Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, maliyetlerin yüksek olması nedeniyle ihracatta Çin ile yarışamadıklarını belirterek, "Ama Taşköprü sarımsağının kükürt oranı yüksek, kansere karşı etkili selenyum maddesini yüksek oranda barındırıyor. Bu yönüyle eşdeğerlerinden farklı ve kıyaslanamayacak düzeyde" dedi.
Eligüzeloğlu, Taşköprü ilçesindeki köylerde 22 bin dönüm arazide sarımsak tarımı yapıldığını söyledi. İlçede 4 bin ailenin geçimini sarımsakla sağladığını dile getiren Eligüzeloğlu, yıllık 18-22 bin ton civarında rekolte elde edildiğini kaydetti.
Sarımsak tarımından ilçeye yaklaşık 60-80 milyon lira girdi sağlandığını bildiren Eligüzeloğlu, "Maliyetimiz pahalı olduğu için ihracatta Çin ile yarışamıyoruz ama Taşköprü sarımsağının kükürt oranı yüksek, kansere karşı etkili selenyum maddesini yüksek oranda barındırıyor. Bu yönüyle eşdeğerlerinden farklı ve kıyaslanamayacak düzeyde" diye konuştu.
Taşköprü sarımsağının diğer türlerle karıştırılmaması gerektiğine işaret eden Eligüzeloğlu şöyle konuştu:
"Yapılan bilimsel araştırmalarla Taşköprü sarımsağının kimyasal ve morfolojik özellikleri tespit edilip, kalitesi dünyaca kanıtlandı. Bu nedenle Taşköprü sarımsağının kalitesi sadece ulusal bazda açıklamalarla gündeme gelmeyip, 30 yıldır uluslararası düzeydeki festivalle dünya gündemine taşınmaktadır. Sarımsağımızın kalitesi, paneller, sempozyumlar ve çalıştaylarla da bilimsel olarak tespit edilip rakamlarla ortaya konuldu."
Eligüzeloğlu, zaman zaman başka bölgelerde özellikle Çin menşeli sarımsakların Taşköprü sarımsağı ile kıyaslandığını ifade ederek, "Başka bölgeler reklama ihtiyaçları olduğu için isim yapabilmek amacıyla Taşköprü sarımsağını reklam aracı olarak kullanıyor. Bir sarımsağın daha iri olması, o ürünün kaliteli olduğunu göstermez. Önemli olan kimyasal özellikleri, dayanıklılığı ve benzerlerinde bulunmayan kansere karşı etkili selenyum mineralini yüksek düzeyde barındırıp barındırmadığıdır. Taşköprü sarımsağımız bu özellikler bakımından çok zengindir" değerlendirmesinde bulundu.
Hürriyet