Besleyici ve uzun süre tokluk hissi veren bulgurun fiyatı 2 lira olunca tüketiciler özellikle ramazan ayında sofradan bulguru eksik etmiyor.
Karbonhidrat ve nişasta ağırlıklı tahıl ürünü bulgur, uzmanlarca da sık sık tüketilmesi tavsiye edilen yiyeceklerin başında yer alıyor.
Makarna, Bulgur, Bakliyat, Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkanı Surur Aydın, bulgurun tarihçesinin milattan önceki yıllara dayandığını ve ana vatanın Mezopotamya olduğunu söyledi. Bunun en büyük kanıtının Göbeklitepe'de yapılan kazı çalışmalarında bulgur tanelerine rastlanılması olduğunu belirten Aydın, bulgurun bölge için önemine değindi.
Dünyadaki bulgur tüketimi
Bulgurun raf ömrünün diğer bakliyatlara göre daha uzun olduğunu ve radyasyon geçirmediğini dile getiren Aydın, özellikle obeziteye karşı mücadelede en etkili yöntemlerden birinin bulgur tüketimi olduğunu, bu nedenle dünyada kişi başına bulgur tüketim miktarının gün geçtikte arttığını ifade etti.
Ramazan ayında bulgura olan talebin diğer aylara göre daha da arttığını belirten Aydın, şunları kaydetti:
'Özellikle ramazan ayında gıda yardımı yapan insanımız gerçekten çoktur. Bu yardım paketlerin vazgeçilmezi bulgur ve onun çeşidi olan simittir. Dolayısıyla ramazan aylarında bulgur tüketimi ve üretimi yüzde 20-30 civarında artar. Gaziantep'te ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında çiğ köfte bulunmaktadır. Tabii bu da bulgurdan yapılır. Ayrıca bulgur pilavı ve bulgurun 101 çeşit yemeği yapılır ve tüketilir. Onun için ramazanda bulgur tüketimi artıyor. Türkiye'de yıllık bulgur üretimi 1 milyonunun üzerindedir. Ancak kurulu kapasite yani buğdayı kırıp bulgur etme kapasitesi 1 milyon 800 bin ton civarındadır. Türkiye'de bulgur tüketimi istediğimiz seviyede değil. Kişi başı 12 kilogramdır ama hedefimiz bunu 20 kilogramın üzerine çıkarmaktır. Üretilen bulgurun 750 bin tonu yurt içinde tüketiliyor 250 bin ton civarını da ihraç ediyoruz.'
'Ramazanda satışlar çok güzel'
Perakende bulgur satıcısı Osman Değirmenci de kent merkezinde 51 yıldır bulgur başta olmak üzere çeşitli bakliyat sattığını söyledi.
Bulgurun sulu yemeklerin yanında mutlaka pilav veya köfte olarak tüketildiğini belirten Değirmenci, şunları ifade etti:
'Ramazanda bulgur satışları çok güzel. Özellikle hayır yapmak isteyenler bulgur başta olmak üzere bir sürü bakliyat alıyor ve etrafına dağıtıyorlar. Fiyatlarda herhangi bir değişiklik yok. Fiyatlar şimdi buğdayın harman zamanı olduğu için daha çok düşer. Çünkü rekabet başlar doğal olarak. Fiyatlar daha da iner. Fiyatlar 2 lira ve çok ucuz. Bugün bir bardak çay içtiğiniz zaman 2 lira ödüyorsunuz.'
Vatandaşlardan Abdülkadir Koca iftar alışverişi için çarşıya geldiğini ve 15 kilogram bulgur aldığını söyledi.
İftarda mümkün olduğu kadar bulgur tüketmeye çalıştıklarını anlatan Koca, 'Bulguru çok seviyoruz. 2 liraya bulgur aldık ve gerçekten çok uygun fiyatlar. Çünkü pirinç 6 liradan satılıyor. İkisi de pilav yani ama bulgur işimizi görüyor. Üstelik daha sağlıklı. Bir de simit aldım onunla da çiğ köfte yapıyoruz. Yanında biraz da acı biber aldık mı gerçekten çok güzel oluyor.' dedi.
Tüketicilerden Eray Alınpak da bulgurun bölgede en çok tüketilen ürünlerin başında geldiğini ifade ederek, "Biz soframızda hiç eksik etmiyoruz. Fiyatlar da uygun olunca sofraların vazgeçilmezi oluyor bulgur. Ramazan dışında da tüketiyoruz bulguru çünkü hem doğal hem de protein içeriyor.' diye konuştu.
Haberler.com