HAZIR GIDALAR BESİN ALERJİSİNE YOL AÇIYOR

Çocuklarda besin alerjisi giderek artıyor. Bunun en önemli nedeni ise geleneksel beslenme tarzı önemini kaybederken, hazır gıda tüketiminin sıkça tercih edilmesi.

Normalde sorun yaratmayan bazı gıda maddelerine karşı vücudun aşırı tepki göstermesi olarak tanımlanan ve doku enflamasyonuyla organ hasarı oluşturan besin alerjisi, en sık 1-2 yaş grubundaki çocuklarda görülüyor. Yaş ilerledikçe ise alerjik besinlere karşı tolerans gelişiyor. Örneğin inek sütü alerjisi 1 yaş sonunda yüzde 50 oranında, 2 yaş sonunda da yüzde 70 oranında hafifliyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Vildan Ertekin, besin alerjisiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Katkı maddeleri tetikliyor

Ülkemizde besin alerjisinin görülme sıklığı net olarak bilinmese de yüzde 1 oranında olduğuna dair araştırmalar var. Üstelik çocuklarda besin alerjisi sıklığı son yıllarda artıyor. Özellikle son 10 yılda yüzde 20 oranında artış olduğu bildiriliyor. Bunun en önemli nedeni ise hazır gıdalar. Endüstriyel toplumlarda besinlerin uzun süreli bozulmadan saklanması için geliştirilen birçok gıda katkı maddelerinin de besin alerjisi riskini arttırıyor.

Alerjenler anne sütünden de geçebiliyor

Emzirme döneminde, besin alerjisi olduğu saptanan besinlerin sadece çocuğun değil, annenin de besin listesinden çıkarılması gerekiyor. Çünkü sorumlu olan alerjenler anne sütünden de geçebiliyor. Bu nedenle annenin diyetinden de çıkarılması gerekiyor. Ayrıca satın alınan ürünlerin etiket bilgisinin de mutlaka okunması şart. Örneğin inek sütü alerjisi olan bir çocuk tereyağı, krema, kaymak, kazein, kazeinatlar (sodyum, kalsiyum, vs), peynir çeşitleri, krema laktalbumin, laktoz, süt türevleri, süt tozu, nugat, pudding, lor, kurutulmuş lor, sütün suyu (peynir suyu), yoğurt gibi ürünleri de tüketmemeli.

İnek Sütü ve Yumurtaya Dikkat!

Çocukluk yaş grubunda en sık görülen besin alerjisine inek sütü neden oluyor.  İkinci sırayı da tavuk yumurtası alıyor. Çocuklarda yumurtanın beyazı sarısına göre daha alerjenik oluyor. Yer fıstığı, buğday, soya fasulyesi, balık, mürekkep balığı, kuruyemişler, baklagiller, kabuklu deniz ürünleri özellikle karides, domates, kereviz gibi sebze alerjileri, şeftali, kivi gibi meyve alerjileri de görülüyor.

Sözcü
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.