Akdeniz kıyılarının tipik meyvesi olan incirin yetişme açısından en uygun ekolojik koşullarına sahip olan bölge, Ege Bölgesi'ndeki Büyük ve Küçük Menderes Havzalarıdır. Özellikle İzmir ve Aydın üretim açısından en önemli üretim bölgesidir.
Anavatanı Anadolu'dan, önce Suriye ve Filistin'e sonrasında da Çin ve Hindistan'a yayılmıştır. İncelenen dünya kuru incir üretimi verilerine göre, Türkiye yaklaşık %47'lik bir payla ilk sırada yer almaktadır. 2016 yılı itibariyle ülkemizi sırayla İran, ABD ve Yunanistan takip etmektedir.
Sıra
|
Ülkeler
|
2015
|
2016
|
Değişim
|
Pay (2016)
|
1
|
Türkiye
|
74.505
|
60.000
|
-19,5%
|
47,1%
|
2
|
İran
|
30.00
|
30.000
|
0%
|
23,5%
|
3
|
ABD
|
9.000
|
9.000
|
0%
|
7,1%
|
4
|
Yunanistan
|
8.000
|
7.500
|
-6,3%
|
5,9%
|
5
|
Afganistan
|
6.000
|
7.000
|
16,7%
|
5,5%
|
6
|
İspanya
|
6.000
|
5.500
|
-8,3%
|
4,3%
|
7
|
İtalya
|
4.000
|
3.500
|
-12,5%
|
2,7%
|
|
Diğer
|
5.000
|
5.000
|
0%
|
3,9%
|
|
Genel Toplam
|
142.505
|
127.500
|
-10,5%
|
100%
|
Dünya Kuru İncir Üretimi Tablosu
Türkiye'de İncir İhracatı
Türkiye İstatistik Kurumunun 2015 yılı verilerine göre, Türkiye'de 9,7 milyonu meyve olmak üzere, toplam 10,7 milyon adet incir ağacı vardır. Bu ağaçlardan elde edilen taze incir miktarı yılda ortalama 205-300 bin ton arasında değişmektedir.
YIL
|
MİKTAR (TON)
|
2009
|
56.590
|
2010
|
58.662
|
2011
|
55.653
|
2012
|
56.935
|
2013
|
61.900
|
2014
|
69.731
|
2015
|
74.505
|
2016
|
60.000
|
Türkiye'nin Yıllar İtibariyle Kuru İncir Üretimi
Ülkemizde incir üzerine ihracat yapan firmalar, satın aldıkları incirlerin tesislerde işlenmesinden önce ürünlerin bozulmasına karşı yıkama, temizleme ve afla toksin kontrolü için UV ışını altında elleçleme gibi işlemlerden geçer.
Kuru incir uluslararası pazarlarda, çerezlik olarak tüketildiği gibi şekerli mamüller imalatında ve meyve karışımlarında kullanılmaktadır.
İncir üretiminde dünyada birinci sırada olup ihracatın %67'sini karşılamaktayız. Avrupa Birliği'nin toplam kuru incir ihracatımızdaki payı %51 olup, diğer en önemli pazarlarımız Amerika ve Uzak Doğu'dur.
Türkiye'de ve dünyada kuru incir tüketiminde özellikle sağlıklı gıdalar pazarının hızlı gelişimini takip eden bir talep vardır. Yurtdışı pazarlarda Noel, yurtiçinde de ramazan dönemlerinde kuru incir talebinde belirgin artışlar gözlemlenir.
Ülkemizde kuru incirin rekabet gücünü artırmak ve üretimin sürekliliğini sağlamak açısından, tarımsal ürünlerde uygulanan, ihracat iadesi yardımlarından yararlanan ürünler kapsamına kuru incirin de dahil edilmesi yararlı olacaktır.
|
2015/16 |
2016/17 |
Bölge |
Ekim Alanı |
Ağaç Adedi |
Üretim(Ton) |
Ekim Alanı |
Ağaç Adedi |
Üretim(Ton) |
(DA) |
SELÇUK |
6.130 |
96.500 |
758 |
6.130 |
98.000 |
740 |
TORBALI |
2.130 |
35.115 |
395 |
2.130 |
35.115 |
380 |
KİRAZ |
9.000 |
144.000 |
985 |
9.000 |
144.000 |
770 |
ÖDEMİŞ |
15.000 |
226.250 |
1.419 |
15.000 |
226.250 |
1.340 |
BEYDAĞ |
10.200 |
215.000 |
1.339 |
10.200 |
215.500 |
1.160 |
TİRE |
36.833 |
766.800 |
8.747 |
36.833 |
766.800 |
8.280 |
SÖKE |
2.182 |
34.240 |
293 |
2.182 |
34.240 |
295 |
GERMENCİK |
88.789 |
1.444.350 |
16.464 |
88.789 |
1.444.350 |
17.150 |
İNCİRLİOVA |
37.669 |
679.500 |
6.972 |
37.669 |
679.500 |
6.975 |
AYDIN EFELER |
22.875 |
373.225 |
3.403 |
22.875 |
373.225 |
3.420 |
KÖŞK |
24.500 |
545.000 |
5.592 |
24.500 |
545.000 |
5.000 |
SULTANHİSAR |
22.089 |
349.00 |
3.378 |
22.089 |
349.000 |
3.200 |
YENİPAZAR |
10.700 |
201.700 |
1.339 |
10.700 |
201.700 |
1.300 |
BOZDOĞAN |
15.400 |
432.100 |
2.455 |
15.400 |
432.100 |
2.330 |
NAZİLLİ |
95.500 |
1.819.960 |
16.598 |
95.500 |
1.819.960 |
15.720 |
BUHARKENT |
13.294 |
260.00 |
1.778 |
13.294 |
260.000 |
15.720 |
KUYUCAK |
17.390 |
349.550 |
2.590 |
17.390 |
349.550 |
2.260 |
TOPLAM |
429.681 |
7.972.290 |
74.505 |
429.681 |
7.974.290 |
72.000 |
Ege Bölgesi Kuru İncir Kıyaslamalı Rekolte TahminTablosu