Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, 12 Hayvanlı Türk Takvimi'ne göre 2015 yılının "koyun-keçi" yılı olarak kutlanacağını söyledi.
Bu kapsamda küçükbaş hayvancılığı tanıtmak amacıyla bir dizi etkinlikler yapacaklarını belirten Kılınç, yılbaşında hindi dolması yerine oğlak dolması kampanyası başlattıklarını kaydetti.
2015 yılı, Orta Asya'da halen kullanılan 12 Hayvanlı Türk Takvimi'ne göre sevgi, dürüstlük ve bolluğun sembolü olan "hoy" yani "koyun-keçi yılı" olarak kutlanacak. Bu durumu gündemine alan Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, oğlak eti tüketiminin artırılması amacıyla bir kampanya başlattı. Oğlak etini teşvik etmeyi hedefleyen kampanyada, yılbaşında hindi dolmasına alternatif olarak oğlak dolması öneriliyor. Yağ ve doymuş yağ oranı dana ve tavuk etine göre çok daha düşük olan oğlak etinin tanıtılması ve böylelikle tüketiminin artırılmasının amaçlandığı kampanyada, keçi yetiştiriciliğinin kültürel, ekonomik boyutuna ve toplum sağlığı açısından da önemine dikkat çekiliyor.
"2015 KOYUN-KEÇİ YILI OLACAK"
Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, "Türkler tarafından icat edilen ve halen Orta Asya ülkelerinde önemini koruyan 12 Hayvanlı Türk Takvimi'ne göre 4 Şubat 2015 günü 'at yılı' bitecek, 'koyun-keçi' yılı başlayacak. Ülkemizde de 2015 yılını küçükbaş hayvan yılı olarak kutlayabiliriz. Hayvan ithalatını sonlandırmak ve kırmızı et fiyatlarında yükselişin önüne geçmek konusunda tek çözüm küçükbaş hayvancılık" dedi.
Kılınç, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nden 2015 yılının "küçükbaş hayvan yılı" olarak kutlanması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na başvuruda bulunması için talepte bulunduklarını açıkladı. Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak bir logo tasarımı yaptırdıklarını vurgulayan Kılınç, "Bu logoyu tüm dokümanlarımızda kullanacağız. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek, belediyelerle işbirliğiyle bir dizi etkinlik yapmak istiyoruz. Ayrıca 2015 yılının küçükbaş hayvan yılı olması ile ilgili de bir kamu spotu hazırlamak istiyoruz" diye konuştu.
"HİNDİYE ALTERNATİF OĞLAK DOLMASI ÖNERİYORUZ"
Yılbaşından önce oğlak dolması kampanyası başlattıklarını söyleyen Kılınç, "Ankara'nın simgesi tiftik keçilerinin ortalama karkas ağırlığı 12 kilo. Hindiye alternatif olarak oğlak dolmasını öneriyoruz. Tamamen doğal beslenen hayvan, yemleme yok. Doğadaki yeşilliklerle beslenip sofranıza gelen en sağlıklı ürün" dedi.
Kılınç, "GDO'nun tartışıldığı günümüzde oğlak etini kesinlikle tavsiye ediyoruz. Oğlak etiyle ilgili önyargılar var, bunlar kesinlikle doğru değil. Oğlak eti dünyanın en sağlıklı ve doğal yiyeceği. GDO'dan korkuyorsanız, çocuklarımızın beslenmesi için çok önemli kuzu ve oğlak etini tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.
Hindi dolmasına alternatif keçi dolmasının daha ekonomik ve daha doyurucu olduğunu belirten Kılınç, yılbaşı için yapılacak bir oğlak dolmasının 20 kişiyi rahatlıkla doyurabileceğini dile getirdi. 2015 yılının koyun-keçi yılı olması dolayısıyla Ankara'da yıl içinde çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini söyleyen Kılınç, "Ülkemizde büyükbaş hayvan eti tüketimi artışıyla birlikte hem fiyatlar yükseliyor hem de dışa bağımlılığımız artıyor. Ucuz ve sağlıklı et için ülke olarak kendi kaynaklarımıza yönelmeliyiz. Kuzu ve oğlak eti tüketimi arttıkça dışa bağımlılığımız ortadan kalkacak ve kırmızı et fiyatlarında bir ucuzlama yaşanacak. Küçükbaş hayvan eti tüketimini artırma yolu da tanıtımdan geçiyor. 2015 yılında Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak ulusal çapta bir tanıtım kampanyası gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
İHA