Kütahya'nın Simav ilçesinde bahçesinde yetiştirdiği ürünleri Pazar yerinde satarak geçimini sağlayan Ahmet Kahraman ilk hünnap bahçesi oluşturarak bölgeye örnek oldu.
Simav'a bağlı Yeşilköy'de çiftçilİk yaparak geçimini sağlayan Ahmet Kahraman, son yıllarda kiraz ve vişnenin para etmemesi yüzünden alternatif ürün olarak Hünnap yetiştirmeye karar verdi.
Antalya Meyvecilik Araştırma Enstitüsene kadar giderek temin ettiği 360 dolayındaki Hünnap fidanını Değirmen Üstü mevkiindeki 3,5 dekarlık bahçesine diken Kahraman, kiraz ve vişneye alternatif olan ürünün ilk meyvesini bu günlerde almaya başladı.
Hünnap'a ilgi duyan vatandaşların ilgi odağı haline geldiği bahçesinde her gün meraklı çiftçileri ağırlayıp bilgiler verdiğini dile getiren Kahraman, "Hünnap yetiştirme kararı vermekle çok isabetli bir iş yaptığımı sanıyorum. Simav'ın iklim ve toprak yapısı hünnap yetiştirmeye çok elverişli. Ancak bu güne kadar hünnap yetiştiren kimse çıkmamış. Bir fidanın ortalama 30 kilo gram dolayında ürün verdiğini söylüyorlar. Hünnapın hasadı en az 6-7 hafta sürüyor, şimdi meraklıları bahçeme kadar gelip benden bilgi alıyorlar" dedi.
Hünnap fidanlarını bahçesine dikmeden önce bu esrarengiz meyve ile ilgili bilgiler edindiğine vurgu yapan çiftçi Ahmet Kahraman, "Hünnap'ın kanı temizleyici, şeker düşürücü, astım, balgam ve idrar söktürücü gibi özellikleri olduğunu öğrenince çok sevindim. Bunun yanında ağır hastaların vücudunu rahatlatıcı, stres azaltıcı,dimağ yorgunluğu, fiziki güçsüzlük, uykusuzluk gibi rahatsızlıklara da iyi geldiğini öğrenince vatandaşlara yararlı bir meyve yetiştireceğim için çok sevindim" şeklinde konuştu.
Bahçesinde ürettiği hünnapları Simav'da Pazar yerinde kilosu 5 TL'den satmayı planladığını dile getiren üretici Kahraman, "Hünnap Simav'ı, Simavlılarda hünnapı çok sevdik. Çiftçi arkadaşlarımı kiraz ve vişneye alternatif ürün olarak hem verimli hem de şifalı bitki yetiştirmeye davet ediyorum. Bilgi almak isteyen olursa beni bulsun" diye konuştu.
İHA