Mersinli oda yöneticilerinin ısrarlı lobisi sonuç verdi. STK'lar Türk tarımı adına tarihi bir kazanım sağladı
Tarım üretiminin en önemli girdisi olarak, maliyetlerin şekillenmesinde önemli rol oynayan gübre konusunda 64. Hükumet tarihi bir karar aldı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 5 No'lu Tarımsal Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi'nin 3 yıldır sürdürdüğü çalışmalar sonucu; gübrenin KDV oranı yüzde 18'den yüzde 1'e düşürüldü. Bu uygulama ile 64. Hükümet, Türk çiftçisine yaklaşık 500 milyon dolarlık doğrudan destek verdi. Gübredeki KDV'nin 17 puan birden düşürülmesi, Türk tarımı adına "Tarihi bir karar" olarak nitelendi.
MTSO bunun için 3 yıldır çalışıyordu
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası uzun süredir sürdürdüğü kararlı ve takipçi tutumuyla yürüttüğü lobi çalışmaları sonucu Türk tarımına çok önemli bir katkı sağlamış oldu. Yeni uygulama ile çiftçinin gübreyi daha uygun fiyatlarla temin edebilmesi ve dekar başına gübre kullanımını artırarak ürünlerinin verimini ve kalitesini, paralelinde de ihracatını artırması hedefleniyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, 3 yıldır yürütülen lobi faaliyetlerinin sonuç vermiş olmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yapılan çalışmanın yalnızca Mersin'i değil, Türk tarımını ilgilendirdiğini vurgulayan Aşut, "5 No'lu Tarımsal Destek Faaliyetleri Meslek Komitemizin çalışmaları STK'lara örnek niteliğindedir. Bizim girişimlerimiz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı nezdinde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Maliye Bakanımız Naci Ağbal'a da sektör adına bir kez daha teşekkür ediyorum."diye konuştu.
Hekimoğlu: "Emeğimizin karşılığını hep birlikte aldık"
Kararın alınması için sürdürülen lobi çalışmalarının içinde aktif olarak rol alan, 5 No'lu Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Hekimoğlu, kararın Türk tarımına çok önemli katkısı olacağını söyledi.
"2008'den bu yana Türkiye'de hiçbir sivil toplum örgütü Türk tarımını etkileyecek bu denli önemli bir konu için bu kadar uğraşmamıştı" diyen Hekimoğlu, "Komitemiz bu konunun takipçisi oldu. Komitemizin çalışmaları, MTSO Yönetim Kurulumuz ve TOBB'un aracılığıyla yürütülen çalışmalar, bakanlıklar nezdinde sürdürülen takip ve lobi çalışmaları sonuç verdi" ifadelerini kullandı.
Türk tarımında rekabetçi yapı sağlandı
Hükumetin yeni uygulamasıyla Türk tarımına rekabetçi bir yapı sağladığını vurgulayan Hekimoğlu, "Kullandığımız gübrenin yüzde 85'i ithal ediliyor yüzde 15'i üretiliyor. Umut ediyoruz ki üretici ve ithalatçı firmalar yeni uygulama ile Türk çiftçisine doğru fiyatları yansıtmaya devam eder. KDV oranını maliyetleri değiştirmeden çiftçi ve bayiye yansıtılır" ifadelerini kullandı. Tarım sektörünün yıllardır beklediği bir uygulamanın MTSO'nun girişimiyle hayata geçirildiğini kaydeden Hekimoğlu, bu uygulamanın yaratacağı avantaj ile Türkiye'nin bitkisel üretimde, ihracatta söz sahibi olacağını kaydetti.
Son Dakika