İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, TARIM SEKTÖRÜNÜN CANINI YAKTI

2015 yılında, Ege Bölgesi ve İzmir'in en önemli tarım ürünleri olan zeytin, üzüm, incir ve pamukta ciddi rekolte kayıpları yaşadıklarını belirten İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 'Son yıllarda bütün dünyada yaşanan iklim değişiklikleri, ülkemizde de tarımsal üretimi hem miktar hem de kalite açısından olumsuz etkiledi' diye uyardı

2015 üretim sezonunda bölgemizin önemli ürünleri arasında yer alan pamuk, zeytin ve üzümde rekolte miktarı açısından, incirde ise kalite açısından önemli kayıplar yaşadıklarını belirten İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 'Bu durum sezon öncesi gerçekleştirilen rekolte tahmin çalışmalarımızda da açıkça tespit edilmişti. Son yıllarda bütün dünyada yaşanan iklim değişiklikleri, ülkemizde de tarımsal üretimi hem miktar hem de kalite açısından olumsuz etkiledi. Ayrıca üretim maliyetlerindeki artış özellikle pamuk ekim alanlarının gerilemesine ve bütün ürünlerde kültürel işlemlerin yeterince yapılmamasına neden oldu' ifadelerini kullandı.

Pamuk ekim alanlarında yüzde 9 düşüş oldu

Ege Bölgesi'nde 2015 üretim sezonunda pamuk rekoltesinin yaklaşık yüzde 20 düşeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Kestelli, 'Bu gerilemede ekim alanlarında yaşanan yüzde 9 oranındaki gerilemenin yanı sıra olumsuz iklim koşullarının da etkisi oldu. Pamuk tohumlarında yaşanan çimlenme sorununa ilave olarak ilerleyen süreçte, iklim etkisi ile bozup ikinci ekimler sıkça yapılmış, olgunlaşmamış koza oranında artış gözlemlenmiş, yüksek sıcaklık ve yüksek nispi nem etkisi ile tüm bölgede önemli bir verim kaybı yaşanmıştır' diye konuştu.

'Düşüşün nedeni iklim koşulları'

Kuru üzüm üretimindeki düşüşün yaklaşık yüzde 41 olacağını ve 195 bin ton ürün elde edeceklerini tahmin ettiklerini dile getiren Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü: Kuru üzüm üretiminde bu sezon beklenen düşüşe iklim koşulları neden oldu. Çok ciddi ilkbahar geç donları, yağış rejimindeki farklılıklar nedeni ile kuru üzüm bölgesinde gerçekleşen aşırı yağış ve sel olayları, iklim etkisi ve bilinçsizlik yüzünde son dönemlerde sıkça rastlanan fungal hastalıkların da artması dolayısı ile çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinde önemli kayıplar yaşandı.

'İklim şartları, zeytini de etkiledi'

Zeytin üretiminde ise periyodisitenin yanı sıra çiçeklenme döneminde yaşanan lodosun etkisi ile çiçeklerde dökülme yaşandığının altını çizen Kestelli, 'Soğuk kış koşulları nedeniyle halkalı leke ve dal kanseri hastalıklarının artması ile ağaçlar stres altında kaldı. Sonuç olarak kültürel işlemlerin yetersizliği ve iklim koşullarının etkisi ile Ege ve Marmara bölgesinde toplam zeytin üretiminde yaklaşık yüzde 50 oranında bir gerilemenin olacağı tahmin ediliyordu. Bu durum benzer oranda zeytinyağı üretiminin gerilemesine de neden oldu' ifadelerini kullandı.

İncirde kalite sorunu

Kuru incirde ise geçen yıla göre rekoltenin bir miktar artacağının tahmin edildiğini ancak kalite açısından önemli sorunlar yaşandığını ifade eden Kestelli, sözlerine şöyle devam etti: Özellikle nemi ve suyu çok sevmeyen kuru incir için sorun teşkil edecek olan bölge nispi nemini arttıracak olan barajların, sulama kanallarının ve jeotermal kuyuların artması, iklimsel değişikliklerle incirin özellikle son dönemi ve kurutma aşamasında yağışların artması, dünyanın en kaliteli kuru incirinin üretilmesini sağlayan kuru incir sezonunda yaşanan rüzgar düzenindeki değişiklikler inciri kurutma aşamasında çok etkiledi ve iş malı olarak tabir edilen kaliteli kuru incirin azalmasına neden oldu.

Bu ürünlerde gelecek sezon için bugünden bir tahmin yapmanın imkansız olduğunu söyleyen Kestelli, 'Ancak pamuk üretiminde belirleyici olacak faktörün iklim koşulları ile üretici tercihine göre değişecek ekim alanı miktarı olacağını, üzüm, incir ve zeytinde ise iklim koşullarının temel belirleyici olacağını söylemek mümkün. Ayrıca ürünü hem miktar hem kalite açısından doğrudan etkilediği göz önüne alınırsa üreticilerimizin kültürel işlemleri de büyük önem taşıyacak' diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Haber Ekspres
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.