için UV ışını altında elleçleme gibi işlemlerden geçer.

Kuru incir uluslararası pazarlarda, çerezlik olarak tüketildiği gibi şekerli mamüller imalatında ve meyve karışımlarında kullanılmaktadır.

İncir üretiminde dünyada birinci sırada olup ihracatın %67'sini karşılamaktayız. Avrupa Birliği'nin toplam kuru incir ihracatımızdaki payı %51 olup, diğer en önemli pazarlarımız Amerika ve Uzak Doğu'dur. 

Türkiye'de ve dünyada kuru incir tüketiminde özellikle sağlıklı gıdalar pazarının hızlı gelişimini takip eden bir talep vardır. Yurtdışı pazarlarda Noel, yurtiçinde de ramazan dönemlerinde kuru incir talebinde belirgin artışlar gözlemlenir.

Ülkemizde kuru incirin rekabet gücünü artırmak ve üretimin sürekliliğini sağlamak açısından, tarımsal ürünlerde uygulanan, ihracat iadesi yardımlarından yararlanan ürünler kapsamına kuru incirin de dahil edilmesi yararlı olacaktır.

                            2015/16                                   2016/17
Bölge Ekim Alanı Ağaç Adedi Üretim(Ton) Ekim Alanı Ağaç Adedi Üretim(Ton)
(DA)
SELÇUK 6.130 96.500 758 6.130 98.000 740
TORBALI 2.130 35.115 395 2.130 35.115 380
KİRAZ 9.000 144.000 985 9.000 144.000 770
ÖDEMİŞ 15.000 226.250 1.419 15.000 226.250 1.340
BEYDAĞ 10.200 215.000 1.339 10.200 215.500 1.160
TİRE 36.833 766.800 8.747 36.833 766.800 8.280
SÖKE 2.182 34.240 293 2.182 34.240 295
GERMENCİK 88.789 1.444.350 16.464 88.789 1.444.350 17.150
İNCİRLİOVA 37.669 679.500 6.972 37.669 679.500 6.975
AYDIN EFELER 22.875 373.225 3.403 22.875 373.225 3.420
KÖŞK 24.500 545.000 5.592 24.500 545.000 5.000
SULTANHİSAR 22.089 349.00 3.378 22.089 349.000 3.200
YENİPAZAR 10.700 201.700 1.339 10.700 201.700 1.300
BOZDOĞAN 15.400 432.100 2.455 15.400 432.100 2.330
NAZİLLİ 95.500 1.819.960 16.598 95.500 1.819.960 15.720
BUHARKENT 13.294 260.00 1.778 13.294 260.000 15.720
KUYUCAK 17.390 349.550 2.590 17.390 349.550 2.260
TOPLAM 429.681 7.972.290 74.505 429.681 7.974.290 72.000

Ege Bölgesi Kuru İncir Kıyaslamalı Rekolte TahminTablosu

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.