Eskişehir'deki bir ceviz fidanı satışı ve bahçe kurulumu danışmalık hizmeti veren şirkette çalışan ziraat mühendisleri Şenay Kırcı ve Elif Toygar, hem üretim yapıyorlar, hem de çiftçilere bu konuda hizmet veriyorlar.
Ziraat Mühendisi Şenay Kırcı, günümüzde neredeyse yüzde 75'inin yurt dışından ithal edilmekte olan ceviz meyvesinin tekrar kendi kültürümüze ve topraklarımıza ve çiftçilere ekonomik ve karlı bir getiri sağlaması amacıyla hizmet ettiklerini söyledi. Şirketin, çiftçilerimize ekonomik ve karlı bir getiri sağlaması amacıyla; bahçe kurulumundan ceviz fidanı dikim aşamasına kadar her türlü danışmanlığı konusunda uzman Ziraat Mühendisleri ile Eskişehir ve bölge illerde hizmet vermekte olan bir kuruluş olduğunu vurgulayan Kırcı, "Ekonominin temeli tarımsal üretim, tarımsal üretiminde başı çiftçilerimizdir. Ülkemizde; fidan tedariğinden sonra çiftçilerimizin karşılaştığı en önemli sorun ismine doğru üretilmeyen fidan çeşidinin dikilmesi ve bunun sonucunda bahçe tesisinden istenilen verimin alınamamasıdır" dedi.
Bu eksikliği gidermek amacıyla kurulduklarını vurgulayan Ziraat Mühendisi Şenay Kırcı, "Bahçe kurulacak yerin tespitinden, fidanın bahçe kurulumundan ağacın meyveye yatırılmasına kadar ki 4 yıllık sürede; toprak, yaprak ve su analizine dayalı gübreleme, ceviz fidanın fenolojik dönemlerine göre zirai ilaçlama ile beraber dikim budamasından, taçlandırma budamasına kadar çiftçilerimize hizmet veriyoruz. Buradaki amacımız; 4 yıllık sürede çiftçilerimize bakım karnesi tutularak çiftçilerimizin yıllık bakım masraflarını görmesi ve verilen hizmetin sonuçlarını değerlendirmesini sağlamaktır ki; bu durum hem verimliliği hem de karlılığı olumlu yönde etkileyecektir" diye konuştu.
İHA