Sultandağı kirazını dünya çapında marka haline getirmek amacıyla yürütülen 'Kiraz Markası İnşa Projesi' tamamlandı. Büyük bölümü ihraç edilen Sultandağı kirazı yurt dışına Tadiki markasıyla pazarlanacak
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, dün Ankara'da, Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ve Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar'ın da hazır bulduğu toplantıda Sultandağı Kirazı marka yarışmasının sonuçlarını açıkladı. Sultandağı kirazının yeni markasını dünyaya tanıtan Bakan Eroğlu, Sultandağı'nın kirazda önemli adımlar attığını da ifade etti ve şöyle dedi: 'Marka olmadan değişme olmaz. Her konuda marka olmalıyız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na da buna öncü olur, biz de bunlardan ilham alarak suda markalaşmaya gidelim diyoruz' dedi.
Dünyaca ünlü Sultandağı kirazına aranan marka bulundu: Tadiki. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, önceki gün, Ankara'da Afyonkarahisar Sultandağı kirazını dünya çapında marka haline getirmek maksadıyla yürütülen 'Kiraz Markası İnşa Projesi' kapsamında Sultandağı kirazını tanıttı. AKÜ Sultandağı MYO, Sultandağı Kaymakamlığı, Belediye ve ilçe Tarım Müdürlüğü tarafından açılan yarışmayla belirlenen Tadiki, 'Tad' ve 'İki' kelimelerinin birleştirilmesinden oluşuyor.
TADİKİ MARKASINI BAKAN EROĞLU AÇIKLADI
Sultandağı İlçe Tarım Müdürü Halil İbrahim Önder, 285 kişinin katıldığı yarışmada By Kanber rumuzlu kişinin Tadiki markasıyla birinci geldiğini ve markayı 60 yakında lisanda filolojik açıdan denediklerini açıkladı. Önder, özellikle Sultandağı'ndan kiraz ihraç edilen ülkelerin lisanlarında değerlendirme yapıldığını da bildirdi.
Tadiki markasını kamuoyuna tanıtan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinin, kiraz konusunda çok önemli bir adım attığını belirtti. Prof. Dr. Eroğlu, '0900 Ziraat' adıyla Türk ziraat mühendislerince geliştirilen kiraz türünün burada yetiştirildiğini, bugün Türkiye'nin ihraç ettiği kirazın yüzde 30'unun Sultandağı'nda üretildiğini anlattı.
'TÜRKİYE HER ALANDA MARKA YARATMALI'
Markalaşma olmadığı için Afyonkarahisar'lı üreticilerin yeterince kazanç sağlayamadıklarına dikkati çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Sultandağı kirazının marka olması için atılan adımın önemine işaret etti.
Gıda, tekstil ve sanayi başta olmak üzere her alanda markalar yaratılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 'En iyi çıkan sular bizde. Ama bakıyoruz, marka ismi vermeyeceğim bir Fransız markası, 5 dolara, 10 dolara su satıyor. Hâlbuki bakıyorsunuz, içiyorsunuz ama tadı tuzu yok. 'Ah nerede bizim Afyonkarahisar Kızılay maden suyu' diyorum, 'Ah nerede bizim membaa sularımız' diye hayıflanıyorum' şeklinde konuştu.
'KİRAZ SİNDİRİM SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR'
Sulama alanında yaptıkları yenilikleri anlatan Prof. Dr. Eroğlu, Bilgisayar Sistemli Damla Sulama Sistemi ve Teknolojik Sera Projesi'ni başlattıklarını belirtti. Sultandağı'nın kirazda önemli adımlar attığını da ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 'Marka olmadan değişme olmaz. Her konuda marka olmalıyız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na da buna öncü olur, biz de bunlardan ilham alarak suda markalaşmaya gidelim diyoruz' dedi.
Kirazın çok faydalı bir meyve olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eroğlu 'Kiraz lifli olduğu için sindirim sistemini güçlendirir. Kırmızı meyveler antioksidan ve vitamin sağlar ve kiraz insanları sakinleştirir' dedi.
Konuşmanın ardından 'Kiraz Markası İnşa Projesi' ne emeği geçenlere plaket veren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, toplantı çıkışı basın mensuplarına kiraz ikramında bulundu.
İstasyon Gazetesi