İKLİM FORUMU'NDA TÜRKİYE ELEŞTİRİSİ

"İklim için Kampanya" kapsamında düzenlenen İklim Forumu'nda konuşan 350.org'un kurucularından McKibben, Türkiye'nin kömür odaklı enerji politikasının yenilenebilir enerjiye yönelmesi gerektiğini belirtti.

 İklim değişikliğine karşı Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından sosyal hareketleri bir araya getiren “İklim İçin Kampanya” kapsamında bugün ve yarın İklim Forumu düzenleniyor. Forumda, iklim değişikliğinin de konuşulacağı G20 Zirvesi ve yeni bir iklim politikasının belirleneceği Paris İklim Zirvesi öncesinde, iklim değişikliğinin tüm boyutları ele alınacak.

 Bianet’ten Nilay Vardar’ın haberine göre, forumun açılışında konuşan Uluslararası İklim Kampanyası 350.org’un kurucularından Bill McKibben, Uluslararası Oil Change’dan Stephan Kretzmann ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Prof. Jeffrey Sachs, Türkiye’nin giderek artan kömür odaklı enerji politikasını değiştirerek bir an önce yenilenebilir enerjiye yönelmesi gerektiğini belirtti.

 Uluslararası iklim kampanyası 350.org’un kurucularından Bill McKibben, tüm dünya kömürden vazgeçerken Türkiye’nin bunun aksine büyük bir kömür arsızlığı yaşadığını, santral sayısını ve kömür teşvikini sürekli arttırdığını belirtti.

“Türkiye Avrupa ve Asya arasında ancak etrafında yenilenebilir enerjiye dair olan gelişmeleri umursamıyor. İklim her türlü mücadelenin parçası. İnsanlığın bugüne kadarki en büyük krizi. Bunu anlamak için çok uzağa bakmaya gerek yok. Suriye’ye bakın, kuraklık nedeniyle 1 milyon çiftçi topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Bu da istikrarsızlaşmaya neden oldu, işte Suriye krizinin nedenlerinden biri de iklimdir. Aynı şey Afrika’da da oluyor, çölleşme ve kuraklık insanları topraklarında uzaklaştırıyor. Yemen’de bir günde yedi sekiz yıllık yağmur yağıyor, çölde hortum oluşuyor.

 Dünya artık iklim değişikliğinin etkilerini anladı. ABD’de kömürü azaltmaya başladı, Avusturalya’da kömür santrali engellendi, Polonya, Almanya, Endonezya da aynı durumda. Ancak Türkiye kendine en beter adımı seçiyor. Oysa güneş enerjisinin maliyeti yüzde 80 düştü. Kömürün maliyeti çocukların ciğer hastalıklarına yakalanmasıdır. Türkiye 19 ve 20. yüzyıl sistemini devam ettirmek yerine yerine yenilenebilir enerjiye yönelmeli.”

Bianet
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.