İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN BALIKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Deniz biyologları, sudaki artan sıcaklığın tuzluluk ve asit oranlarının istiridye fizyolojisini nasıl etkilediğini anlamak istiyor.

Julian Lopez Gomez, Euronews: 

"Bu istiridyeler iklim değişikliğine karşı hayatta kalabilecek mi? Uluslararası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) en karamsar tahminlerine göre, yüzyılın sonlarına doğru deniz suyu sıcaklığı 2 ile 4 derece arasında artabilir. Yüksek ticari değere sahip balık ve kabuklu deniz ürünleri üzerinde bunun sonucu ne olur? Araştırmacılar sorunun cevabını bulmak için bu noktalara geliyor."

Deniz biyoloğu Domitilia Matias'a göre haberler istiridye çiftçileri için o kadar iyi değil: "Daha sıcak sulardaki istiridyeler filtreleme faaliyetlerini önemli ölçüde arttırıyor. Onlar suyu serin tutmak için sürekli filtreliyor. Metabolizmaları hızlanıyor. Bu işlem onların enerjilerini tutmalarına yardımcı oluyor. Bu aynı zamanda büyümelerini etkiliyor, kabukları daha da küçülebiliyor, bedenlerinde daha az ağırlık birikebilir."

Örnekler daha ileri analiz için laboratuvara götürülüyor. Araştırmacılar ayrıca, sıcaklığın istiridyenin üreme süreçlerini ve uzun vadedeki etkilerini anlamaya çalışıyor: "Artan sıcaklığın türlerin üreme döngüleri üzerindeki etkisini değerlendiriyoruz. Yumurtaların daha sıcak sularda hayatta kalıp kalmayacağını da yapacağımız araştırmalarda anlamaya çalışacağız."

Avrupa araştırma projesi, iklim değişikliğinin istiridye ve yüksek ticari değere sahip diğer türlerin geleceğini nasıl etkileyeceği üzerinde çalışıyor:

"Dolayısıyla balıkların ne kadar hızlı büyüyeceğini, nihai olarak belirli nüfus stoklarını nasıl etkileyeceğini tahmin edebiliriz. Bazı ekonomik modellemelerimiz de var. Bunun çiftçilerin veya balıkçılar üzerindeki etkilere bakabildiğimiz yer burası".

Kuzey Polonya'daki bu su ürünleri yetiştirme çiftliğinde araştırmacılar, önemli bir yerel balık kaynağı olan sazanların nasıl daha sıcak bir ortama uyum sağladıklarını inceliyor.

Bilim adamları burada da işlerin zor olduğunu söylüyor. Batı Pomeranian Üniversitesi'nden Jacek Sadowski tehlikeye dikkat çekiyor: "Suyun sıcaklığı arttıkça sazanların stresleri de artıyor. Bu stres onları virüslerin ve bakterilerin saldırılarına karşı daha savunmasız hale getiriyor"

Ticari akuakültür çiftlikleri de bu araştırmaların bir parçası. Burada her yıl yaklaşık 25 ton sazan, levrek, kilizbalığı ve turna balığı üretiliyor. Çiftlik yöneticileri, bilimsel bilginin riskleri en aza indireceğini düşünüyor: "Sıcak suların balıkların büyümesini etkileyebileceğini biliyoruz, fakat müşterilerimiz büyük sazanlar istiyor, ortalama 2 veya 2,5 kilo büyüklüğünde. İklim değişikliğini anlamak, sazanların gelişmesine yardımcı olmak için daha verimli beslenme stratejileri geliştirmemizi sağlayabilir."

Bu saha araştırması yeni modeller oluşturmak ve türlerin geleceğini güvence altına almak için yapılıyor.

Euro News
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.