İncir sezonunun yaklaştığı bu günlerde işletmeler hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor.
Fiziki şartların tamamlanmak üzere olduğu bu günlerde yavaş yavaş işçi alımlarına da başlanacak.
Fiziki şartların yerine getirilmesi kadar iş güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen iş yeri hekimi Dr. Orhan Şahin, özellikle işletmelerin risk değerlendirmesi, acil durum planı ve acil durum ekiplerinin oluşturulması, temel iş güvenliği eğitimi, işe giriş sağlık raporlarının eksiksiz tamamlanması gerektiğini söyledi. Çalışan sayısının 50 ve üzerinde ise iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi ile ise katip üzerinden sözleşme yapılması gerektiğini belirten Dr. Şahin, özellikle 5 Temmuz 2013 yılında çıkan hijyen eğitimi yönetmeliği gereği tüm çalışanların hijyen eğitimi belgesi alması gerektiğini kaydetti. Şahin, aksi halde iş yerinin her eksik belgesi bulunan personel için denetim durumunda ceza ödeyeceği ve bu kişilerin çalıştırılamayacağını kaydetti.
Kaliteli ürün yanında ürünün güvenilir ve sağlıklı olmasını gerektiğini belirten Dr. Orhan Şahin, "Hijyen eğitimi ile çalışanların bilinçlendirilmesi amaçlanarak, üretimin her aşamasında sağlıklı gıda zinciri bozulmadan tüketiciye kadar ulaşması hedeflenmiştir. Her ne kadar hijyen eğitim belgesi alınması ile gıda sektöründe işe girişlerde önceden istenen portör tetkiklerinin istenmemesinin büyük bir eksiklik. Yönetmelik gereği çalışanın rahatsızlığını iş verene bildirmesi zorunludur ama pratikte bunun uygulanabilirliği tartışmalıdır. Özellikle gıda sektöründe çalışanların insiyatifine bırakılmadan portör muayenelerinin periyodik olarak yaptırılması hijyen eğitimi ile daha uygun olacaktır" dedi.
İHA