HER TARLAYA SU SAATİ GETİRİLECEK

Tarım Bakanı Fakıbaba, "Suyun israf edilmeden kullanılması için her tarlaya saat getirilecek. Para ödemeyenin suyu kesilecek" dedi.

Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetlerinde yetkiyi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alıp Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı DSİ'ye veren tasarı, dün TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. 

Yetki alanı ile ilgili görüş ayrılığı yaşadıkları iddia edilen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, komisyonda birlikte görüntü verip, muhalefetin eleştirilerine karşı düzenlemeyi beraber savundu. Fakıbaba, getirilen düzenleme ile suyun israf edilmeden kullanılması için her tarlanın başına saat getirileceğini, evlerdeki gibi parasını ödemeyenin de suyunun kesileceğini söyledi. CHP, 59 maddelik tasarının 9-10 maddesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) gitme sinyali verirken, MHP de tasarının yeniden gözden geçirilmesini talep etti. 

"Su Zengini Bir Ülke Değiliz"

Komisyonda, tasarıya ilişkin sunum yapan Eroğlu, "Su zengini bir ülke değiliz, bilinçli kullanmalıyız. Fazla su, fazla ürün değildir. Hem lüzumsuz su, hem lüzumsuz para harcanıyor. Bunların önüne geçilecek" dedi.

Tasarı ile içme suyu tesisleri nedeniyle DSİ'ye borcu olan belediyelerin, bu borçlarını Maliye Bakanlığı veya İller Bankası tarafından kesinti yapılarak DSİ'ye ödenmesinin sağlanacağını söyleyen Eroğlu, "Baraj, gölet projelerinde yatırım bedeli olarak çiftçilerden ücret alınıyordu, bu uygulamayı kaldırıyoruz. Çiftçilerin üzerindeki ağır yükleri alıyoruz" diye konuştu.

Çiftçiyle su sözleşmesi

Bakan Fakıbaba da hükümet adına yaptığı konuşmada, "Tarla içi sulama için sözleşme imzalanacak. Her tarlanın başına saat getirilecek. Bu da suyun israf edilmeden kullanılmasını sağlayacak. Çiftçi de ne kadar su kullandığını görecek. Parasını ödemeyenin ise suyu kesilecek. Evlerde nasıl uygulanıyorsa tarım alanlarında da aynı uygulama geçerli olacak. Yapılan değişiklikleri doğru buluyorum" dedi.

Fakıbaba, "Çiftçimiz suyu pahalı alıyor, gelin indirelim, diyebilirsiniz ama birisi borcunu öderken birisi ödemiyorsa devlet bunun gereğini yapmalı" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 59 maddelik tasarıda 9 ya da 10 madde ile ilgili muhalefetin çekinceleri olduğunu söyledi. MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı da özellikle sulama birlikleri ve su kullanımına ilişkin icra, iflas ile ilgili düzenlemelerin çiftçilerin aleyhine olacağını savundu.

Milliyet Gazetesi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.