HAYVANCILIK DESTEK ÖDEMELERİ YAPILIYOR

Kesim tarihi itibariyle, besi süresinin son 90 gününü, başvuruda bulunanın veya eşinin işletmesinde tamamlayan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Hayvan Kayıt Sistemine (TÜRKVET'e) kayıtlı, en az 12 ayını dolduran erkek sığırlarını (Manda dahil), Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan şartlı onay belgesi alan veya geçiş süresinden yararlanan kesimhanelerde kestiren ve kesim bilgilerini KES veri tabanına kaydettiren sözleşmeli besicilik yapan yetiştirci veya üreticilere, kestirdikleri hayvan başına, çeşitli destek ödemeleri yapılıyor.

Erkek sığırlar için son tarih; 31.01.2017

Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı (2016/8791) ve Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği ( 2016/26 ) gereği yapılan desteklerde,ödeme miktarları de değişkenlik gösteriyor.Besilik erkek sığır başına ödeme birim miktarları; 600 başa kadar, tam olarak 601 baş ve üzeri için % 50'sine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanıyor.Desteklerden faydalanmak isteyen üretici veya yetiştiricilerin, 2016 yılı içerisinde kesilen erkek sığırları var ise 31.01.2017 tarihine kadar, illerindeki Kırmızı Et Üreticileri Birliği'ne müracaat etmeleri gerekiyor.

İstenen belgeler:

Üretici veya yetiştiricilerin, destek alabilmeleri için,şu belgelerle başvuru yapmaları şart;

1-Dilekçe, 2-Hayvan pasaportu veya hayvanın kesim için naklinin yapılacağı yere göre, veterinerden alınacak sağlık raporu,3- Kesilen hayvanın veya karkasının alım satımına ilişkin fatura-müstahsil makbuzu aslı veya il-ilçe müdürlüğü onaylı dip koçanı fotokopisi, 4- İşletme Tescil Belgesi, 5- Kesimi yapılan hayvanların TÜRKVET veri tabanında kayıtlı olduğunu gösteren  belge, 6-Hayvanlara ait kulak küpe numaralarının yazılı olduğu sözleşme sureti,7- Kesimhanenin resmi veya yetkilendirilmiş yeterinerce onaylanmış kesim cetveli.

Desteklerde bir önceki yıla göre, önemli artış var

Öte yandan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulanan desteklemeler kapsamında, 2016 yılı hayvancılık desteklemelerinde bir önceki yıla göre önemli miktarlarda artış sağlandı. Yayınlanan Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı (2016/8791) ve Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği'ne ( 2016/26 ) göre;

4 ay ve üzeri buzağı / malaklara 350 TL

Aşılarının tamamlanması kaydıyla, 4 ay ve üzeri buzağı / malaklara 350 lira, soy kütüğü desteği 500 lira, döl kontrolü kapsamında testlerini tamamlayan boğaların buzağılarına ise ilave 50 lira veriliyor.

Şartlara haiz süt üreticilerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık  Bakanlığı'nın belirlediği dönemler ve birim fiyatlar üzerinden ödeme yapılabilecek.Bunun yanında, ıslah amaçlı  kalite standardına ilave ödeme de uygulamaya girecek. Ürettiği çiğ sütü üretici  örgütleri aracılığıyla, Et ve Süt Kurumu'na satan veya bu kurum ile yapılan sözleşme çerçevesinde süt tozuna çevirten üreticiler, çiğ süt desteklemesinden yararlanabilecek.

1- 300 baş arası kesilen hayvan başına 200 TL

Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, yurt içinde doğan, besi süresini tamamlayan erkek sığırlarını, kararname ve tebliğe  uygun kesimhanelerde kestiren ve  sözleşmeli besicilik yapan üreticiler, 1-300 baş arası kestirdikleri hayvan başına, 200  lira destekleme ödemesi alacak.

Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi için, tiftik  üreticilerine belirli şartlar çerçevesinde kilogram başına 22 lira ödenecek.

Çoban desteği  5 bin lira

250 küçükbaş ve üzeri anaç hayvan varlığına  sahip işletmelere, çoban desteği olarak 5 bin lira ödenecek. Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği yapan,  damızlık koyun -keçi yetiştiriciliği birliklerine üye, hayvanları kayıt  sistemlerine kayıtlı yetiştiricilere, anaç hayvan başına 25 lira destek ödenecek.

Arıcılık ve ve ipekböceği  ile uğraşanlar da unutulmadı.Arılı kovan ve ipekböceği yetiştiricileri de, bu yılki destekten istifade edecek.

ÇKS güncellemeleri,15 Ağustos 2016'da sone eriyor

Öte yandan, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile ilgili de yeni duyurular yayınlanıyor. Edinilen bilgiye göre; ÇKS güncellemeleri,15 Temmuz'da başlıyor,15 Ağustos 2016 tarihinde sona ediyor. Üretici ve yetiştiricilerin hatırlayacağı üzere, 2016 yılına ilişkin, ÇKS başvuruları, 30 Haziran'da sona ermişti.Dolayısı ile bu tarihten  sonra, ÇKS'ne çiftçi veya arazi kaydı yapılamıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık  Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalara göre, ilan edilen süre  uzatılamıyor.Bu sebeple  çiftçi ve üreticilerin, ÇKS güncellemelerini,15 Temmuz -15 Ağustos 2016 tarihleri arasında yaptırmaları büyük önem taşıyor.Aksi halde, desteklerden hiçbir şekilde yararlanma şansları olamıyor.

Haber Ankara
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.