Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde doğal ortamda yetişen ve kilogramı 15 liradan satılan zahter, son dönemde yüksek fiyatı nedeniyle el yakan ıhlamurun alternatifi oldu.
Türkiye'de belli bölgelerde doğada yetişen zahter, şifa niyetine tüketildiği gibi yemek ve salatalarda baharat olarak da tercih ediliyor. Şanlıurfa'nın tarihi Kapalı Çarşısındaki aktarlar, ıhlamurun kilogramının 200 liraya kadar çıkması nedeniyle tüketicilere zahteri öneriyor. Çarşıda uzun yıllardır aktarlık yapan İbrahim Demirkol, vatandaşların soğuktan korunmak için bitkisel ürünlere rağbet gösterdiğini söyledi.
"BİNBİR DERDE DEVA"
Vatandaşların daha çok ıhlamuru tercih ettiğini ancak fiyatını duyunca bundan vazgeçtiğini anlatan Demirkol, "Ihlamur gerçekten çok pahalı, herkes alamıyor. Onun için aynı etkiye sahip zahteri öneriyoruz. Zaten bölgemizde yaygın olan zahter son dönemde en çok sattığımız ürünlerin başında geliyor. Aslında zahter binbir derde deva ama her yerde çok bilinmiyor" ifadelerini kullandı.
sabah