Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep'te düzenlenen 'TİMAKADEMİ Hedef Pazar Buluşmaları: İngiltere Pazarı' konulu toplantıda, Türkiye'nin ihracatta büyük hedefleri olduğunu söyledi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Hizmet Binasında düzenlenen toplantıya TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yanı sıra Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi, Enver Kannur, Ekonomist Prof. Dr.Emre Alkin, Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Ragıp Balcıoğlu, Londra Eski Ticaret Baş Müşaviri Yavuz Mollasalihoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye- İngiltere İş Konseyi Eş Başkanı Remzi Gür, TİM Genel sekreteri Dr. H. Bader Arslan, Vodafone Türkiye Kurumsal İş Birimi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Erdal Erdem, UPS Pazarlama Müdürü Caner Tek, Coface Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO Emre Özer, Gaziantep İhracatçılar Birliği (GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ile ihracatçılar katıldı.
TİM Başkanı Büyükelçi, Türkiye'nin 2023 yılında da 500 milyar dolar ihracat yapma hedeflerinin olduğunu vurguladı. Gaziantep'in ihracat bakımından önemli olduğu ve Türkiye'nin yapmış olduğu ihracatın yüzde otuzunun tek başına Gaziantep'in gerçekleştirildiği hatırlatan Büyükekşi, "Ticaret olarak baktığımızda Gaziantep birçok konuda bölgenin lider bir şehri. Yüz yıllardan beri gelen bir kutnu kumaşımız var. Kutnu kumaşı gerçekten Türkiye de de altı çizilmesi gereken özelliğe sahip bir kumaş. Bunun içinde önümüzdeki günlerde 10 Mayıs tarihinde Katar'da kutnu kumaşını tüm dünyaya tanıtımı için Başbakanın eşi Sare Davutoğlu ile birlikte orada bir defile düzenleyeceğiz. Başbakanın eşi ile birlikte Gaziantep'in kutnu kumaşını tüm dünyaya tanıtmak için çok güzel bir iş birliği yapacağız" dedi.
İhracat konusunda büyük hedeflerin bulunduğunu da belirten Büyükekşi, "Biz özellikle bu ülkenin ihracatçıları olarak, çok büyük hedeflerimiz var o hedeflerin başında da özellikle Türkiye'nin 2023 yılında da 500 milyar dolar ihracat yapma hedefimiz var. Burada Gaziantep'te bizim açımızdan çok önemli bir oyuncudur. Baktığımızda Gaziantep neden çok önemli bir oyuncu, çünkü Gaziantep bugün Irak'a Türkiye'nin yapmış olduğu ihracatın yüzde otuzunu tek başına gerçekleştiriyor. Gaziantep'in ihracatının yüzde 50'si, Irak'a yapıyor ama son iki yıldan beri özellikle 2014 yılına baktığımızda son dört yılın Haziran ayından itibaren Irak ihracatımız yüzde 50 oranında düştü. Daha sonra da yüzde 20, yüzde 30 aşağıya gitti. Geçen sene büyük bir ihracat düşüşü ile bitirdik. Şuan 2016 yılına geldik. 2016 yılında da yaklaşık yüzde 27 civarında da Irak ihracatımızda düşüş var" dedi.
GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise, "Güneydoğu Anadolu ihracatçılar birliği bölgemizin ve Türkiye'mizin en önemli birliklerimizden bir tanesi. Türkiye genellikle ihracatta eksilerde devam ederken bölgemizdeki bütün olaylara rağmen, komşularımızdaki bütün olumsuzluklara rağmen ihracatımızı 2,6 arttırdık. Bundan emeği geçen bütün sanayici kardeşlerime yönetici kardeşlerime teşekkür ediyorum. Bundan sonra da ihracatımızı artırmak, ihracatçıların kalkınmaya devam edeceğimize hep beraber hedef pazarlar arayacağımızı, güneydoğu Anadolu ihracatçılar birliklerinin hedef pazarının zor bir pazar olarak İngiltere'ye odaklandığımızı. Bu gün 2016'da ve 2017'de İngiltere pazarıyla büyümeyi, İngiltere pazarından ihracat yapmayı hedefliyoruz. Türkiye ihracatçılar yönetim kurulunda aldığımız kararla sayın başkanımızda destekledi. En zor Pazar olarak İngiltere'yi seçti. Bundan sonraki hedefimizde İngiltere'deki ihracatçılarımızı, sanayicilerimizi getirmek. Biz hedef pazarımız İngiltere ile devam edeceğiz. Son zamanlarda Gaziantep'te meydana gelen, Gaziantep'teki bazı firmalardan, bazı bankalardan kaynaklanan olumsuz görüşlerin ve bir an önce devlet bankalarının eliyle giderilmesinde büyük fayda var çünkü yabancı bankalar en ufak tereddütlerinde bölgeden çıkmaya gayret ediyorlar." ifadelerini kullandı.
İHA