Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin yayımladığı son rapor 'ucuz' satılan yüzlerce değişik hileli gıda ürününün insan sağlığını nasıl tehdit ettiğini gözler önüne seriyor.
Türkiye Ziraatçılar Derneği’nin yayımladığı son rapor ‘ucuz’ satılan yüzlerce değişik hileli gıda ürününün insan sağlığını nasıl tehdit ettiğini gözler önüne seriliyor.
Üzerinde en çok oynama yapılan gıdalar ise süt ve süt ürünleri, zeytin, et ve et ürünleri olarak belirleniyor. Raporda öne çıkan hilelerden bazılarıysa tavuk dönere öğütülmüş inek sakatatı, kıymalı pidede domuz eti kıyması, sucukta at ve eşek eti, salamda tavuk kemiği, yoğurtta domuz jelatini kullanılması…
Raporda, hileli gıda üretimi ile ilgili her geçen gün yeni yöntemlerin devreye girdiği vurgulanırken, kısıtlı denetçi ve artan kayıtsız işletmelerle denetimlerin yetersiz olduğuna da dikkat çekiliyor.
Peynirde en çok yapılan hile, süte katılan su, nişasta, rengini beyaz tutmak için klor, içine eklenen margarin ve küflü peynir, bitkisel yağ ve nişasta eklenmesi. Hatta öyle ki peynir, ‘peynir’ ismiyle süt ve maya dışında her şey katılarak yeniden üretiliyor. Yoğurt, tereyağı gibi temel maddesi süt olan tüm maddeler hileden nasibini alıyor.
Rapora göre ayrıca küp şekeri kalıp haline getirmek için mumsu maddeler kullanılıyor. Şekerpancarı pekmezi üzüm pekmezi olarak satılıyor. Zeytinler kimyasal boyalar ile renklendiriliyor. Beyaz et klora veya kimyasal diğer çözeltilere batırılıp taze görüntüsü veriliyor.
Bu konuda ciddi uyarılarda bulunan Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, gıda maddelerinden alınan KDV ve dolaylı vergilerin düşürülerek makul seviyelere çekilmesi gerektiğinin altını çizerek, tarım satış kooperatiflerinin yanı sıra üretici kooperatiflerinin gıda üretimi yönündeki girişimlerinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Hayal Senem Sayan
TZD