HONAMLI KEÇİSİ `YERLİ IRK` OLARAK TESCİLLENDİ

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesindeki (MAKÜ) bilim insanlarının 2008 yılında başlattığı çalışma kapsamında Honamlı keçisinin, Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarını Koruma Ulusal Komitesi ve Evcil Hayvan Tescil Komitesi tarafından "yerli ırk" olarak tescil edildiği bildirildi.

MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Saatcı, yaklaşık 7 yıl önce Honamlı keçisinin araştırılması için çalışma başlattı. Çalışma kapsamında MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özkan Elmaz'ın yürütücülüğünü yaptığı, TÜBİTAK tarafından desteklenen "Honamlı Keçi Irkının Çeşitli Özelliklerinin Tespiti" isimli projeyle ilk defa Honamlı keçi ırkının üreme, büyüme ve morfolojik özellikleri tespit edilerek kayıt altına alındı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen projelerle Honamlı ve kıl keçilerinin saf olarak yetiştirilmesi, korunması ve verim özelliklerinin tespiti, Burdur, Antalya ve Muğla'da gerçekleştirildi. Ayrıca 2013 yılında başlatılan TÜBİTAK destekli 112R031 nolu "Honamlı keçi ırkının üreme, süt verimi, karkas özelliklerinin belirlenmesi ve bu ırkın anatomik özelliklerinin osteolojik yönden kıl keçisiyle karşılaştırılması projesi" kapsamında süt verimi, anatomik yapı, besi ve üreme ile ilgili özelliklerin incelenmesi devam ediyor.  

- "Türkiye'nin tescilli bir keçi ırkı daha oldu"

Prof. Dr. Mustafa Saatcı yaptığı açıklamada, yaptıkları çalışmalar sonucunda, Honamlı keçisinin Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarını Koruma Ulusal Komitesi ve Evcil Hayvan Tescil Komitesi tarafından "yerli ırk" olarak tescil edildiğini söyledi.

Dünyanın çeşitli ülkelerinin kendi hayvan ırklarıyla övündüklerini belirten Saatcı, "Biz de artık rahatlıkla övünebileceğimiz ve tescillettiğimiz bir keçi ırkına sahibiz. Artık Türkiye Cumhuriyeti'nin hayvancılık sektöründe kullanabileceği bir tane daha tescilli keçi ırkı olmuştur. Dünya literatürüne çıktığımız zaman, bu ırkla ilgili araştırmalar yaptığımız zaman, rahatlıkla bu tescilli ırkımızı sunabileceğiz" dedi.

- "Toroslar'ın bize hediyesi"

Saatcı, Honamlı keçi ırkının büyüme, yavru ve süt verimi bakımından dünyadaki diğer ırklarla yarışabilir hale geldiğini anlattı.

Keçi ırkları içerisinde en çok bilinen etçi ırkın Güney Afrika'da bulunan Boer ırkı olduğunu ve Honamlı keçisinin bu ırkla başa baş gidebildiğini belirten Saatcı, şöyle konuştu:

"Şu anda daha 2-3 senelik bir seleksiyon uygulandı. 4-5 seleksiyon ve jenerasyon devam ettiği takdirde çok rahat hem dünya literatürüne hem de dünya pazarlarına girebileceği umudunu taşıyoruz. Honamlı keçisi takdire şayan, üzerinde çalışılması gereken bir keçi. Toroslar'ın bize hediyesi. Müthiş bir büyüme kabiliyeti var. Oğlak sayısı ve süt verimi oldukça yüksek. Bütün bu özeliklere sahip bu keçinin yaygınlaştırılması için üniversitemizde çiftlik kuruldu. Burada yetiştirilecek damızlıklar yetiştiricilere sunulabilecek."

Saatcı, Türkiye'nin kırmızı et sorununu dağdaki keçinin ve ovadaki koyunun et sektörüne entegre edilerek çözülebileceğini belirtti.

-  "Dünyanın diğer etçi keçi ırklarıyla boy ölçüşebilecek"

Doç. Dr. Özkan Elmaz ise Honamlı keçisiyle ilgili bugüne kadar elde ettikleri bilgilere göre kıl keçisinden anatomik, fizyolojik, üreme, yavru doğum ağırlığı, büyüme hızı ve verim özellikleriyle ciddi olarak ayrıldığını söyledi.

Bu özelliklere sahip Honamlı keçisinin rahatlıkla dünya literatürüne taşınabilecek boyutta olduğunu anlatan Elmaz, şunları kaydetti:

"Honamlı keçisi özellikle hızlı ve uzun süren büyüme kapasitesiyle çoklu doğum özelliğiyle karkas randımanı ve et kalitesiyle dünyanın diğer etçi keçi ırklarıyla boy ölçüşebilecek yapıdadır. Yüzde 60-65 ikizlik oranı var. Doğum ağırlıkları 4-5 kilogram. 120'nci günde oğlakların ağırlıkları 30 kilogram ve üzerine ulaştı. Bu değerler bize Honamlı keçisinin potansiyelini gösterdi. Ülkemiz açısından ise küçükbaş kaynaklı kırmızı et üretiminde çok önemli rol üstleneceği açıktır. Projelerin tamamlanmasıyla elde edilecek gurur verici bilgiler kamuoyu ve bilim dünyasıyla paylaşılacaktır."

Elmaz, projeye 70 dişi ve 2 teke ile başladıklarını ve şu anda 180 hayvana ulaştıklarını kaydetti.

Haber 7
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.