İLAÇ VE GÜBRE GİDERİNE SÜRPRİZ ÇÖZÜM

Şanlıurfa'da, Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce (GAPTAEM) yürütülen çalışmayla, faydalı mantar olarak bilinen mikorizaların tarımda sebzelerdeki kanser ve benzeri hastalıklarla mücadele, kök gelişimi ve daha fazla ürün almada önemli rol oynadığı belirlendi.

GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, yaptığı açıklamada Güneydoğu Anadolu'da yetişen biberde görülen Fungus (mantar) hastalığıyla biyolojik mücadele amacıyla araştırma başlattıklarını söyledi.

Bölgede özellikle biber gibi sebze bitkilerinde görülen hastalığın üreticiler açısından büyük problem yarattığını aktaran Çetiner, "Bu Fungusların neden olduğu hastalıklara karşı yine faydalı mantar olan mikorizayı kullanarak bu bitkinin gelişimini artırmayı, kök gelişimini sağlamlaştırmayı ve sonucunda da hastalığa dayanıklılığını artırmayı hedefledik ve yaptığımız çalışmada şu anda çok olumlu sonuçlar elde ettik" dedi.

Çalışmada faydalı mantar uyguladıkları bitkilerin hastalıklara karşı dayanıklığının artığını tespit ettiklerini belirten Çetiner, son analizlerin tamamlanmasıyla bitkilerde ilaç yerine biyolojik mücadelenin de yapılabileceğinin ortaya çıktığını kaydetti.

Faydalı mantarların bütün sebze bitkilerinde rahatlıkla kullanılabileceğine dikkati çeken Çetiner, şöyle konuştu:

"Faydalı mikorizalar biber bitkisinin yanında patlıcan, domates gibi sebzelerde de rahatlıkla kullanılabilir hatta sadece sebzelerde değil meyvelerde de kullanılıyor. Akdeniz Bölgesi'nde turunçgillerde kullanıldığını biliyoruz. Bu incelemelerimiz ile faydalı mantarın sebze bitkilerinde kullanılması büyük önem arz edecek ve hastalıklara karşı biyolojik mücadele yapılmış olacak. Tabii sıcaklık ve nem oranları da faydalı mantarın çalışmasını etkiliyor. Bu projemizde sıcaklık ve nem değişikliğinde faydalı mantarların bitkiyi nasıl etkileyeceği çalışmalarını da yapıyoruz."

Fazla ilaç kullanmanın da önüne geçecek

GAPTAEM Bitki Sağlığı Bölüm Başkanı Ayşin Bilgili de yaptıkları araştırma kapsamında Güneydoğu Anadolu'daki bitkilerde kanser etkisi yaparak bitkilerin kurumasına neden olan bütün hastalık etmenlerini topladıklarını belirtti.

Laboratuvar ortamında hastalık bulaştırdıkları bitkilere 3 tür faydalı mantar verdiklerini aktaran Bilgili, "Hangisinin kanseri yok ettiğini ya da azalttığını veya baskıladığını görmek amacıyla çalışma yaptık. Çalışma sonucunda sonuçlarımızın olumlu sonuçlandığını gördük. Çiftçimizin kanser olarak tabir ettiği kurumalara faydalı mikorizaların hiçbir zarar vermediğini aksine bitkiye büyük katkı sağladığını gördük" dedi.

Çalışmada faydalı mikorizaların yararlarını ortaya koyduklarını ifade eden Bilgili, şöyle konuştu:

"Faydalı mikorizalar, bitkinin hem dayanıklılık mekanizmasını artırıyor, hem kök gelişimini daha sağlam yapıyor, hem sebze meyve gelişimini artırıyor hem de doğaya herhangi bir zararı yok. Bu faydalı mikorizalar toprağın içinde var olan mineralleri alarak bitkinin kullanmasını sağlıyor. Yani mikorizalar burada aracı görevi görüyor. Eğer toprakta hastalık varsa bu hastalığın baskılanmasını da sağlıyor. Bu mikorizalar sayesinde bitki fazla gübre, ilaç kullanmadan, böcek zararına uğramadan sorunsuz bir şekilde meyvesini veriyor ve çevreyi de kirletmemiş oluyor. Özellikle faydalı mikorizaların çiftçilerimiz tarafından kullanılmasını tavsiye ediyoruz çünkü faydalı mikorizalar sayesinde çiftçilerimizin fazla ilaç ve gübre kullanmasının, daha fazla harcama yapmasının önüne geçilmiş olacak."

haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.