HAYVANCILIKTA KARLILIK MASAYA YATIRILDI

Tarım ve hayvancılıkta bilgi, deneyim ve teknolojiyi ön planda tutan TETA Teknik Tarım, ülke genelindeki toplantılarına devam ediyor.

Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığının daveti üzerine Burdur’a gelen TETA yetkilileri, Burdur Ticaret Borsası Meclis Toplantı Salonu’nda çiftçilerle buluştu. Yoğun katılımın sağlandığı toplantıda, çiftlik yönetimi, karlı hayvancılık için çevresel şartları düzeltilmesi ve TKDK projelerinde başarı gibi konular ele alındı.

Burdur Ticaret Borsası Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya Burdur Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hikmet Çangır, Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Başar, Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birligi (DSYB) Başkanı Kamil Özcan, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Oktay Darcan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Selami Okka, merkez ve ilçelerdeki kooperatif başkanları, üreticiler ve Borsa üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TETA Genel Müdürü Sümer Tömek Bayındır, TETA Teknik Tarımın, 27 yıldır hayvancılığa hizmet ve yön veren bir firma olduğunu belirtti. Burdur Ticaret Borsası’nın daveti ve katkıları için Hikmet Çangır ve Yılmaz Başar’a teşekkür eden Bayındır, “Programdan da takip edebileceğiniz gibi az sonra hayvancılıkta bilgi, deneyim ve teknoloji yani TETA’yı tanıtan bir tanıtım için satış müdürümüz Gökmen Arar bey söz alacak, daha sonra kurucumuz Doc. Dr. Ömer Temek hayvancılık ve çiftlik yönetimi ile ilgili bir sohbet oturumu yürütecek, ardından karlı hayvancılık için çevresel şartların düzeltilmesi ve iyi uygulamalar konulu sunumu için Başak Tömek söz alacak. Daha sonra TKDK projelerinde başarı başlıklı sunumu yapmak üzere Resul Yılmaz bey aramızda. Ardından sorularla günü tamamlayacağız” dedi.

TETA Yönetim Kurulu Başkanı Doc. Dr. Ömer Tömek’in, 27 yıl önce TETA’yı kurduğunda, amacının Türk hayvancılığının ihtiyaç duyduğu bilgi, deneyim ve teknolojiyi Türk çiftçisine sunmak olduğunu aktaran Bayındır, “27 yıldır bu idealden hiç vazgeçmeden devam ediyoruz. Bu kadar zaman içerisinde Türkiye’de hayvancılığın yapısında çok farklı değişiklikler oldu, dalgalanmalar oldu. Bunları da az sonra sorularla da yönlendirerek cevaplayabiliriz. Ama bizim buradaki esas gayemiz hayvancılıkta karlılığı sağlamak için ne gibi bir çalışmalar yapabilir çiftimiz, çünkü çiftçiler etin sütün fiyatını değiştiremiyor ama maliyetleri düşürerek karlılık yaratabiliyoruz. Bugünkü konumuz bu olacak” diyerek sözlerini tamamladı.

TETA Teknik Tarım Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Tömek ise büyükbaş hayvanların özellikleri hakkında bilgiler paylaştı. Avrupa’daki sağlam sayısının ortalama 44 baş olduğunu aktaran Tömek, “ABD’de bu sayı ise 140 sağmaldır. Büyük işletmeler yatırımcının işidir. Çiftçilerimizdeki küçük bilgi eksiklikleri büyük kayıplara uğratmaktadır. Gebelik sonrası hayvanlarda enerji düşüklüğü meydana gelmektedir. İşkembenin düzgün çalışması hayvan sağlığı için önemlidir. Tane yemler ezilerek verilmelidir. İşkembenin ince ayarı salyalardır. İşkembe asitliğini oynarsanız asitliği oynarsınız. Kaba yemler asitliği azaltır. Ayrıca, bakteri ile iyi geçinmelisiniz. Bakteriye ani yem değişiklikleri neden olur. Yemleme bu işin püf noktasıdır. İşin tadını çıkarırsanız hayvanın ömrü kısalır” dedi.

Kaba yemin hayvan beslemedeki önemine de değinen Tömek, “Kaba yemde kalite önemlidir. Kasa yemler 2-2,5 cm olmalıdır. Hayvanlara kaliteli kaba yedirerek et süt verimini artırabiliriz” dedi.

Soru-cevapların ardından, TETA Satış Müdürü Gökmen Arar ise ‘TETA Teknik Tarım ve Hayvancılıkta Bilgi Deneyim ve Tecrübe’ konulu bir sunum yaptı. Ardından TKDK projelerinde başarı başlıklı sunumu ise Resul Yılmaz yaparak toplantı sona erdi.

Haber Hedef
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.