HEDEFLERİ İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE `MARKA` OLMAK

Hatay'daki 54 kadın çiftçinin yaptığı ipekli ürünler, "İpek böceği Yetiştiriciliği ve İpek Ürünlerinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında sergilendi.

Kentteki kadınlar, evlerinde yaptıkları kadına dair kıyafetten aksesuara birbirinden güzel ürünleri Antakya'da bir otelde düzenlenen sergide vatandaşların beğenisine sundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli, sergi açılışında yaptığı açıklamada, projenin Hatay için sürdürülebilir bir kalkınma modelini ortaya çıkardığını söyledi.

Projede kadın çiftçilerin çok büyük emeklerinin olduğunu belirten Kaleli, şöyle devam etti:

"Bakanlık olarak biz kadınların eğitilmesi, kendilerini geliştirmeleri ve girişimcilik kapasitelerinin artırılmasıyla istihdam olanaklarının yaratılması ve projelerle güçlenmesi konusuna çok önem veriyoruz. Bugüne kadar 171 faaliyetle 2 milyona yakın kadınımız eğitimlerle desteklenmiş, projelerle güçlendirilmiştir. Bu projeler, kadınların gelecekte kendileri için çok önemli bir istihdam alanı oluşturmaları için bir kapı açmış oluyor."

İpek böceği yetiştiriciliğinin Hatay'da bir marka olması için de her zaman destek olacaklarını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak kadınların her daim destekçisi olduklarını vurgulayan Nimet Kaleli, "Kadınlar örgütlenerek, kooperatifleşerek, artı puan alarak öne geçmiş oluyorlar. Kadınlarımız ipek böcekçiliğinde Hatay'ı başkent yapmayı ve marka haline getirmeyi hedefliyor. Her zaman kadınların yanındayız, destekçisiyiz. Makine ekipmanlarının alımından daha birçok konuda kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapılarak, Bakanlığımızın desteklerinden faydalanıyorlar" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi ise Hatay'ın ipek böcekçiliği açısından geçmişe dayalı bir kültüre sahip olduğunu dile getirdi.

Son zamanlarda ipek böcekçiliğinde bir gerilemenin söz konusu olduğuna dikkati çeken Tüfekçi, şöyle devam etti:

"Hatay'ın ipek böcekçiliğini canlandırmak, hareketlendirmek ve bu sektörü daha ileriye taşımak için Bakanlıkla müşterek bir proje hazırladık. İpek böceği yetiştiriciliği ve buna bağlı ürünlerin yaygınlaştırılması projemizi, Bakanlığımızın bütçe desteğiyle, Yayladağı ve Defne ilçelerimizdeki 3 köyümüzde de uygulamaya koyacağız. Amacımız projemizi geliştirerek, bölgemizde önemli olan ipek böceği yetiştiriciliğini çok daha yüksek rakamlara çıkarmak."

İpek böceği yetiştiricisi Fatma Aklar da yaklaşık bir yıl önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün duyurusuyla projeden haberdar olduğunu ve ipek böceği yetiştiriciliğine başladığını anlattı.

Köydeki 4 kadınla bir araya geldiklerini, ipek böceği üretip, ipekli ürünler yapmaya başladığını kaydeden Aklar, yaptığı işlerle ev bütçesine katkı sağladığını da sözlerine ekledi.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.