HİBRİT SEBZE TOHUMU ÜRETİMİNDE 5 KAT ARTIŞ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Kolcu: "Sektöre yapılan yatırımlar sonucu yerli sebzede tohumluk üretimimiz yıldan yıla artış gösteriyor.

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Veysel Kolcu, yapılan yatırımlar sonucu yerli sebze tohumluğu üretiminin yıldan yıla artış gösterdiğini belirterek, "2004 yılında yüzde 10 olan yerli hibrit sebze tohumluğu üretimimiz 2013 yılı sonunda yüzde 50'lere ulaştı" dedi.

"Sertifikalı Tohum Tanıtım Toplantıları" kapsamında düzenlenen 'Çiftçi Buluşmaları' için Kayseri'ye gelen Kolcu yaptığı açıklamada, tohum üretilmesini teşvik ettiklerini ve çeşitli desteklerde bulunduklarını, bunun da olumlu sonuçlarını aldıklarını söyledi.

Kolcu, 2002 yılında Türkiye'de 145 bin ton sertifikalı tohum üretilirken, 2013 yılında bunun 743 bin tona ulaştığını bildirdi.

Geçmiş yıllarda Türkiye'de tohum ihracatından söz etmenin mümkün olmadığına dikkati çeken Kolcu, şu an 74 ülkeye 126 milyon dolarlık tohum ihracatı yapıldığını belirtti.

2023 vizyonu kapsamında bir milyon ton sertifikalı tohum üretmeyi hedeflediklerini vurgulayan Kolcu, şöyle konuştu:

"Türkiye adına doğru, sağlıklı, kaliteli tohum üretilmesini sağlıyoruz. Pek çok ülkeye özellikle de Avrupa ülkelerine tohum ihracatımız var. Örneğin hibrit ayçiçeği gibi bazı türlerde ülkemiz üretimleri yüksek kalitede. Bu nedenle yoğun talep görüyor. Ülkemizde son 10 yılda tohum üretimi ve ihracatında önemli artış var. Sektöre yapılan yatırımlar sonucu yerli sebze tohumluğu üretimimiz yıldan yıla artış gösteriyor. 2004 yılında yüzde 10 olan yerli hibrit sebze tohumluğu üretimimiz 2013 yılı sonunda yüzde 50'lere ulaşmıştı. Aralarında tohumculuk konusunda ileri teknolojiye sahip olanların da yer aldığı 52 farklı ülkeye sebze tohumluğu ihracatı yapıyoruz. 2013'te ihraç edilen sebze tohumluğunun parasal değeri yaklaşık 13,5 milyon dolara ulaştı."

"Teknoloji ihraç ediliyor"

Kolcu, Bakanlığın bünyesinde tohumluk sertifikasyonu düzenleyen kuruluşların  sayısının artırılmasının yanı sıra 18 özel sektör kuruluşa kendi ürettiği tohumu sertifikalandırma yetkisi verdiklerini anlattı.

Türkiye'deki tohumculukla ilgili mevzuat düzenlemelerinin yabancı ülkeleri de cezbettiğine dikkati çeken Kolcu, "Son zamanlarda farklı ülkelerden, Türkiye'nin uluslararası alanda düzenlediği tohumculuk alanındaki ISTA ve OECD gibi sertifikalarla ilgili eğitim talepleri alıyoruz. Bizim yerli firmalarımızın Ar-Ge yatırımları sayesinde ıslah edilen çeşitlerin oranında büyük bir artış var. Kamu ve özel sektör kuruluşları tohum üretip ihraç etmenin yanında geliştirdikleri çeşitlerin üretim haklarını diğer ülkelere satarak teknoloji ihraç ediyorlar" diye konuştu.

Haberler

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.