Mersin firmalarının 2016 yılının ilk 4 ayında gerçekleştirdikleri ihracat yüzde 11 azaldı. Nisan ayında yüzde 7'lik artış kaydedilmesine karşın Mersin ihracatındaki bu düşüş, Türkiye genelindeki daralmanın üzerine çıktı. Mersin hinterlandından yapılan ihracatta da yüzde 6'lık düşüş kaydedildi.
Mersin ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Nisan Bülteni yayınlandı. Bültende yer alan veriler, gerek Mersin hinterlandından gerekse Mersin firmaları tarafından yapılan ihracattaki azalmayı gözler önüne serdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan geçici verilere göre, 2016 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye genelinde ihracat geçen yıla göre yüzde 7 azalırken, Mersin firmalarının ihracatındaki gerileme yüzde 11 olarak gerçekleşti.
MERSİN'DEN YAPILAN İHRACAT YÜZDE 6 AZALDI
2016 yılının ilk 4 ayında Mersin hinterlandı kapsamında gerçekleştirilen ihracat, 2015 yılına göre yüzde 6, ithalat da yüzde 10 azalış kaydetti. Belirtilen dönemde Mersin'den yapılan ihracat 2 milyar 416 milyon dolar olurken, ithalat da 3 milyar 942 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı ise yüzde 15 azalarak 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Mersin hinterlandı kapsamında ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıla göre 2 puan artış göstererek yüzde 61 oldu. Söz konusu dönemde Türkiye'de gerçekleştirilen ihracatın yüzde 5,2'si, ithalatın ise yüzde 6,3'ü Mersin hinterlandından yapıldı.
MERSİN FİRMALARININ İHRACATINDAKİ DÜŞÜŞ YÜZDE 11
Öte yandan, Mersin firmalarının yaptığı ihracat geçen yılın Ocak-Nisan dönemine göre yüzde 11 azalarak 449 milyon dolara, ithalat ise yüzde 6 azalarak 400 milyon dolara geriledi. İlk 4 ayda Mersin firmaları dış ticaretindeki gelişmeler Türkiye geneli ile kıyaslandığında, ihracattaki daralmanın Türkiye genelinin üzerinde olduğu, ithalatın ise Türkiye genelinin altında kaldığı görüldü. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıla göre 6 puan azalış göstererek yüzde 112 olarak gerçekleşirken, dış ticaret fazlası ise yüzde 38 azalarak 49 milyon dolara geriledi.
Veriler, Mersin firmalarının ihracat ve ithalatında sektörel olarak geçen yıl gözlenen azalışın, 2016 yılı Ocak-Nisan döneminde de devam ettiğini ortaya koydu. Yılın dört aylık döneminde dış ticaret hacmindeki daralmada gıda ürünleri ve içecek sektörü etkili olurken, tütün ürünleri ile metal eşya sanayi (makine ve teçhizatı hariç) sektörleri ihracattaki, kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıtlar sektörü ise ithalattaki gerilemede etkili oldu.
MERSİN FİRMALARI, İHRACATI NİSAN AYINDA YÜZDE 7 ARTIRDI
İlk 4 ayda ihracatı geçen yıla göre yüzde 11 düşen Mersin firmaları, Nisan 2016'da bir sıçrama yaparak, Mart 2016'ya göre ihracatı yüzde 7 artırmayı başardı. Bu artışta tarım ve hayvancılık, başka yerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizat, kimyasal madde ve ürünleri ile giyim eşyası sektörlerinin payı oldu. Nisan ayında, Mersin firmalarının ithalatı da bir önceki aya göre yüzde 1 arttı. Bu artışta da tarım ve hayvancılık, ana metal sanayi ile mobilya ve başka yerde sınıflandırılmamış diğer ürünler sektörleri etkili oldu.
Nisan 2016'da ihracatta geçen yılın Nisan ayına göre de Mersin firmaları ihracatlarını yüzde 10 yükseltti. Aynı dönemde ithalatta ise yüzde 3'lük daralma kaydedildi.
İHRACAT DÜŞÜŞÜNDE AVRUPA VE ASYA ÜLKELERİ ETKİLİ OLDU
2016 yılı Ocak-Nisan döneminde Mersin firmaları tarafından gerçekleştirilen ihracat başlıca ülke grupları itibariyle incelendiğinde ise toplam ihracat hacminde geçen yıla göre yaşanan daralmada Avrupa ve Asya ülkelerinin önemli payı oldu. Yılın dört aylık döneminde Avrupa ülkelerinde Rusya Federasyonu, Asya ülkelerinde Irak, İsrail, Lübnan ve Çin, Afrika ülkelerinde Sudan, Kenya ve Cibuti geçen yıla göre ihracat azalışında etkili olan ülkeler olarak öne çıktı.
Mersin firmalarının gerçekleştirdikleri ithalattaki gerilemede ise yılın ilk 4 ayında Avrupa ve Asya ülkeleri etkili oldu. Belirtilen dönemde Avrupa ülkelerinde Rusya Federasyonu, Bosna-Hersek ve İtalya, Asya ülkelerinde Hindistan, Çin ve İsrail ithalat azalışında etkili olan ülkeler oldu.
İHA