HİBE HAYVANCILIK KREDİSİ NASIL ALINIR?

Bazı kaynaklar tarafından et fiyatlardaki bu sabitliğin kasapların kontrolde olduğunu söyleseler de ülkemizde büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geride kalmış olduğu oldukça açıktır. Bu durumun düzeltilmesi ancak donanımlı büyük ve küçükbaş hayvan işletmelerinin kurulması ile mümkün olabilecektir.

Birçok ailenin yıl içerisinde neredeyse 1 defa bile et satın alamadan yaşadığı herkes tarafından bilinmektedir.  Bu durumun önüne geçilmesi için dış ülkelerden etlik büyük baş hayvan getirtilmiş olsa bile bu uygulama zannedildiği gibi işe yaramamış ve et fiyatlarında herhangi bir düşme yaşanmamıştır. Bazı kaynaklar tarafından et fiyatlardaki bu sabitliğin kasapların kontrolde olduğunu söyleseler de ülkemizde büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geride kalmış olduğu oldukça açıktır. Bu durumun düzeltilmesi ancak donanımlı büyük ve küçükbaş hayvan işletmelerinin kurulması ile mümkün olabilecektir. Devlet bu konudaki desteği çiftçilere sağlamış olup artık hibe hayvancılık kredisi adı altında işletme kurabilmek ve büyük ve küçükbaş hayvan satın alabilmek mümkündür. Bu kapsamda hibe hayvancılık kredisi nasıl alınır konusu hayvancılık ile ilgilenen çiftçileri ilgilendiren en önemli konu haline gelmiş bulunmaktadır.

Hangi Bölgeler Hibe Hayvancılık Kredisinden Yaralanabilecek? 

Ülkemizde büyük ve küçükbaş hayvancılığın gelişmesine katkıda bulunacak olan hibe hayvancılık kredisi DOKAP, GAP, DAP ve KOP projeleri kapsamında olan iller için geçerli olmaktadır.  Bu illerde damızlık, teke, koç ve boğa yetiştirecek olan çiftçiler için devlet tarafından hibe desteği verilecek olup, yeni hayvan alımları ve bu hibeden yararlanarak işletme kurma süresi 2018 yılında sona erecektir. 35 ilimizin yararlanabileceği bu hibe desteği ile hayvancılığın büyük oranda gelişebileceği düşünülmektedir.  Bu destekten yararlanabilecek olan iller bölge kapsamında düşünüldüğünde, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri kapsamındaki bölgeler şeklinde bir sıralama yapabilmek mümkündür. Bu karar Resmi gazetede 24 Haziran 2014 tarihinde yayınlanmıştır.

2014-2018 Hibe Hayvancılık Kredisi Desteği Ne Kadar? 

Söz konusu iller kapsamında işletme kurarken ya da hayvan satın alırken %50- %80 hibe kredisi alabilmek mümkün olacaktır. Hibe kredisi desteği ile yeni işletme kurabilmek mümkündür.  Bu destek en az 10 en çok 45 büyük baş anaç ve en az 100 en çok 200 küçükbaş anaç kapasiteli işletmeler için geçerli olmaktadır. Hibe kredisi ile işletme inşası, ahırların ve ağılların yapımı, var olan ağıl ve ahırların tadilatı söz konusu olabilecektir. İşletme yapımının yanı sıra, damızlık büyük ve küçükbaş hayvan alımına da destek verilmektedir. Hayvan alımı için yapılan destek %80 işletme inşası için yapılan destek ise %50 olmaktadır. 

Hibe Hayvancılık Kredisi Kimlere Veriliyor? 

Hibe hayvancılık kredisi nasıl alınır konusu önemli bir konu olmaktadır. Çünkü bu iller kapsamında bulunsa dahi krediden yararlanamayacak olan kişi ya dakurumlar bulunmaktadır. Gerçek ve tüzel kişiler bu hibe kredisinden yararlanabilirken kamu kurum ve kuruluşlarının bu destek yararlanabilmeleri mümkün olmamaktadır. Bununla birlikte diğer kamu kuruluşlarından hayvancılık desteği alacak olan kişilerinde hibe kredisi için başvuru yapmamaları gerekmektedir. Diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları olan ya da ortaklık yapmayı planlaya çiftçilerin hayvancılık hibe kredisinden yararlanabilmesi mümkün olmamaktadır. Başvurular Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yapılacak ve burada değerlendirilecektir. 

Haber Küpürü
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.