Hindistan'ın denize kıyısı olmayan Sikkim bölgesi, dünyanın ilk tam organik bölgesi haline geldi.
Sertifikalı organik çiftliklerle kurulan bir bölge olan bu büyük arazide başta kakule, zencefil, buğday, mısır ve çeşitli sebzeler yetiştiriliyor. Başbakan Narendra Modi ise bu durumun 75 bin hektar tarım arazisinin organik tarımla gelişmesinin bir sonucu olduğunu söyledi.
Hintli Doktor Anbalagan'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada; "Biz Aralık ayı sonuna kadar organik başarımızı elde etmiş bulunmaktayız. Başbakan Narendra Modi, bu konuyu resmi olarak Gangtok Sürdürülebilir Yaşam Konferansı'nda açıklayacak" dedi.
23 yıl evvel Pawan Chamling önderliğinde hükûmet yasama meclisine bir bildiri verilerek, Sikkim bölgesinin organik tarım devleti yapılma kararı alındı. Ayrıca bölgede tarımda kullanılan kimyasal girdilerin satışı da yasaklandı.. Organik üretim için ulusal programda belirtildiği gibi o zamandan beri 75 bin hektar tarım arazisi, organik uygulamalar ve ilkeler uygulanarak sertifikalı organik araziye dönüştürülmüş oldu.
Ülkede son zamanlarda organik tarım konusuna ilgi artarak devam ediyor ve bunun için çok geçerli sebepleri de mevcut. Artık günümüzde çoğu meyve ve sebzede bulunan pestisitler ve herbisitlerin sağlığı olumsuz etkilediği yönündeki çalışmalar organik tarıma yönelmeyi hızlandırıyor.
Hayal Senem Sayan
İndiaToday