Batman'ın Sason'da Bahattin Yavuz isimli vatandaş, ihtiyacı için ürettiği cevizli sucuğu Türkiye'nin bir çok yerine ihracat etmeye başladı.
Daha önceleri kendi ihtiyacı olduğu için cevizli sucuk üretimi yapan Bahattin Yavuz, evinin bahçesini üretim merkezi yaparak üretim hacmini genişletti.
EVİNİN BAHÇESİNDE YAPTI
Yavuz, evinin bahçesinde ürettiği cevizli sucukları önce bölge illere daha sonra da Türkiye'nin bir çok iline ihracat etmeye başladı. Un, pekmez, tuz ve cevizin karışımdan oluşan cevizli sucuğun yapılışı ise hem uğraştırıcı, hem de titizlik istiyor. Ateşin üzerinde kaynayan pekmez ve una batırılan cevizler daha sonra asılıp günlerce hazırlanması için bekletiliyor.
Cevizli sucuk üretimi yapan Bahattin Yavuz, bu işten hem kendisi para kazanıyor, hem de komşularına pazar kazandırıyor. İlçede bir çok kişinin geçim kaynağı olan cevizli sucuk, bölge halkının yanı sıra Türkiye'nin bir çok yerinden rağbet görüyor. Bahattin Yavuz yaptığı açıklamada, bu işe 5 yıl önce başladığını ifade ederek, geçimini bu şekilde sağladığını kaydetti.
'YILLIK 50 TON ÜRETİM YAPIYORUM'
Yıllık 50 ton cevizli sucuk üretimi yaptığını belirten Yavuz, şöyle devam etti:
"Bu ürünü bir çok yere toptan gönderiyorum. Gönderdiğim yerdeki esnaflar da orada satıyor. Bu işe ilk başladığımda ailemle beraber yemek için yaptım. Ceviz, üzüm üretimimiz vardı. Bu daha da kolaylaştırdı.
Bundan dolayı başladım. Ufak ufak başladık, insanlar tadına baktı ve meşhur oldu. Türkiye'nin her tarafından sipariş alıyoruz. Biz buradan 40 ile gönderiyoruz o illerden başka illere gönderiliyor. Ben yıllık 50 ton üretim yapıyorum ve bunu ihracat ediyorum. Cevizli sucuk; ceviz, un, pekmezden oluşuyor. Başka hiçbir katkı maddesi bulunmuyor."
'SOĞUĞA KARŞI DİRENCİ ARTTIRIYOR'
Cevizli sucuğun kışın fazla tüketildiğini ifade eden Yavuz, şunları kaydetti:
"Cevizli sucuk en fazla kışın tüketiliyor. Çünkü soğuğa karşı direnci arttırıyor. Çerez yerine insanlar bunu tüketiyor. İnsanı tok tutuyor. Yıllardır yapılıyor ve bugüne kadar hiç şikayet gelmemiş.
Biraz zahmetli ama keyif veriyor. En az 10 aile benimle birlikte ekmek yiyor. Bu işin ustaları çok az herkes yapamıyor. Köyümüz var ve bizim köyde herkes bu işle uğraşıyor. Aldıkları siparişleri yetiştirmeye çalışıyorlar. Bir çok kişi geçimini böyle sağlıyor.
Ceviz ve üzüm üretimi burada yapıldığı için insanlar da bu işle uğraşıyor. Ceviz üreticisi, pekmez üreticisi herkes bu işten para kazanıyor."
Haberler.com